Ines Lucić: Bez ljubavi bi mi bilo nemoguće nešto izraditi

Ines Lucic

Lijep pozdrav moje drage ljubiteljice sitnih radosti! Današnji post vam donosi priču iz Sinja, o vrijednim i talentiranim rukama mlade mame i predivne Ines Lucić. Uživajte u našem razgovoru i ostanite s nama do kraja posta!

Ines Lucic

Ines Lucić, INA little handmades: ime i počeci

– Zovem se Ines i mama sam dvaju dječaka, Ante i Noah. Za sebe bih rekla da sam sanjar koji voli odlutati u dobru knjigu, umazati se bojom i provoditi vrijeme sa svojim najdražima. To bih u kratkim crtama bila ja!

INA little handmades je nastao useljenjem u vlastiti stan i stvaranjem vlastitog doma. Dečki su dobili prostor samo za sebe, a ja sam htjela da sve bude zaigrano, personalizirano i baš po njihovom guštu. Nakon toga sam izradila poklone za nećake, prijatelje, obitelj i tako se malo klupko pokrenulo. Ime je nastalo od naših inicijala (prvih slova naših imena: I-nes, N-oah, A-nte), a ujedno je to i skraćenica imena kojom me najčešće zovu.

Nit vodilja – posebnost svakog pojedinca, inspiracija su djeca

– Da, upravo to, nit vodilja mi je da smo svi posebni i unikatni. Radovi su tu da uvesele svakodnevicu, da postanu uspomena na neku osobu, događaj i da oplemene životni prostor. Bez ljubavi bih mi bilo nemoguće nešto izraditi, a inspiracija su mi djeca. Posebna je ta radost koja iz njih isijava! Osim njih, sigurno su to i ljubav, glazba, gradovi, priroda, knjige! Najviše me opušta upravo izrada. Tada ne mislim ni na što, osim kako lijepo i uredno kompletirati rad. Motivacija su mi svakako osmijeh i sreća koju vidim na nečijem licu pri pogledu na gotov rad.

INA kutijice za nakit

Shabby chic, proces izrade i hrvatski proizvodi malih obrtnika

– Ljubitelj sam shabby chic stila. Prekrasan mi je u svojoj jednostavnosti, čistoći i skladu boja. Taj romantični “touch” koji daje svakom prostoru ono nešto me najviše čini zaljubljenicom u ovaj stil! Nemam određen stil kojem težim. Vodim se time da je ljepota u različitosti, kombiniranju i prilagođavanju detalja prostoru i pojedincu.

Proces izrade uglavnom traje dva popodneva ili večeri odnosno kad sve utihne i kad se mogu potpuno posvetiti radu. Tu je priprema podloge, bojanje u nekoliko nanosa, izrada reljefnih detalja, brušenje, decoupage i zaštita predmeta. Ponekad i dulje sve potraje ako želim postići “faux finish” ili “antique” izgled koji se rade u nekoliko koraka između kojih je potrebno sušenje i do 24h.

Posebno sam ponosna što za izradu narudžbi koristim hrvatske proizvode malih obrtnika (kutije, okvire, pladnjeve, itd.). Kvaliteta je neusporediva naspram drva koje nalazimo u raznim mix shopovima, a tu je i mogućnost promjene veličine i oblika kako bi konačan izgled bio baš po mjeri.

INA narukvice

99% klijentice, 1% klijenti, suze radosnice i anegdote kao inspiracija za daljnji rad, želje klijenata, linija gotovih proizvoda

– Moram reći kako su 99% klijentice, a onaj 1% su romantični dečki/muževi! Znači, klijentice su cure i žene koje za sebe ili svoje bližnje odabiru poklone i to ne samo kako bi ih razveselile, već kako bi im poklonile uspomenu na duže vrijeme (ako ne i zauvijek). Puno je prigoda gdje su se rukotvorine izborile za titulu idealnog poklona: od rođenja, krstitki, rođendana pa sve do diploma, vjenčanja, godišnjica, itd.

Puno je tu anegdota koje čovjek upamti i koje ga inspiriraju na daljnji rad. To je jedan od užitaka ovakve vrste rada. Razne životne priče saznate u komunikaciji s ljudima, a posebice vas dirnu suze radosnice o kojima čujete u priči kad dobijete zahvalu za ono što ste uradili vlastitim rukama i što ste nekoga s time usrećili. To je ono sto me veže za sve radove.

Želje ispunjavam maksimalno jer sam tu da udovoljim željama klijenata. Drago mi je kada se izraze želje i interesi jer tako znam u kojem smjeru ići, a neodlučnima rado pomognem savjetom. Predložim uglavnom nekoliko kombinacija i motiva koji bi ih mogli zanimati. Veseli me i kad kažu da napravim po svom jer mi vjeruju. To je, vjerujte mi, jedan ogroman kompliment svakom kreativcu! Za liniju gotovih proizvoda nemam vremena zbog obujma narudžbi, ali svako malo si dam oduška da isprobam novokupljen materijal. Volim se zaigrati!

INA sat

Kako je izrada nakita od odgurivanja ideje uspjela ući i ostati u kreativnoj handmade radionici INA little handmades?

– Ovog proljeća je stigla priča o nakitu. Prije toga, često je bilo upita bi li, zajedno s kutijom, mogla izraditi i komad nakita, ali sam to duže vrijeme odlučno odbijala misleći da za to nemam, kako mi kažemo – “mota”. Prošlo ljeto je moja sestra selila i velikodušno mi je ostavila svoj materijal jer je jedno vrijeme i sama izrađivala naušnice. Bilo je:“Ili iskoristi, ili baci, ali bolje da ti posluži” Gledala sam nekoliko mjeseci u tu nepoznanicu prije nego li sam se odvažila. Iznenadila me povratna reakcija klijenata, upiti i pohvale! Dalo mi je novi radni elan, pa sam nedavno i sama kupila neke elemente za izradu nakita. Iznenađujuće je koliko me opušta i veseli, a možda dolazi upravo iz razloga što sam uporno odgurivala od sebe tu zamisao.

Pošto sam među onima kojima je manje zapravo više, tako je i s nakitom. Inače sam uvijek voljela nakit, ali sam ga nosila od prigode do prigode. Iz razloga što je djeci prezanimljiv pa često strada u istraživanju svake perle, zapne između kave s prijateljicama i igre u parku i sl. Sad je tu nešto što ne skidam jer mi ne smeta (jer nije glomazno), a podigne svaku kombinaciju.

Igram se bojama, različitim vrstama perlica od staklenih do poludragog kamenja, ali udobnost i osjećaj da je ruka slobodna je na prvom mjestu. Mame ih posebice vole zbog mogućnosti izrade personaliziranih komada. Drago mi je da je u kratkom vremenu nakit našao svoju publiku!

INA little handmades možete, osim na instagramskoj adresi, naći i na Facebooku, a direktan link stranice se nalazi OVDJE. Nadam se da ste uživale u postu baš kao i ja.

Intervju: Ana Fatić Šunjić, moja draga prijateljica, lifestyle blogerica i uspješna doktorica dentalne medicine

ANA WITH INSTALOVE 

ANIN SVIJET SITNIH RADOSTI