Skip to content

U HAZU dodijeljeni Oskari znanja

Svečanost dodjele Oskara znanja učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa kao i za njihove mentore održana je u petak 17. lipnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Na kojoj su 151 učenik i student ali i 83 mentora primili Oskare znanja

Picture 124

U svom govoru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić kazao je kako Akademija od prošle godine u svojoj palači koja je zapravo hram znanosti, kulture i nacionalnog bića rado ugošćuje svečanost dodjele Oskara znanja u umjetničkom području, budući da u svom sastavu uz znanstvenike ima i umjetnike. Spomenuvši hrvatske glazbene velikane koji su bili članovi Akademije, poput Ivana Zajca, Jakova Gotovca, Josipa Hatzea, Borisa Papandopula, Brune Bjelinskog, Stjepana Šuleka i Natka Devčića, i podsjetio na onodobnicu osnutka Akademije kad je Josip Juraj Strossmayer postavio tezu da samo znanost, znanje i izobrazba mogu Hrvatima osigurati mjesto u globalnom kompetitivnom svijetu, dok će kultura i umjetnost biti bitni za očuvanje nacionalnog identiteta, što vrjedi i danas. „Mi čuvamo svoj hrvatski identitet, gradimo ovodobni identitet i sudjelujemo u izgradnji europskog identiteta. Drago mi je da će današnji naraštaj ovih mladih i uspješnih umjetnika dostojno graditi hrvatski identitet i dostojno predstavljati hrvatsku državu i naciju, što je posebno bitno danas kad je Hrvatska dio Europske unije. U razdoblju kad postoji destrukcija standarda i relativizacija autoriteta, kad postoje primaljive igrice, mobiteli i televizija, ovi učenici i njihovi roditelji i mentori šalju poruku da ipak postoji dio učenika koji su svojim radom, trudom, stremljenjima i vizijama odlučili pokazati da postoji jedna ozbiljna Hrvatska i da se ne trebamo brinuti za našu budućnost. Vi sami sa svojim radom i priznanjima bitna ste poruka društvu, simbol i uzor svima kako treba raditi“, rekao je akademik Kusić koji je pritom ukazao na značidbu nastavnika i mentora poručivši da su oni ključ sustava izobrazbe i da bez promjene njihova statusa ne će biti moguće napraviti nikakvu uspješnu reformu.

Oskare znanja uručili su zamjenik ministra znanosti, izobrazbe i športa Hrvoje Šlezak, predsjednik Hrvatske zajednice županija šibensko-kninski župan Goran Pauk i ravnateljica Agencije za odgoj i izobrazbu Jadranka Žarković- Pečenković zajedno s predstavnicima Nacionalnog vijeća učenika i učenicima Centra za odgoj i izobrazbu Čakovec koji su izradili kipiće Oskara znanja u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa“ iz Garešnice.

„Oskari znanja nagrada su i priznanje učenicima koji znanjem, kreativnošću, željom za učenjem i beskrajnim trudom postižu najbolje rezultate. Svi ovi mladi ljudi predstavljaju nešto najljepše što nam Hrvatska domovina može dati. Uspješna i kreativna mlada bića koja svojoj srećom, zanosom, dobrotom, strašću i genijalnošću pokazuju kako ići dalje, istaknula je Jadranka Žarković-Pečenković.
Dodjelu Oskara znanja ove je godine pomogla i Hrvatska zajednica županija čiji je predsjednik Goran Pauk poručio da trud i zalaganje uvijek treba istaknuti i nagraditi. „Postići zavidne rezultate nije moguće bez puno odricanja. Izvrsnost treba poticati, a svi župani složili su se da je ova dodjela izniman način da to na nacionalnoj razini i učinimo“, kazao je Pauk.

Pritom je Ministarstvo znanosti, izobrazbe i športa ove godine međunarodne prvake i mentore višestrukih prvaka dodatno nagradilo vanjskom prjenosnom memorijom. Zahvaljujući donaciji Hrvatske zajednice županije višestruki državni pravci dobili su tablete, a svi nagrađeni poklone Školske knjige.
Na kraju nzočnima se obratio i predsjednik Nacionalnoga vijeća učenika Karlo Horvat kazavši da je izobrazba moć i da je umjetnost ljubav, što dobitnici Oskara znanja potvrđuju svojim zalaganjima i rezultatima.