Skip to content

Spreman sam se kandidirati za predsjednika HDZ-a

Nemam informacije zašto je predsjedništvo HDZ-a odgođeno, to je u ovlasti predsjednika stranke rekao je Andrej Plenković za HRT

plenkovic38

U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam preuzeti odgovornost. Ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani spreman sam se kandidrati za predsjednika HDZ-a, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu

Na pitanje zašto se na posljednjim unutarstranačkim izborima nije kandidirao za predsjednika HDZ-a, Plenković je rekao da svaki onaj koji se bavi politikom, koji ima određenog iskustva u stranačkom životu, stranka koja je bila relativni pobjednik izbora 8. listopada, koja je nakon vrlo zahtjevnih pregovra uspjela formirati vlast, kada je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko postao prvi potpredsjednik Vlade, smatrao sam da je hrvatskoj Vladi potrebna stabilnost i koncentriranje na program reformi, rekao je Plenković.

Nakon objave Plenkovića je odmah dao podršku eurozastupnik Davor Ivo Stier.

Na pitanje je li njegov govor na zadnjem saboru HDZ-a kada je otvoreno rekao da stranka ne može biti talac jednog čovjeke bila prekretnica nakon koje su i ostali HDZ-ovci počeli otvoreno govoriti Plenković je rekao: Ja sam član stranke, a stranka je danas u 2016. godini, dio smo EU, dio smo Europske pučke stranke, zrelo raspravljamo o političkim okolnostima i situaciji u kojoj smo se našli. Moja je poruka u tom govoru bila jasna da pojedinac ne može staviti svoj interes ispred interesa stranke ili vlade ili države. U vezi slučaja koj je u tijeku rekao sam da ga se treba rasvijetliti bez ikakvog prejudicirati. Moja je poruka je bila jasna: HDZ mora biti dio političkog mainstreama, mora u identitetskom smislu pripadati desnom centru, onome što mi i na europskoj razini, a duboko sam uvjeren i u Hrvatskoj. Tto je ono što je htio i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman, biti najveća, okupljajuća, pomirbena stranka utemeljena na narodnjačkim i demokršćanskim vrijednostima i koja može privlačiti sve partnere i prema centru i one koje su desno od nas. U tome pogledu vidim budućnost HDZ-a i njegovu svojevrsnu revitalizaciju, kazao je Plenković.

Kada se u HDZ-u mogu održati izbori?

Stranka mora vrlo brzo donositi odluke. Pozivam Karamarka da bude na visini političke odogovornosti. Dao je vrijedan doprinos stranci u proteklim godinama, no u novim okolnostima treba brzo organizirati izbore za predsjednika stranke po načelu jedan čovjek jedan glas i brzo se pripremiti za izborni program i za kampanju koja nas čeka, kazao je.

Optimized by Optimole