Skip to content

EK vijesti 15. lipnja 2016.

Upravljanje izbjegličkom krizom: izvješće o provedbenom tijeku Izjave EU i Turske

European Commission 1

Komisija je danas donijela drugo izvješće o provedbi Izjave EU-a i Turske u kojem je navodeno da se primjete uočljivi pomaci u provedbi Izjave, i da je do sad postignut napredak nadalje nestabilan. Daljnji uspjeh provedbe ovisi isključivo o političkoj odlučnosti svih uključenih strana. Veliko i kontinuirano smanjenje broja osoba koje se upuštaju u nezakonite prelaske pa ginu u Egejskom moru na putu iz Turske u Grčku dokaz je dosadašnje učinkovitosti Izjave koja ujedno pokazuje da je moguće razbiti poslovni model krijumčara. Objavljeni su priopćenje za medijedokument s najčešćim pitanjima i informativni članak o Instrumentu za izbjeglice.

Komisija donijela Izvješće o tijeku premještanja i preseljenja ali i drugu Preporuku o koracima za ponovnu uspostavu transfera u Grčku u okviru dublinskog postupka

Komisija je danas donijela najnovije izvješće o provedbi programa EU-a za hitno premještanje i preseljenje u kojem su ocjenjena djelovanja provedena tijekom proteklog mjeseca. Od zadnjeg izvješća države članice uvelike su pojačale napore o preseljenju u okviru provedbe Izjave EU-a i Turske. Broj premještanja povećao se na 2280, dok se stopa premještanja gotovo udvostručila od trećeg izvješća Komisije od 18. svibnja. Unatoč tim pozitivnim naznakama, napredak je i dalje prespor. Treba djelovati brže da se migranti ne bi počeli vraćati nezakonitim rutama. Dodatne informacije dostupne su ovdje i ovdje.

Komisija predstavila znanstvene kriterije za utvrđivanje endokrinih disruptora u području pesticida i biocida

Objavljeni su priopćenje za medijememorandum i cijeli tekst izlaganja znanstvenih kriterija.

Automobilske emisije: EU napreduje prema robusnijim metodama testiranja emisija CO2 i potrošnje goriva

Tehnički odbor za motorna vozila (tehnički regulatorni odbor koji okuplja predstavnike država članica), glasovao je 14. lipnja u korist nacrta prijedloga Komisije o uvođenju novog, realnijeg postupka testiranja za mjerenje emisija CO2 i potrošnje goriva u automobilima i kombi vozilima. Dodatne informacije: informativni članak „Stroži propisi Europske komisije za sigurnije i zelenije automobile“.

Korak bliže ukidanju naknada za roaming u lipnju 2017.: Komisija priprema teren revizijom veleprodajnih tržišta roaminga

Komisija je danas donijela prijedlog o određivanju maksimuma veleprodajnih naknada za roaming (tj. cijena koje operateri naplaćuju jedni drugima za upotrebu mreža) kako bi se zajamčilo da će ukidanje naknada za roaming za potrošače sredinom lipnja 2017. proteći glatko. U EU-u je dogovoreno da će od sredine lipnja 2017. Europljani korištenje mobilnih telefona plaćati isto na putovanju unutar EU-a kao i kod kuće (vidi priopćenje za medije i informativni članak). Dodatne informacije dostupne su ovdje.

EUROSTAT: prve procjene za 2015. – omjer razlike u potrošnji po glavi stanovnika u državama članicama EU-a gotovo jedan naprama tri, u BDP-u po glavi stanovnika gotovo jedan naprama šest

Pojedinačna zbiljska potrošnja pokazuje mjeru materijalnog blagostanja kućanstava. Prema prvim preliminarnim procjenama za 2015., zbiljska pojedinačna potrošnja po glavi stanovnika izražena u standardima kupovne moći u državama članicama varirala je od 51 posto do 137 posto prosjeka Europske unije (u Hrvatskoj 58 posto). Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: potrošačke cijene – cijene hrane 2015. kretale se od 63 posto prosjeka EU‑a u Poljskoj do 145 posto u Danskoj

Tijekom 2015. cijena usporedive košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u Europskoj uniji bila je gotovo dvostruko veća u najskupljoj državi članici nego u najjeftinijoj. U Hrvatskoj je cijena košarice iznosila 91 posto prosjeka EU-a. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: travanj 2016. – suficit u međunarodnoj trgovini robom u europodručju 27,5 milijardi eura, u području EU28 5,6 milijardi eura

Prva procjena vrjednosti robe izvezene iz europodručja (EA19) u ostatak svijeta u travnju 2016. iznosila je 172,3 milijarde eura, što je povećanje od 1 posto u odnosu na travanj 2015. (173,9 milijardi eura). Uvoz iz ostatka svijeta iznosio je 144,8 milijardi eura, što je smanjenje od 5 posto u odnosu na travanj 2015. (153,0 milijardi eura). Zbog svega navedenog, u travnju 2016. u europodručju je zabilježen suficit od 27,5 milijardi eura u trgovini robom s ostatkom svijeta, dok je u travnju 2015. suficit iznosio 20,9 milijardi eura. U travnju 2016. trgovina unutar europodručja povećala se na 142,8 milijardi eura, što je povećanje od 1 posto u odnosu na travanj 2015.Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji