Smotrom folkora završili Etno dani u Zadru

Smotra

U petak, 10. lipnja održala se završna večer pete Smotre folklora Zadarske županije kojom je kulturna manifestacija Etno dani u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar privedena svome kraju

Smotra

foto galerijaU programski bogatoj četverodnevnoj manifestaciji ETNO DANI stanovnici i gosti grada Zadra imali su priliku potpuno besplatno sudjelovati i upoznati tradicijsku kulturu naše Županije. Raznolikost i bogatstvo seoske tradicijske kulture ovoga kraja prezentirana im je kroz različita događanja: predavanja, zabavne igre, radionicu glazbenoplesnog folklora, sajam tradicijskih rukotvorstava i OPG-ova i u konačnici, kroz Smotru folklora, kao važnog dijela nematerijalne kulturne baštine i čuvara kulturnog identiteta.

Seoska tradicijska kultura Zadarske županije, nastajala u neposrednoj komunikaciji čovjeka i njegova okoliša, oblikovana je i kulturnopovijesnim okolnostima koje su bitno utjecale na njen identitet prepoznat kao jadranski – na zadarskim otocima i obali i dinarski u njenom kontinentalnom zaleđu. Razlika tih dvaju geografski definiranih mentaliteta jasno je vidljiva i u nastupima KUD-ova, pjesmama, plesu i narodnim nošnjama pojedinih područja.

Smotra 1

Druga, ujedno i završna večer pete Smotre folklora, pokazala je specifičnosti glazbenoplesnog folklornog izraza, ljepotu i bogatstvo nošnje: Nadina, Dobropoljane na otoku Pašmanu, Stankovaca, Kukljice na otoku Ugljanu, Tinja, Preka na otoku Ugljanu, Škabrnje, Vrsi, Bibinja i Polače.

Petu Smotru folklora, održanu 9. i 10. lipnja, pratilo je osim publike i stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Tvrtko Zebec, dr. sc. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i dr.sc. Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, koje je ocijenilo nastup svakog KUD-a te će im naknadno uručiti mišljenje, odnosno stručni osvrt na njihov nastup.

Smotra 11

Stručno povjerenstvo 5. Smotre folklora Zadarske županije istaknulo je nekoliko kulturnoumjetničkih društava koji će nastupati na različitim manifestacijama u Republici Hrvatskoj gdje će predstavljati Zadarsku županiju:

– KUD Ivan Goran Kovačić BIBINJE
– KUD Kralj Tomislav BIOGRAD
– KUD Kukljica KUKLJICA
– KUD Pakoštane PAKOŠTANE
– KUD Gradina POLAČA
– KUD Luzarica PRIDRAGA
– KUD Vinac STANKOVCI
– KUD Sidraga TINJ
– KUD Sv. Kata ZEMUNIK

Smotra 28

Narodni muzej Zadar zahvaljuje svima koji su doprinijeli da manifestacija ETNO DANI i ove godine bude tako uspješna: pokroviteljima (Ministarstvo kulture, Zadarska županija i Turistička zajednica grada Zadra), partnerima (AGRA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar), sudionicima, građanima i gostima grada Zadra i Zadarske županije, te posebno medijima i njihovom praćenju ove manifestacije.

Smotra 41