U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u četvrtak 9. lipnja 2016. održano je zapaženo predavanje na temu Regenerative Medicine: New Approaches to Healthcare kojeg je održao prof. dr. sc. Anthony Atala, utemeljitelj regenerativne medicine koji je sa svojim sastavom 2001. prvi proizveo u laboratoriju uzgojen organ (mokraćni mjehur), koji više od 15 godina normalno funkcionira u pacijentu

IMG 4233

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uvodno govoreći istaknuo je za regenerativnu medicinu da je futurističko područje koje je dokaz koliko medicina naprjeduje i kolikom se brzinom razvija. Nakon kojeg je prof. dr. sc. Dragan Primorac pomno govorio o otkrićima i uspjesima jednog od najuglednijih američkog znanstvenika prof. dr. sc. Atale i njegove stručne skupine. Pritom je o američkom znanstveniku prof. dr. sc. Atali kao i njegovom i njegove skupine djelovanju biranim riječima govorio ugledniji hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Primorac koji je predsjednik Međunarodnoga društva primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences – ISABS).

Riječ je o jednom od najuglednijih i najutjecajnijih američkih liječnika i znanstvenika, direktoru Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest (Wake Forest Institute for Regenerative Medicine) i redovitom profesoru urologije na Sveučilištu Wake Forest, kojeg je U. S. News & World Report uvrstio među 14 osoba koje su najviše pridonijele progresu medicinskih znanosti 21. stoljeća.

Ujedno je prof. dr. sc. Atala urednik niza znanstvenih časopisa (Stem Cells-Translational Medicine, Current Stem Cell Research and Therapy, Therapeutic Advances in Urology) i sudjeluje u radu 17 uredničkih odbora prestižnih znanstvenih časopisa. Niz godina radio je na Sveučilištu Harvard (Children’s Hospital Boston). Dobitnik je najznačajnijih nagrada i povelja u SAD-u, poput nagrade Kongresa SAD-a (Christopher Columbus Fundation Award), najprestižnije nagrade u SAD-u za inovacije (Edison Science/Medical Award), ali i nagrade Samuel D. Gross Prize koju svakih pet godina dodjeljuje Kirurška akademija Philadelphije (Philadelphia Academy of Surgery) za najuspješnijeg američkog kirurga/znanstvenika u SAD-u).

Prema Atalinim riječima, za razliku od presađivanja organa od donora, kod regenerativne medicine organi se stvaraju u laboratoriju od tkiva samog pacijenta pa nema opasnosti od odbacivanja. „Količina tkiva koja se uzima kao uzorak manja je od poštanske marke i uzgaja se na modelu rađenom 3 D printerom koja se na kraju nakon svega ugrađuje u pacijenta. Najmanje kompleksan organ za regeneraciju je koža jer se sastoji većinom od samo jedne vrste stanica, zatim slijede krvne žile i drugi cjevasti organi poput dušnika a najkompliciranija je izrada jetre, bubrega, srca i pluća”, rekao je prof. dr. sc. Atala.

Leave a Reply