Design District Zagreb počinje 16. lipnja

U središtu Zagreba (od 16. do 19. lipnja 2016.) održat će se prvi Design District Zagreb koji je zapravo jedan potpuno drugačiji festival dizajna, i koji uvelike potiče ne samo urbani razvoj ove gradske četvrti a pritom afirmira grad turističkim odredištem

DDZ photo Sanjin Kaštelan 4

Ivan Raos
Fotografije: Marija Gašparović, Sanjin Kaštelan i Iva Hrvatin

foto galerijaStoga je održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, ugledni hrvatski arhitekt Krešimir Rogina, i sveučilišni nastavnik sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić, ali i voditeljica dizajnerske galerije Ira Payer koja je predstavila festivalski koncept koji se u mnogo čemu razlikuje u odnosu na postojeće događaje – jer u sebi ima predznak dizajna u Zagrebu: « Design District Zagreb programski je usmjeren na urbanu preobrazbu zagrebačke četvrti čiju arteriju čini Martićeva ulica. «

Design District Zagreb se održava zbog više razloga, pa i stoga jer svi bi se oveći hrvatski gradovi trebali raspoznajno identificirati po svojim četvrtima ili zonama, naročito ako je u pitanju kulturski i turistički idenitet gradske zone glavnog grada kakav je Zagreb. Festival trebao bi biti cjelogodišnji projekt s dinamičnom aktivnošću i zanimljivim sadržajima, koji dugoročno gledano afirmira zonu kao kreativnu četvrt, a omeđena je ulicama Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi.

DDZ photo Sanjin Kaštelan 1

Djelovanje festivala donosi razigrane i zanimljive mogućosti, jer govorimo o centru grada ali i zahtjevnom području koje čezne za novim izražajnim činjenicama koje mještanima trebaju. Zbivanja bi se odvijala umrežavanjem dionika postojeće kreativne scene koji su zasad u toj zoni ali i podizanjem razine izražajne pokazljivosti njihovih aktivnosti putem online platforme, tiskane publikacije, zajedničke komunikacije na društvenim mrežama i sl., uz oživljavanje neiskorištenih prostora potičući stvaranje novih sadržaja.

Vrhunac cjelogodišnjih aktivnosti pokazljivo se predstavlja festivalom koji se prvi put održava od 16. do 19. lipnja 2016. godine, i koji izražava koncentriranu varijantu ovodobno prihvatljivih sadržaja koji se u kvartu predočavaju tijekom cijele godine, uz obilje dodatnih sadržaja i izričaja koji se provode svrhovitim raznovrsnim festivalskim program koji se sastoji od stotinjak projekata.

Ira Payer govorila je kao kreativna direktorica Festivala, kazavši da je program osmišljen za sudjelovanje najšireg kruga građana, dok će birane izložbe, umjetničke i dizajnerske instalacije, zelene oaze, radionice, predavanja, glazbene događaje i performanse, posjetitelji moći posjetiti na neubičajenim lokacijama u javnom prostoru.

Na taj će način oživjeti brojni izlozi, napuštena dvorišta, parkovi, galerije, ulice pa čak i pokoji krov, kao dio urbane pozornice Design Districta Zagreb. Na kojim će stanovnici kvarta, dizajneri, umjetnici, arhitekti, glazbenici i drugi kreativci zajednički dati impuls novom valu razvoja. Ujedno je istaknula da je baš zbog toga lokalne ambijenti ali i pojedini zapaženi izrazi kao vrjednote od značaja mogu biti kreativcima stalni izazov.

Naročito ako se podigne razina i kvaliteta kulturskih zbivanja i izražavanja a, koji su u najbližoj mogućoj komunikaciji s kvartovskim sugrađanima. Takvu priliku izražavanja moguće je iskoristiti, jer pružena je svima koji u noj žele sudjelovati i koji imaju potrebu za ovakovim festivalskim dokazivanjem.

Marticeva ulica Photo By Marija Gašparović 1