Dr. Andrej Maček tijekom boravka u Hrvatskoj u pratnji supruge Louise posjetio je Jastrebarsko obišavši i Dolinu kardinala kao gost Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i svog bliskog prijatelja Nine Škrabea, s kojim je napisao dobro prihvaćenu knjigu “Maček izbliza” (1999.). Nako čega je Andrej Maček još dinamičnije nastavio surađivati s Ninom Škrabeom pa ta suradnja daje plodne rezlate trajući više od desetljaća

macek jaska krasic pribic 1
Filip Tončić, Nino Škrabe, Josip Petković Fajnik, Louise Maček, Andrej Maček, Klementina Škrabe i Janko Šimanović kraj biste Vladka Mačeka u Jastrebarskom

Dr. Andrej Maček živi u SAD-u od 1947. godine, u kojoj je na sveučilištu Georgetown završio studij fizike, kemije i fizikalne kemije, a kao stručnjak za područje sagorijevanja, termodinamike i kinetike među ostalim bio djelatan u Američkom ministarstvu obrane, Nacionalnom uredu za standarde i u NASA-i, pritom je predavao na nekoliko sveučilišta. U Jastrebarsko dr. Maček navrća redovito od1992. godine, kad je na mjestu rodne kuće Vladka Mačeka postavljena spomen-ploča, potom i narednih godina kad je Vladko Maček u Jaski dobio i svoju ulicu, bistu i spomen-sobu u Gradskom muzeju, ujedno se njegov rođendan svake godine obilježava i slavi službenim gradskim praznikom, “Danom Vladka Mačeka”.

Dr. Andrej Maček sin jaskanca Vladka Mačeka, predsjednika HSS najjače političke stranke u Hrvatskoj koji je u predraću Drugog svjetskog rata predvodio hrvatski narod k državnom osamostljenju iz ralja neodržive okrutne tzv. Karađorđeviće Jugoslavije osnivajući “Banovinu Hrvatsku” Međutim u toj raspadajućoj Karađorđevićevoj “tamnici naroda” Vladko Maček bio je poslušna marioneta na poziciji podpredsjednika vlade kao takav donekle je bio značajno političko ime. Stoga se kao iznimna politička osoba spominje u političkoj povijesti Hrvatske.

macek jaska krasic pribic 2Louise i Andrej Maček, Josip Petković Fajnik i Nino Škrabe pred župnom crkvom u Krašiću

Mačekov sin Andrej učestalo posjećujući Jastrebarsko nastoji uzdignuti u rodnom zavičaju uspomenu na svoga oca Vladka, pritom muzejski oznameniti njegov identitet i osobnost. Tako je bilo i ove godine dr. Andrej Maček poželio je posjetiti “Dolinu kardinala”, jer je poznavao dvojicu najvećih sinova Crkve u Hrvata, blaženog Alojzija Stepinca i Slugu Božjeg Franju Kuharića. Njegov susretljiv domaćin bio je načelnik Općine Krašić, Josip Petković Fajnik koji je i potpredsjednik HSS-a u Zagrebačkoj županiji. Gosta iz Amerike došli su pozdraviti i ostali čelnici HSS-a jaskanskog zavičaja, Zdenko Šiljak, načelnik općine Žumberak i predsjednik OO HSS-a Žumberak, Filip Tončić, predsjednik GO HSS-a Jastrebarsko, Janko Šimanović, predsjednik OO HSS-a Klinča Sela i Josip Špoljar, zamjenik načelnika općine Krašić.

macek jaska krasic pribic 3
U crkvi u Krašiću

U Krašiću je dr. Maček svečano primljen u općinskoj vijećnici, a načelnik Josip Petković Fajnik tom prilikom iskazao mu je srdačnu dobrodošlicu i uručio mu prigodne darove. Nakon toga gosti su razgledali krašićku župnu crkvu Presvetog Trojstva i župni dvor sa spomen-sobom blaženog Alojzija Stepinca, mjesto mučenikovog zatočeništva i smrti. Andrej Maček prisjetio se u razgovoru s krašićkim časnim sestrama svojeg zadnjeg susreta s budućim hrvatskim svecem, u svibnju 1945, kad je obitelj Maček pred komunističkom čizmom morala napustiti Zagreb i Hrvatsku. Vidno ganut, Andrej Maček, koji je godine rata (1941.-45.), od svoje 15. do 19. godine proveo u ustaškoj internaciji, zapisao je u Stepinčevoj sobi u knjigu dojmova ove riječi: “Teško je zamisliti da je taj svetac bio prijatelj mog oca, a još teže da sam imao čast stisnuti mu ruku u svibnju 1945.”

macek jaska krasic pribic 4
Ispred crkve u Krašiću

U Kuharićevom Pribiću mjesni župnik Stjepan Dijaneš dočekao je goste koji im je predstavio svoju župu i pribićku župnu crkvu svetog Siksta. Pritom je svoja sjećanja Andrej Maček oživio, prisjetvši se radosnih susreta s kardinalom Franjom Kuharićem, kako u Washingtonu, tako i Zagrebu, naročito na 15. svibnja 1996, kad je kardinal Kuharić predvodio veličanstveni sprovod Vladka Mačeka na zagrebačkom Mirogoju.

macek jaska krasic pribic 5
U razgovoru s pribićkim župnikom Stjepanom Dijanešom u crkvi u Pribiću

Od kad dr. Andrej Maček od početka ranih 90-ih posjećuje Hrvatsku, u više je navrata Ogranku Matice hrvatske u Jastrebarskom darovao niz vrjednih dokumenata iz baštine svoga oca koji se sad brižno čuvaju u spomen-sobi Vladka Mačeka (Gradski muzej Jastrebarsko), pa je to učinio i ovaj put kad je dokumente preuzela predsjednica Ogranka Klementina Škrabe. Ujedno je dogovorena suradnja jaskanskog Ogranka Matice i kod opremanja spomen-sobe Vladka Mačeka u Kupincu.

macek jaska krasic pribic 6
Ispred crkve u Pribiću

Leave a Reply

Your email address will not be published.