Izložba Kamen po kamen… Zagreb

kamen

Kamen po kamen… Zagreb naziv je izložbe koja se otvora u urorak 7. lipnja (u 20 sati) u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju Zagrebu. Riječ je o izložbi koja je programski potaknuta izložbom „Zagrebačkim ulicama… Zagreb u kamenu“ i promišljanjem o nedostatku autentičnih zagrebačkih suvenira. Stoga je Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali i zahvaljujući potpori Turističke zajednice grada Zagreba uspješno realizirao program „Zagrebački muzejski suvenir“.

Studenti ALU inspirirani izložbenim eksponatima pod mentorstvom prof. Daniela Kovača izradili su dojmljive prijedloge artističkih izričaja zagrebačkih suvenira. Naglasak je stavljen na oblikovanje skulptura iz prirodnog kamena koji je upotrebljavan u izgradnji grada Zagreba. Oblikujući jedinstvene predloške studenti su se mogli upoznati s različitim vrstama kamena, koje su kustosi Muzeja prethodno prikupili i donijeli iz poznatih hrvatskih kamenoloma, iz kojih se kako kad svojedobno vadio kamen za gradnju poznatih zagrebačkih građevina. Riječ je o uzorcima različitih vrsta stijena koji su donešeni iz kamenoloma krednog vapnenjaka s otoka Brača, jurski litiotis vapnenjaci s Velebita, kao i litotamnijski vapnenjaci i uzorci zelenih škriljavaca s obližnje Medvednice bili su polazište za umjetničku interpretaciju raspoznajnih zagrebačkih motiva.

Na najbolji mogući način sinergijom sve tri institucije, ponajviše radom samih studenata Nastavničkog odsjeka ALU, nastali su prihvatljivi kiparski radovi koji su svojim sadržajem i izvedbom odgovorili na zadanu temu. Kamen kao gradbeni element zagrebačke arhitekture i urbane plastike svatko od sedmero sudionika izrazio je na svoj način dačaravajući poznate gradske motive u ovodobnici.. Tako su Mirogojske arkade, uspinjača, spomenik banu Jelačiću, fontane na Zrinjevcu pa i pojedine vedute pokazljivo predočene i transponirane u likovni govor kadkad minimalističkog izraza. Kamen, drvo, metal, tkanina, forex ploče i pleksiglas, materijali su upotrebljeni za takav poduhvat. Tako upotrijebljen on tvori konstrukcijski element koji je diskretno prisutan, kakav kamen i je u današnjem trenutku voljenog nam grada. Kao rezultat toga nastala je izložba u čijim se radovima sam kamen uglavnom upotrebljava kao ready-made.