Dominikanci u svijetu ove godine obilježavaju 800. godišnjicu postojanja i djelovanja dominikanskoga reda Reda propovjednika, naveliko su se uključili i hrvatski dominikanci u obilježavanje ove velike obljetnice koji obljetnicu tijekom godine javno proslavljaju sudjelovanjem i organiziranjem niza javnih manifestacija i skupova u Hrvatskoj. Stoga je završni četvrti dan manifestacije 8. Dana hrvatskih svetaca i blaženika bio održan u duhovno-glazbenom nadahnuću posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima

002 Fr. Anto Gavrić propovijeda

foto galerijaPogledajte fotografije s trećega dana 8. Dana hrvatskih svetaca i blaženika

Četvrti dan manifestacije počeo je u nedjelju 29. svibnja 2016. pretprogramom, nastavio se misnim slavljem kojeg je predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije prof. dr.sc. Anto Gavrić, potom i premijernim prikazivanjem crtanoga fima „Sveti Dominik“ u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane, završeni su ovogodišnji 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Hrvatskim dominikanskim blaženicima posvećen je četvrti dan manifestacije bl. Augustinu Kažotiću, bl. Ozani Kotorskoj, bl. Nikoli Milinoviću i fr. Dominiku Baraču, pretprogram, govoreći i pjevajući o njima, izveli su dominikanka s. Slavka Sente, dominikanac fr. Ivan Babić i zbor dominikanskih bogoslova. Zatim je uslijedilo misno slavlje kojeg je u koncelebraciji s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom, i uz sudjelovanje đakona Marija Brezaka, predvodio dominikanski provincijal prof.dr.sc. Anto Gavrić, koji je u propovijedi govorio kako svatko od nas ima svoje drage svece i blaženike po kojima nam Bog pokazuje svoju blizinu i da nam Bog po njima svjedoči koliko je osjetljiv na naše potrebe. „Sveci su svježina koja nam je potrebna u našim svakodnevnim nevoljama i patnjama“ –istaknuo je propovjednik, pritom nazočne podsjetio na ključne trenutke života bl. Augustina Kažotića i bl. Ozane Kotorske. Prisjetio se nesebičnosti blaženoga zagrebačkog nadbiskupa koji je s puno ljubavi nastojao osigurati boljitak naroda koji mu je bio povjeren na više razina, baš kao i na značaj i veličinu kotorske zazidane djevice, koja iako nije putovala kao bl. Kažotić, jer bila je udaljena od svijeta ali je uvelike pomagala mnogima, molitvom, savjetima, porukama. Progovorio je o veličini utemeljitelja čiovskoga dominikanskog samostana iz 15. st. bl. Nikoli Milinoviću i o mučeniku fr. Dominiku Baraču, koji je bio žrtva komunističkoga režima, za kojega Hrvatska dominikanska provincija priprema postupak proglašenja blaženim. Prof.dr.sc. Gavrić spomenuo je značajna imena hrvatskih dominikanskih redovnika ili redovnica koji su javnosti jedva znani, a na glasu su svetosti, trideset dvojicu dominikanskih mučenika iz Bosne iz 13. stoljeća, pet dominikanki koje su u 16. stoljeću u Starom Gradu na Hvaru ubili Turci, dominikanke Magdalenu Pereš iz 17. stoljeća iz okolice Visokog u Bosni i s. Jordanu Markezić iz 20. stoljeća iz Istre.

Dominikanski provincijal prof.dr.sc. Gavrić istaknuo je na kraju bogatu povjesnicu značajnih hrvatskih svetosti, kazavši da se svecima treba diviti, ali da ih je bitnije slijediti, jer svaki je svetac najbitnije primio u svojoj obitelji i da su mnoge svece majke pratile na njihovu putu, pa je potrebno moliti svece za snagu naših obitelji. Dojmljiv glazbeni prilog euharistijskoj svečanosti dao je dječji zbor župe sv. Ane.

Nakon toga je premijerno prikazan crtani film „Sveti Dominik“ iz serijala crtanih filmova „Moja katolička obitelj“ EWTN televizije koju je za hrvatsku publiku producirala Laudato televizija. Film u dvadesetak minuta prikazujuje i približava lik, djelovanje i poruke sv. Dominika iz perspektive djece i mladih.

Zapravo tako su završeni četverodnevni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se nastojalo potaknuti hrvatske vjernike na što bolje poznavanje ali i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana. Održani su uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, a manifestaciju su organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci i župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Glasa Koncila, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Zagreb i križevačke gradske ustanove: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište i Glazbena škola Alberta Štrige.

003 Dječji zbor župe sv. Ane

004 S. Slavka Sente o dominikanskoj blaženici

006 Zbor dominikanskih bogoslova

001 Misa

007 Plakat Hrvatski dominikanski blaženici

 

Leave a Reply