Skip to content

Kovač: Imamo aktiviste čiji je cilj narušiti ugled Hrvatske

Brojne su reakcije na huliganski ispad na jučerašnjoj utakmici, koji je zgrozio istinske ljubitelje nogometa i reprezentacije. Uefa u ponedjeljak odlučuje o sankcijama, a na relaciji Hrvatski nogometni savez – Ministarstvo unutarnjih poslova traje bistrenje o tome tko je zakazao i tko prijašnja upozorenja o mogućim neredima nije shvatio ozbiljno

vlcsnap 2016 06 18

Trebala je to biti lijepa nogometna priča, a onda su se dogodili huligani. Za koje se znalo. HNS-ovi povjerenici za sigurnost zapitali su se kako su navijači dospjeli u Francusku. Također im nije jasno zašto francuska policija nije intervenirala na tribini.

Za Dnevnik 3 ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je kako imamo ljude, aktiviste, ne navijače, koji idu ciljano u Francusku kako bi ometali utakmicu, koji bi radili incidente, koji bi prekidali utakmicu i koji su tamo sa određenim ciljem, a cilj je da naruše ugled Hrvatske i da Hrvatsku zaustave na putu prema nekom od trofejnih mjesta na europskom prvenstvu.

Kovač je naglasio kako je razgovarao s francuskim članom vlade zaduženim za europske poslove. Zamolio sam ga da francuske vlasti zaista učinkovito djeluju u Bordeauxu u sljedećoj utakmici protiv Španjolske kako bismo spriječili da ti aktivisti koji imaju te zle namjere, koji svima nama kvare raspoloženje, posebno ljudima koji su išli u Francusku potrošiti svoj novac koji su mukotrpno zaradili i uživati u nogometu, da se nemoramo sramotiti zbog šake aktivista, naglasio je.

Navijači na stadionu bili su ogorčeni, neki su se i umiješali pokušavši spriječiti incident. Izbornik Ante Čačić huliganima je poslao poruku.

– Dan nakon utakmice protiv Češke (2:2), koju su nažalost, obilježili izgredi hrvatskih huligana, Ante Čačić nije želio trošiti previše riječi na događaje na tribinama stadiona Geoffroy Guichard. Antolić: Činjenice govore da je predvodnik i organizator bila Torcida Želim poručiti da hrvatsku reprezentaciju i ovu igrače ne mogu zaustaviti.

A nakon što je čuo predstavnike nogometnog saveza, novinarima se obratio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

– Ovo divljačko ponašanje huligana mora prestati i prestat će. Ovo je veliki udarac ugledu Hrvatske. Moramo se suočiti sa svime iz čega ovo proizlazi – složenih odnosa skupine navijača i HNS-a. To je nešto čime se moramo pozabaviti.

Reagirali su i predstavnici državnoga vrha. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je predložila hitnu sjednicu Vlade, a premijer Tihomir Orešković je održao konzultacije s resornim ministrima.

– Kada govorimo o samome činu, krivi su oni koji su osiguravali ovaj sportski događaj – nisu smjeli dopustiti da tako nešto prođe kroz sigurnosne provjere i da se onda organizirana skupina pojavi na tribini i počini ono što je počinila. No, mi uvijek govorimo o tom fenomenu i samome činu i promatramo onoga tko je neposredno kriv ili odgovoran, bolje reći odgovoran. Problem huliganizma nije jedna utakmica, nije jedan sportski događaj – on je puno širi, to nije samo problem Hrvatske, vezano uz sportske događaje, već smo ranije vidjeli na europskom prvenstvu, to je problem drugih država, ali i svih sportskih natjecanja. Prema tome, ne može se sada upirati prstom samo u jednu osobu, u jednoga aktera i tražiti njegovu odgovornost, to je puno širi problem i treba se ozbiljno s njime suočiti, rekao je u Dnevniku Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

Šteta je učinjena. Postoje naznake da huligani nemaju namjeru stati pa umjesto da se razmišlja o što boljem rezultatu, u utorak će u Bordeauxu svi strahovati hoće li huligani opet napasti. HRT