Održan program drugoga dana 8. Dana hrvatskih svetaca i blaženika

010 Sudionici okruglog stola

Pokazljivo prigodnim predočavanjem i molitvom posvećenom sluzi Božjem Bonifaciju Pavletiću, euharistijskim slavljem kojeg je predvodio sisački biskup mons. dr.sc. Vlado Košić i okruglim stolom „Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?“, u Križevcima u petak 27. svibnja 2016. održavali su se 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

010 Sudionici okruglog stola

U crkvi sv. Ane svečanost je započela predstavljanjem života i ključnih poruka sluge Božjeg Bonifacija Pavletića u sadržajnoj izvedbi promicatelja štovanja sluge Božjega Dragutina Pasarića iz Kutine i uz sudjelovanje s. Mirjam Kuštrebe. Nako čega je sisački biskup Vlado Košić predvodio misno slavlje. Koncelebrirali su rektor nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml., član Družbe sinova Bezgrješne kojoj je Bonifacije Pavletić pripadao o. Mariano Passerini i domaćin župnik župe sv. Ane Stjepan Soviček, a za oltarom bio i đakon Marijo Brezak.

Biskup Košić ispripovijedao je u propovijedi da je postupak za proglašenje blaženim moslavačkog sina brata Bonifacija Pavletića započeo tek prije nekoliko dana. Istaknuvši za Bonifacija kako je bio jednostavan i skroman čovjek, postolar kojeg bi pojedine osobe zamolile da i njima napravi cipele za Nebo, podsjetivši kako je kao sluga Božji živio običnim životom, ispunjavajući svoj dan i radom, pritom je redovničkom životu učio mlade kandidate. Ali da je službujući u bolnici mnogima pomogao, darivao im svoju ljubav. „Brat Bonifacije slabo je govorio talijanski, ali je govorio jezikom ljubavi koji svi razumiju. Zato su najteži bolesnici željeli da baš on bdije s njima, da on bude uz njih“ – naglasio je biskup Košić govoreći o tomu da svece ne čini ni njihova družba, ni stalež, ni činjenica jesu li oženjeni ili su u celibatu, ni doba u kojem žive, već da svece čini savršena ljubav. „Na nama je da činimo maksimalno koliko možemo tamo gdje smo posijani“, savjetovao je biskup Košić sjetivši se i svetosti bl. Alojzija Stepinca. Prisjetio se kako je u nedavnom razgovoru prilikom otvorenja kauze za Bonifacija Pavletića upitao papu Franju kad će bl. Stepinca proglasiti svetim. „Stepinac je svet, odgovorio mi je papa “, na kraju propovijedi okupljenima je ispripovijedao biskup Košić. Pritom je zapažen glazbeni izričaj misnomu slavlju podario katedralski zbor Sisačke biskupije pod ravnanjem Roberta Jakice.

Zatim u Hrvatskom domu održan je okrugli stol „Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?“, na kojem su sudjelovali biskup Vlado Košić, rektor Antun Sente, profesorica na KBF-u u Zagrebu Nada Babić i v. d. glavnog urednika 3. programa HTV-a Krešimir Čokolić. Uvertiru njihovoj raspravi napravili su učenici križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca pod vodstvom mentorice Danijele Zagorec. Lorena Lugomer, Marko Zagorec i Lucija Picig u afirmacijskoj skupini, kao i Patricia Navoj, Martin Kopilović i Andreja Bratić u negacijskoj skupini koji su objasnili da se hrvatski sveci dovoljno štuju, odnosno da se ne štuju dovoljno. Nakon razmjene mnogobrojnih mišljenja došlo se do zaključka da štovanje hrvatskih svetaca i blaženika treba i može biti izrazitije, a da se u to moraju uključiti svi, od učitelja do medija. Moderatorica je bila Lejdi Oreb. Program je dojmljivim glazbenim nastupom upotpunio pjevač Ivan Mikulić.

001 Misa

002 Biskup Košić propovijeda

003 Misna čitanja

004 Uvodni program Dragutin Pasarić

005 Okrugli stol 1

006 Okrugli stol 2

007 Okrugli stol afirmacijska skupina

008 Okrugli stol negacijska skupina

009 Pjevač Ivan Mikulić