Skip to content

Za provedbu reformi potrebna je podrška i pomoć svih

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na obilježavanju „Dana poduzetnika 2016.“ na temu „Kako provesti reforme?“ u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca

DSC 2045

„Naše društvo već više od godinu dana sluša i govori o reformama. Ta se riječ duboko usadila u javnom prostoru, ali smo u jednom dijelu izgubili njezino značenje“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u svojem obraćanju. Kazala ja kako nam je u definiranju i provedbi reformi potrebna sabranost, usredotočenost i sustavnost te sveobuhvatan pristup problemima koji su pred nama, odustajanje od politiziranja, od traženja brzih rješenja radi političkih bodova te odustajanje od destrukcije kvalitetnih projekata radi stranačkih interesa. Naglasila je potrebu za zajedništvom, posebno političkim zajedništvom, u onim projektima i aktivnostima koje su ključne za strukturne promjene i stabilan gospodarski razvoj.

Kazala je kako smo obrise nove gospodarske politike i planiranih reformi dobili s Nacionalnim programom reformi. Ukoliko se skup predstavljenih reformi provede, radit će se zasigurno o najvećem sustavnom pothvatu u bližoj povijesti Republike Hrvatske te s njihovom provedbom možemo opravdano očekivati brojne pozitivne učinke i pomake u našem gospodarstvu, istaknula je. Dodala je kako je provedbu reformi, posebno onih oko kojih postoji visoka razina suglasja u društvu, potrebno zajednički podržati i pomoći u njihovoj realizaciji.

Plan reformi naravno ima i manjkavosti te se prema njima moramo postaviti konstruktivno, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako plan projicira, uz sve navedene i predložene reforme, rast od 2 posto u ovoj godini te rast od tek 2,5 posto u 2019. godini. „To upućuje na očekivanja kako reforme neće biti vrlo učinkovite ili pak na postavljanje niskih ciljeva, a to je bijeg od odgovornosti“, istaknula je Predsjednica. Dodala je kako se ne smijemo koristiti alibi-prognozama i bježati od odgovornosti i izazova te kako nam ciljevi moraju biti ambiciozni ako želimo postići zadovoljavajući rast. „Treba nam biti jasno kako postizanje rasta od 3 posto, uz projekciju od 2 posto daje pozitivne političke rezultate. Ali postizanje rasta od 5, uz projekciju i cilj od 6 posto, daje još pozitivnije rezultate za državu i narod“, naglasila je Predsjednica.

See also  Mirando Mrsić izbačen iz SDP-a

„U pristupu u predloženom programu ne vidi se dovoljna koncentracija na ono što nam treba biti temeljni cilj – kvalitetno radno mjesto“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Sve naše kapacitete trebamo usmjeriti na kvalitetno radno mjesto koje osigurava sposobnost plaćanja kamatnih stopa i rate kredita, mogućnost kupovine potrošne robe, podizanje i odgoj djece u situaciji financijske sigurnosti i predvidivosti, prihode u državni proračun – osigurane mirovine, kvalitetan zdravstveni sustav, učinkovitu upravu, ne zahtijeva kratkoročne populističke mjere te takvo radno mjesto koje omogućuje ostanak i kvalitetan život ljudima u Hrvatskoj, istaknula je Predsjednica.

„Kroz svoj rad i rad svog Ureda pokušavam djelovati upravo na taj način, a ponajviše kroz rad mog Vijeća za gospodarska pitanja. Vijeće je već izradilo niz preporuka te kontinuirano obrađuje i razrađuje teme ključne za naše gospodarstvo“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako je dio već dovršenih preporuka uručila novoj Vladi na početku mandata te najavila kako će ih u vrlo skoro vrijeme i javno objaviti sa ciljem poticanja kvalitetne javne diskusije i dijaloga.

Demografiju i emigraciju predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kao probleme koji već predugo zahtijevaju našu punu pozornost jer predstavljaju temeljni problem gospodarskog razvoja, pa i opstojnosti Republike Hrvatske. „O njoj predugo samo pričamo, a bez predlaganja konkretnih sustavnih reformi i mjera koje bi preokrenule trendove. Pričamo o autobusima, o preciznim brojevima, projekcijama, ali se ne nude konkretna rješenja“, istaknula je Predsjednica i dodala kako je 1000 eura po djetetu hvale vrijedan prijedlog, ali ako majku ili oca ne čeka radno mjesto, ta obitelj će se odseliti. Nadalje, kazala je kako svi podržavamo potrebu za kurikularnom reformom, ali kako će nedostatak razvijenog gospodarstva samo omogućiti još lakše nalaženje radnih mjesta u inozemstvu za mlade koji će dobiti kvalitetnije obrazovanje u reformiranom obrazovnom sustavu. Isto tako, istaknula je kako porezni poticaji na potrošnju često predstavljaju poticanje uvoza bez pravog učinka za gospodarstvo Hrvatske pa je taj utjecaj često negativan.

See also  U EU vide da se HDZ usmjerio na gospodarstvo i zaštitu nacionalnih interesa

„Žurimo se dati privid rješenja, ali se samo pokazuje manjak fokusa i truda u iznalaženju onog sustavnog i dugoročnog. Postavljamo rješenja naopako i rabimo flastere za naše probleme, umjesto rješavanja uzroka“, istaknula je Predsjednica i dodala kako je nakon više od sto dana vlade, te nakon što je vidljivo kako cjelokupno rješenje ne postoji, odlučila preuzeti inicijativu radi postizanja prijedloga sustavnih rješenja problematike depopulacije Republike Hrvatske. „Ovo namjeravam pokrenuti u suradnji s našim relevantnim institucijama i stručnjacima i na ovom bih vas mjestu sve pozvala za sudjelovanje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako ni država, a niti poduzetnici ne može preživjeti bez ljudi, tvrtke ne mogu preživjeti i uspješno poslovati bez kontinuirano raspoložive kvalitetne radne snage i potrošača. predsjednica.hr