Galerija Specijalne policije u Zagrebu (TŽF 1)

Maja Pavlović 1

Izložba slika pomalo intrigantna naziva “NA, ISPOD i OKO NJEGA…” svečano je otvorena ovih dana u Galeriji Specijalne policije. To je ciklus od 22 slike (u koji su uključena i dva triptiha – svaki doseže dužinu od 160 cm), u tehnici akrilika i ulja na platnu, kojima je Maja Pavlović kao okosnicu, postavila STOL

foto galerija

Gospodin Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, dao je svoj likovni osvrt na izložene slike, pa evo nastavno pročitajte fragmente iz njegova govora:

Kada smo se dogovarali da vidim Majine slike mislio sam da je to negdje na tragu bljeska Mediterana iz njene posljednje izložbe posvećene jugu (Moja Dalmacija), da sve pršti od one ditirambske atmosfere i silnica, a dočekalo me je nešto drugo…

Dakako da je rukopis zadržan, da je tu njena gestualnost, da je tu onaj naboj unutrašnji i senzibilitet za boju itekako prisutan, ali motivika je bitno drugačija i ono što je zapravo zanimljivo; njene slike su to nagovještavale… ovo što se večeras prezentira, to je u stvari izložba kojoj možete prići s raznih strana; ovaj naziv intrigantan, duhovit, ima svoju slojevitost , asocijativnost, i mnoge slike su zapravo takve, tako da čak djela koja su one klasične motivike poput onih sa plodinama i predmetima na stolu i nisu zapravo samo to. To su zapravo simboli, značajke jedne preobrazbe jednog ulaženja u jedan vid slikarske literarnosti.

Kad kažem literarnost tu mislim na ulaženje u neke priče koje imaju svoje akcente, svoje kutove promišljanja, koja zapravo stvara jednu situaciju u kojoj nam Maja nudi prostor vlastitog iščitavanja. Čim je slika tako slojevita, sadržajno uzbudljiva, napeta, enigmatska, onda mi zapravo imamo jednu privilegiju da direktno surađujemo s umjetnikom, da osjetimo i prepoznamo ono unutrašnje bogatstvo koje je zapravo Maju Pavlović vodilo kada je slikala ove svoje radove.

I u ovim slikama koje su same, u formatu jedne slike, i ovih triptihalnih kompozicija, koči se zapravo isto – taj element stola; stol je jedna činjenica kruta, tvrda, ali to je i nešto što je granica između pojaseva, između uzleta i pada, kretanja… to su sve elementi i taj stol nije slučajno tamo, a kao likovni elemenat, kao ploha ili tek jedna naglašenija horizontala stvara nam mogućnosti da tim situacijama gore-dolje mi zapravo, na neki način prepoznajemo život.

Maja Pavlović 14

Majina silna maštovitost prikazuje situacije ulaženja u neke momente trajanja, iskustava, stanja ispod onih taloga, epiderme svakodnevnice, s nama uvijek tu, ali sve to u jednom pomalo zafrkantskom tonu. Ima ovdje one, kako mi to kažemo, Sardonske figuracije, jer figuracija je dominantna, ima jedne fine ironije, ima ovdje autoironije, svega toga ovdje ima, ali ima one nužne , neophodne slikarske vještine da se svo ovo bogatstvo ideja negdje donese u jednoj mjeri događanja onoga trenutka koji je zapravo koncentrat, a znači jedno trajanje.

Slike se zapravo nastavljaju, pa imate osjećaj da se u pojedinim dijelovima radi o jednoj poliptihnalnoj priči jednog događanja; mi se nalazimo i u Veneciji, imamo ovdje neke primjere neke blago birtaške situacije, imamo situacije nekakvoga smiraja, imamo odlaženja prema metafizičnosti, imamo ja bih rekao i nadrealnoga, sve je zapravo dato.

Postoji jedna realističnost rukopisa od koje je Maja Pavlović krenula, ali je onda to odbacila podosta svjesno, u jednoj formi do podjele stvarnosti, jedne ekspresije koja je nužna u slikarstvu, koja svoj unutrašnji emotivni naboj stavlja na pladanj umjetnosti, na stol zapravo, tj. stol kojega najmanje doživljavamo ovdje kao stol, kao jednu faktičnu datost, nego kao jedan stol – atribut, kao alegoriju, a onda: ispod, iznad, sa strane… buja život.

Maja Pavlović se intenzivno bavi slikanjem od 2006, ali se na izlaganje svojih radova odlučila tek 2010. Otada do danas, sudjelovala je na brojnim skupnim, revijalnim, humanitarnim i žiriranim izložbama i kolonijama, diljem Hrvatske, ali i izvan nje, no naročito je ponosna na one međunarodnog karaktera u Popovači, te Bratislavi, koja je bila i žirirana od struke.

Ova izložba uvrštena je u Program priredbi Grada Zagreba za svibanj i za mjesec lipanj 2016.
Izložbu možete razgledati radnim danima od 12 -17h do 20.06. 2016. god.

Odgovori