Skip to content

Zagreb classic svečano otvoren na Tomislavcu na Dan državnosti

Svečanim koncertom u povodu Dana državnosti “Domovini u čast” ove subote 25. lipnja na Trgu kralja Tomislava u jedinstvenom ambijentu ispred Umjetničkoga paviljona u Zagrebu otvoren je prvi open air festival orkestara – ZAGREB CLASSIC

4

Veliko glazbeno slavlje upriličeno je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović uz potporu gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, u organizaciji Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Hrvatske radiotelevizije. U čarobnom ambijentu jednoga od najljepših parkova grada Zagreba svečani koncert održali su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom ruskoga dirigenta svjetskoga glasa Stanislava Kočanovskog.

Brojna publika uživala je na jedinstvenom lokalitetu i u prazničnome ambijentu, s navijačkim rekvizitima i u bojama hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice Hrvatske i Portugala, prateći izvedbe na travi Tomislavca te uživajući u veličanstvenoj glazbi i atmosferi, a prekrasni prigodni program idealno se uklopio u svečanu atmosferu sa skladbama u koje je utkan nacionalni zanos najvećih glazbenih genija od Smetane, Chopina i Čajkovskog do Gotovca i Zajca.

ZAGREB CLASSIC PROGRAM

Ansamblima HRT-a pridružili su se vrsni mladi glazbenici koji su ime svoje domovine proslavili nedavnim velikim uspjesima na prestižnim međunarodnim natjecanjima: pijanist Aljoša Jurinić – finalist Chopinova natjecanja u Varšavi, te bariton Leon Košavić – dobitnik treće nagrade Međunarodnog natjecanja Stanisław Moniuszko u Varšavi.

S balkona Umjetničkog paviljona izvedbama su se pridružili članovi Simfonijskoga puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a svojim nastupima koncert su uveličali i naša ugledna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te mladi virtuoz na tamburi bisernici, četrnaestogodišnji Marko Martinović koji će u kolovozu predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu.

Koncert pod otvorenim nebom Tomislavca uz počasne plotune povijesne postrojbe Keglevićeve straže i veličanstvenu glazbu, učinio je ovu prazničnu večer nezaboravnom za sve one koji su je odlučili provesti na jednoj od najljepših open air pozornica Zagreba.

Ukoliko pak u subotu niste bili na Tomislavcu, prvi open air festival orkestara Zagreb Classic očekuje Vas s još puno sjajnih koncerata, vodećih orkestara, najboljih dirigenata i međunarodnih solista – počevši već 27. lipnja u 21:00 kada će na velikoj otvorenoj pozornici nastupiti Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka, a potom i u srijedu 29. lipnja u isto vrijeme kada na Tomislavcu nastupaju članovi Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Stoga, ponesite dekice i povedite prijatelje, ne propustite prvi open air festival orkestara u Zagrebu – čekamo Vas na Tomislavcu!

Uživajmo zajedno u glazbi na travi!