U HAZU simpozij o transplantaciji bubrega

 07

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 7. lipnja održan je simpozij uz predstavljanje udžbenika Transplantacija bubrega kojeg su priredili prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić i prof. dr. sc. Željko Kaštelan. Simpozij su organizirali Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinika za urologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb, Hrvatsko društvo za transplatacijsku medicinu i Medicinska naklada Zagreb koja je nakladnik udžbenika.

Udžbenik preglednom cjelovitošću donosi i oznanjuje zaokružen skup podataka koji uključuje imunološku osnovu transplantacije, kliničke postupnike i pogled na problem sa stajališta različitih struka koje su uključene u multidisciplinarni transplantacijski sastav. „Riječ je o vrlo iscrpnoj monografiji koja sintetizira razvoj jednog područja transplantacijske medicine kroz koji se može pratiti i razvoj hrvatske medicine“, kazao je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić podsjetivši na mukotrpne napore medicinske znanosti koji su u konačnici omogućili transplantaciju organa 1954., kad je u Bostonu prvi put transplantiran bubreg. Podsjetio je i na kontinuirane uspjehe hrvatske transplantacijske medicine zahvaljujući kojima je Hrvatska 2007. primljena u članstvo Međunarodnog udruženja za transplantaciju organa Eurotransplant, koja je od tad pritom postala jedna od vodećih država po broju doniranih i presađenih organa, ne samo bubrega, već i koštane srži, jetre i srca.

Govoreći kao suautor knjige prof. dr. sc. Željko Kaštelan istaknuo da se Hrvatska raspoznajno pokazuje po broju transplantiranih organa i darivalaca na samom svjetskom vrhu. „Hrvatski model transplantacijske medicine prepoznat je i izvan granica Hrvatske pa smo ga implementirali i u susjedne države”.

U knjizi Transplantacija bubrega među ostalim navedeno je da transplantacijska medicina pripada najmlađim granama medicine. Makar postoje činjenice nadomještanja strukture i funkcije organa koje su stare koliko i ljudski rod, budući da su složenost imunosnog sustava i kirurških tehnika priječili uspjeh ove metode. Međutim transplantacija koja se ne tako davno činila nemogućom postalo je svakodnevica koja mijenja živote tisućama ljudi širom svijeta. Razvojni put zaista je bio zahtjevan i trnovit, naročito kod pionirskih iskoraka, u kojem je bilo mnogo pokušaja i pogrješaka, oduševljenja i razočarenja i kod liječnika i bolesnika, pa sve do današnjih najnovijih spoznaja. „Rezultat velikih napora znanstvenika i kliničara, ali i velikog povjerenja koje svojim liječnicima iskazuju bolesnici sa završnim stadijem kronične bubrežne bolesti, zapravo je ovodobna transplantacijska medicina koja čini jednu od najsloženijih grana medicine. Isprepletanje bazičnih znanosti, filigranske skrbi za bolesnika i sofisticiranih kirurških tehnika dodatno je komplicirano činjenicom, jer riječ je o etički i moralno vrlo zahtjevnom području.

U uvodniku knjige Transplantacija bubrega priređivači i suautori prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić i prof. dr. sc. Željko Kaštelan istaknuli su da je baš „zbog toga transplantacijska medicina stalni izazov“. Znajući da pomažemo velikom broju bolesnika u produljivanju života i dizanju njegove kvalitete, ne možemo biti zadovoljni dok tu priliku ne pružimo svima kojima je potrebna.