Skip to content

Književna večer u Toplicama Lipik

U organizaciji Toplica Lipik i Matice hrvatske ogranka u Novskoj 8. lipnja 2016. održana je književna večer u konferencijskoj dvorani „Quella“

01 Blagdan čitanja 1

Tom prilikom predstavljena je knjiga Blagdan čitanja uvaženog književnika mr.sc. Duška Lončara iz Novske

foto galerija

Svečani trenutak otvorenja uveličao je mladi glazbenik iz Lipika Ivan Cah, koji je na klarinetu izveo skladbu „Promenada“.

Predsjednik Matice hrvatske ogranak u Novska prof. Alojz Buljan predstavio je autora Duška Lončara i njegovih deset do sada tiskanih knjiga te naglasio njegov značaj kao zavičajnog pisaca i književnika za svoj grad pa i šire. Iz vremena Domovinskog rata svakako treba izdvojiti Lončarovu knjigu Ranjena ptica – zbirku ratne i intimističke poezije, a zatim su tu još Nacvrcani epigrami, Poezija i proza Ive Kozarčanina, San o kazalištu, Živjeti s umjetnošću, Anđeo života i druge.

Duško LončarMr. Duško Lončar autor je brojnih znanstvenih radova, a objavljivao je stručne i metodičko-didaktičke radove u časopisima: Obrazovanje i rad, Pedagoški rad, Napredak, Nastavni vjesnik, Hrvatski u školi, Život i škola i dr. Ističe se kao dugogodišnji dopredsjednik Povjerenstva za Nagradu Mato Lovrak, romana za mladež. Član je društva hrvatskih književnika. 

Duška Lončara u Novskoj generacije pamte kao profesora hrvatskog jezika u gimnaziji, gdje je ostavio neizbrisiv trag u učenju hrvatskog i ruskog jezika, a mnogi prosvjetni djelatnici pamte ga kao savjetnika u školstvu kao i jednog od inicijatora učeničkog stvaralaštva „Lidrano“ i „Lovrakovi dani“. Do umirovljenja mr. Duško Lončar radio je kao Savjetnik za hrvatski jezik u Zavodu za školstvo u Zagrebu, a za ostvarene rezultate pedagoške teorije i prakse dobio je nagradu Ivan Filipović.

Prof. hrvatskog jezika i književnosti Miroslav Lovčanin predstavio je nazočnima knjigu „Blagdan čitanja“. Na početku svog nastupa prenio je pozdrave prof. Mirjane Lončar, urednice i lektorice knjige, supruge Duška Lončara, koja nije mogla prisustvovati ovom događaju.

On je naglasio da je čitanje blagdan, dakle svečanost riječi, osobit nesvakidašnji čin, što je naš autor i istakao u samom naslovu ove knjige. Tu svečanost riječi valja ne samo doživjeti nego i povratno iskazati, znati biti ne samo njezin receptor nego i interpretator.

Ova knjiga eseja sadrži tri cjeline: „Na krilima Pegaza“, prikaz antologije „Hrvatska Nika“ i „Pohvala cvijeću“.

Knjiga je nastala još prije šest godina, u njoj su zastupljeni zapadnoslavonski, moslavački, bjelovarsko-bilogorski te autori iz hrvatske metropole.

Blagdan čitanja 3

Da bi na jedan prisniji način knjigu približili prisutnima, prof. Danijela Pauković pročitala je nekoliko ulomaka iz knjige. Kako se ovaj događaj održavao u Lipiku pažnja je iskazana prvenstveno prikazom dva eseja. U eseju „Na krilima Pegaza“ govori se o motivu konja u umjetnosti u kojem se u prvom dijelu spominju plemeniti lipicanci, a poznato je da se u Lipiku nalazi čuvena Ergela. Također je prikazano stvaralaštvo povezano s temom konja poznatog lipičkog keramičara i slikara gosp. Matije Grgurevića – Grge.

U eseju „Pohvala cvijeću“ obrađen je motiv cvijeća u slikarstvu, gdje je autor prikazao sveobuhvatno ovu temu provevši nas od najstarijih do suvremenih slikara da bi završio značajnim osvrtom na lipičkog slikara amatera dr. Ota Kramla u čijem opusu ovaj motiv zauzima osnovno mjesto. Ovdje je autor knjige veličanstveno uspio ukomponirati stihove velikog pjesnika Tina Ujevića.

Na kraju je i sam autor Duško Lončar govorio o sebi i svom pedagoškom i književnom radu te pročitao svoju iznimno nadahnutu pjesmu „Hrvatski jezik“.

02 Blagdan čitanja 2

Ovaj tih i samozatajan magistar književnosti nije htio biti preopširan u svom izlaganju, naglasivši da je ove večeri već puno toga rečeno o njemu, zahvalio je organizatorima i posjetiteljima na interesu.

Dr. Oto Kraml je izrazio zadovoljstvo ovom književnom večeri te spajanjem kulturnih dostignuća Novske i Lipika, dva susjedna i prijateljska grada. Čestitke i zahvalu autoru i njegovoj supruzi i „književnoj suputnici“ prof. Mirjani Lončar uputio je u ime organizatora Toplica Lipik i svoje osobno ime upriličivši izložbu svojih likovnih cvijeća prigodnom kraćom PowerPoint prezentacijom.

I na kraju lijepo iznenađenje – tombola prilikom koje je svaki posjetitelj bio nagrađen jednom od knjiga autora mr. Duška Lončara izdavača Matice hrvatske u Novskoj!

Večer je nastavljena ugodnim druženjem uz mali domjenak u prostorima i na terasi „Quelle“, u razgovoru s autorom koji je s radošću potpisivao svoje knjige.

Dr. Oto Kraml

Plakat Blagdan citanja