Skip to content

EK vijesti 9. lipnja 2016.

Donošenjem novih pravila smanjuje se birokracija kad je riječ o javnim ispravama građana 

European Commission 1

Europski parlament donio je uredbu na prjedlog Komisije kojom se građanima smanjuju troškovi i formalnosti kod vađenja i dobivanja javnih isprava u drugim državama EU-a. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak

TAIEX: dvadeset godina uspješnog dijeljenja EU-ova stručnog znanja 

Ove se godine obilježava dvadeseta godišnjica instrumenta Europske komisije za razmjenu informacija o tehničkoj pomoći (TAIEX), jednog od najuspješnijih instrumenata podrške Europske komisije za države koje žele pristupiti Europskoj uniji ili produbiti suradnju s njom. Cijelo priopćenje za medije dostupno je na internetu

Zabrana monopola: Komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila o jačanju transparentnosti kartičnih plaćanja 

Europska komisija pozdravila je današnje stupanje na snagu novih pravila kojima naknade za plaćanje debitnim i kreditnim karticama postaju transparentnije potrošačima i trgovcima na malo, pritom im omogućuju donošenje učinkovitih odluka. Sad se u potpunosti primjenjuju svi elementi Uredbe o međubankovnoj naknadi. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak.

Komisija pokrenula savjetovanje o dodatnom nadzoru nad financijskim konglomeratima 

Europska komisija pokreće javno savjetovanje zbog prikupljanja dokaza o tomu jesu li postojeća pravila EU-a o dodatnom nadzoru nad subjektima u financijskom konglomeratu svrsishodna i funkcioniraju li kako je zamišljeno. Javno savjetovanje otvoreno je od 9. lipnja 2016. do 20. rujna 2016.

Iznesite mišljenje o sigurnosti aplikacija

Europska komisija danas pokreće javno savjetovanje o sigurnosti aplikacija i drugih oblika neugrađenog softvera kako bi odredila treba li EU djelovati zbog jačanja zaštite potrošača u tom području. Savjetovanjem se razmatra sigurnost aplikacija i drugih oblika neugrađenog softvera koji nisu obuhvaćeni direktivama o medicinskim proizvodima ni Direktivom o radijskoj opremi, koje sadrže odredbe kojima se jamči sigurnost uređaja na koje se te direktive primjenjuju. Savjetovanje će biti otvoreno do 15. rujna. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Državne potpore: Komisija odlučila da su selektivne porezne povlastice za Fiat u Luksemburgu nezakonite u okviru pravila EU-a o državnim potporama

Komisija je danas objavila verziju koja nije povjerljiva odluke donesene 21. listopada 2015. o selektivnim poreznim povlasticama koje je Luksemburg odobrio tvrtki Fiat Finance and Trade. Navedene povlastice nezakonite su u okviru pravila EU-a o državnim potporama. Odluka je dostupna na internetu pod brojem predmeta SA.38375.

EUROSTAT: međunarodna trgovina uslugama – trgovina uslugama EU-a tijekom 2015. nastavila snažan rast

Tijekom proteklih šest godina međunarodna trgovina uslugama Europske unije primjetno i kontinuirano raste. EU-ov izvoz usluga u ostatak svijeta povećao se za 42 posto, s 569,5 milijardi eura 2010. na 811,2 milijarde eura 2015., dok se uvoz povećao tek neznatno više (za 43 posto), s 461,6 milijardi eura na 660,5 milijardi eura. U skladu s navedenim, suficit EU-a u trgovini uslugama koji se od 2010. do 2013. kontinuirano povećavao, smanjio se 2015. drugu godinu zaredom i iznosio je 150,7 milijardi eura.Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji