Skip to content

EK vijesti 17. lipnja 2016.

Predsjednik Juncker na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu

European Commission 1

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je 16. lipnja govor na svečanosti otvaranja dvadesetog Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu. Objašnjavajući razloge svojeg sudjelovanja na Forumu, predsjednik Juncker izjavio je: „U tjednima koji su pred nama Europska unija i njezine države članice održat će više bitnih sastanaka. Provest ćemo sate i sate u raspravi o odnosima s Rusijom. Ja smatram da pritom moramo razgovarati i s Rusijom – s njezinim vođama i njezinim narodom. Neki to možda smatraju radikalnom idejom, ali za mene to je stvar zdravog razuma.“ Predsjednik je istaknuo bitnost provedbe sporazuma iz Minska kao prvog koraka prema boljim odnosima: „Rusija je potpisnica sporazuma iz Minska. Preuzela je obveze i stavila ih na papir, baš kao i ostali potpisnici. Zato je jasno što je sljedeći korak: potpuna provedba sporazuma. Ni više ni manje od toga.“ Istodobno je iznio viziju budućih odnosa EU-a i Rusije: „Za Europsku uniju i Rusiju konačni rezultat jednoga bi dana mogao biti veličanstven: ogromna regija u kojoj bi postojala vladavina prava, slobodna trgovina i suradnja na zajedničkim projektima. To se, naravno ne će dogoditi preko noći, ali nije riječ ni o utopijskoj viziji. Riječ je o viziji koja bi (uz dobru volju i ambicije obiju strana) bila u najboljem interesu naših građana.“ Predsjednik Juncker imao je prigodu ponoviti te poruke na dvostranom sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je protekao u pozitivnom ozračju. Predsjednik Juncker i predsjednik Putin dogovorili su se da će ostati u redovitom kontaktu.

Komisija ulaže 6,7 milijardi EUR u prometnu infrastrukturu sa svrhom poticanja otvaranja radnih mjesta i rasta

Današnjom objavom popisa 195 projekata u području prometa koji će dobiti 6,7 milijardi eura u okviru Instrumenta za povezivanje Europe(CEF) Europska komisija konkretno pridonosi glavnom prioritetu predsjednika Junckera – otvaranju radnih mjesta i poticanju rasta u Europskoj uniji. U skladu sa širim političkim programom Komisije, odabrani projekti naročito će pridonijeti digitalizaciji i dekarbonizaciji prometa. Države članice koje imaju pravo na sredstva iz Kohezijskog fonda dobile su gotovo 5,6 milijardi eura, kojima će se pridonosit smanjenju razlika u infrastrukturi unutar EU-a. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije, dokumentu s najčešćim pitanjima o CEF-uinformativnim člancima po pojedinim zemljama i memorandumu o ulaganjima u promet.

Europska komisija pokreće novu elektroničku bazu znanja zbog boljeg upravljanja informacijama i podatcima o migracijama i demografiji

Povodom Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja Europska komisija pokrenut će svoju novu elektroničku bazu znanja o migracijama i demografiji. Baza će služiti za objedinjavanje postojećeg znanja i provedbu istraživanja unaprijed izvršenih analiza o budućim migracijskim tokovima i demografskim kretanjima. Uz ostalo, proučavat će se njihov učinak na europske zdravstvene, socijalne i sustave izobrazbe i gospodarstva. 

EUROSTAT: prva procjena za travanj 2016. – suficit tekućeg računa platne bilance u području EU28 iznosi 13,4 milijarde eura, a suficit u trgovini uslugama 10,9 milijardi eura

Desezonirani tekući račun platne bilance područja EU28 u travnju 2016. zabilježio je suficit od 13,4 milijarde eura, dok je suficit u ožujku 2016. iznosio 17,6 milijardi eura, a u travnju 2015. 13,0 milijardi eura, pokazuju procjene koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: prvo tromjesečje 2016. – godišnje povećanje cijene rada u europodručju dosegnulo 1,7 posto

U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine u prvom tromjesečju 2016. cijena rada po satu povećala se za 1,7 posto i u europodručju (EA19) i u području EU28. U četvrtom tromjesečju 2015. cijena rada povećala se za 1,3 posto odnosno 2,0 posto. Podaci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

KalendarTjedne aktivnosti povjerenika