EK vijesti 31. svibnja 2016.

EU pojačala humanitarnu pomoć zbog krize u Burundiju: 22 milijuna eura tijekom 2016.

EU pojačala podršku hitnim potrebama osoba koje bježe iz Burundija zbog dugoročne nestabilnosti u toj državi. Europska komisija najavila je dodatnih 10 milijuna eura humanitarne pomoći zbog sve većeg broja raseljenih Burundijaca. Od početka godine pribavljeno je već12,2 milijuna eura, čime je ukupna vrjednost humanitarne pomoći EU-a za krizu u Burundiju 2016. godine dosegnula 22 milijuna eura. Predpostavlja se da je od travnja 2015. više od 260 000 osoba, od kojih su više od polovice djeca napustilo Burundi i potražilo sklonište u susjednim državama.

Komisija s najvećim IT tvrtkama postigla dogovor o djelotvornom suzbijanju nezakonitog govora mržnje na internetu

Komisija danas u suradnji s Facebookom, Twitterom, YouTubeom i Microsoftom predstavlja kodeks postupanja kojim preuzima niz obveza u suzbijanju širenja nezakonitog govora mržnje na internetu u Europi. Definicija nezakonitog internetskog sadržaja zasniva se na Okvirnoj odluci o suzbijanju rasizma i ksenofobije kojom se kriminalizira javno poticanje na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili pojedinog člana takve određene skupine s obzirom na rasu, boju, vjeroispovijest, podrijetlo, bilo narodno ili nacionalno podrijetlo.

Europa daje osam milijuna eura za socijalno financiranje u Poljskoj

Europski investicijski fond (EIF) i Towarzystwo Inwestycji Spoleczno-Ekonomicznych SA (TISE) potpisali su sporazum o jamstvu za socijalno poduzetništvo u okviru Programa EU-a za zapošljavanje i društvene inovacije koji provodi Europska komisija. Novim sporazumom o jamstvu TISE-u omogućuje se davanje zajmova ukupne vrjednosti od osam milijuna eura za najmanje 60 socijalnih poduzetnika u Poljskoj ali i srednjoj i istočnoj Europi, od kojih mnogi imaju poteškoća pri dobivanju kredita kod bankarskih ustanova. Socijalnim poduzetnicima u sektorima kao što su zapošljavanje, pravedna trgovina i svrhovita skrb za djecu na raspolaganju će biti zajmovi s manjim kamatama. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Zahvaljujući financijskim sredstvima EU-a u iznosu od osam milijuna eura više od 60 socijalnih tvrtki u Poljskoj imat će priliku od TISE-a dobiti zajmove po preferencijalnim uvjetima. Olakšavanjem pristupa takvim tvrtkama financijskim sredstvima pridonosimo razvoju socijalnih tvrtki u sektorima ključnima za socijalnu uključenost, npr. izobrazbi, promicanju zapošljavanja i pravednoj trgovini. Time još jedanput pokazujemo da je Europska komisija odlučna boriti se protiv siromaštva i poboljšati uvjete rada u Europi, pri čemu će se posebna pozornost posvećivati najugroženijim skupinama na tržištu rada.“ Plan jamstava u okviru programa EaSI pokrenut je u lipnju 2015., financira ga Europska komisija, a njime upravlja Europski investicijski fond. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

EUROSTAT: brza procjena za svibanj 2016. – godišnja stopa inflacije u europodručju povećala se na -0,1 posto

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u europodručju u svibnju 2016. iznositi -0,1 posto, što je povećanje u odnosu na -0,2 posto u travnju, navodi se u brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda 

Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: travanj 2016. – stopa nezaposlenosti u europodručju 10,2 posto, u području EU28 8,7 posto

U travnju 2016. desezonirana stopa nezaposlenosti u europodručju (EA19) iznosila je 10,2 posto, što je stabilno u odnosu na ožujak 2016., no manje u odnosu na 11,0 posto u travnju 2015. To je najniža stopa zabilježena u europodručju od kolovoza 2011. U travnju 2016. stopa nezaposlenosti u području EU28 iznosila je 8,7 posto, što je smanjenje u odnosu na 8,8 posto u ožujku 2016. i 9,6 posto u travnju 2015. To je najniža stopa zabilježena u području EU28 od travnja 2009. Desezonirana stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u travnju 2016. iznosila je 14,6 posto. Podaci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

European Commission 1