I ove godine na 20. Međunarodnom uličnom festivalu „Cest is d’Best“ u gradu osvanu neke neobične stvari na običnim mjestima ili obične na neobičnim mjestima. Likovne instalacije ukras su festivala i posebne male priče o kreativnosti

1 Drvo obilja

Drvo obilja

Ova instalacija potaknuta je idejom solidarnosti, darivanja ali i prihvaćanja. Pozivaju se posjetitelji i prolaznici da zastanu, promisle i uzmu predmet s drveta za koji smatraju da im treba ili im se sviđa, a za uzvrat stave neki drugi. Prerasli su majicu, odrekli se slatkiša, promijenili modne dodatke ili samo žele darovati od srca. Ako stvar koju osoba želi pokloniti nema pored sebe, privezat će kamen na kojem piše : „Svečano prisežem da ću se vratiti”. S tim činom daje obećanje da će uzetu stvar s drveta obilja zamijeniti s drugom koja će na isti način biti poklonjena. Na kraju zadnjeg dana sve stvari koje su ostale na drvetu bit će poklonjene humanitarnim udrugama. Vrijeme održavanje 30. 5. do 5. 6. 2015. u paku u Zagrebu na adresi Dalmatinska 12.
Autorice instalacije: Mia Maraković i Valerija Jakuš

Prolaz dobrih želja

2Prolaz dobrih želja

„Prolaz dobrih želja“ interaktivna je instalacija koncipirana potragom za čarobnim svijetom ostvarenih želja. Ispišite misli, želje i pozitivne poruke na zidovima ovog urbanog portala i sudjelujete u konačnom vizualnom identitetu instalacije. Leteći zmajevi načinjeni od eksperimentalnog materijala – najlona sastavljaju površinu plašta instalacije. Tako posloženi predstavljaju savršenu simbiozu zajedništva i ljubavi. 5. 6. 2016. zmajevi će se dijeliti prolaznicima. Instalacija se nalazi na Zrinjevcu.
Autori: Irena Šoštarec, Marina Šoštarec

Spirala adaptacije – Zavrtite svoju percepciju!

3Spirala adaptacije

Slika u vrtnji upoznaje nas s pojavama tromosti ljudskog oka i njegovom adaptacijom. Ako pogled zadržimo na vrtećem dijelu eksponata, doživjet ćemo nesvakidašnju optičku iluziju.
Zavrti, odmakni se, promatraj! Koja je dubina eksponata? Na što vas podsjeća? Instalacija je postavljena na Zrinjevcu.
Autor: Luka Veverec

Glazbena ograda – Odsvirajte Beethovena u hodu!

4Glazbena ograda

Glazbena ograda sastoji se od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument. Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada. Uzmite ponuđeni batić i počnite zdesna lupkajući svaku od cijevi jedanput. Čestitamo, odsvirali ste melodiju Ludwiga van Beethovena, poznatu kao „Oda radosti“!
Sada ste spremni stvarati originalne melodije prema vlastitim idejama! Instalacija je postavljena na Zrinjevcu.
Autor: Luka Veverec

Digitalno crtanje portreta

5Digitalno crtanje portreta

Umjetnik Leonardo Budimlić Majnarić se po drugi put predstavlja na festivalu. Crta zanimljivom tehnikom na touchscreenu i radove printa na crtaćem papiru s mogućnosti dorade olovkom ili drvenim bojicama portreta prolaznika. Portret koji će vam ujedno ostati i trajna uspomena bit će vještinom umjetnika gotov za par minuta. Vrijedi izdvojiti malo vremena i pozirati umjetniku na Zrinjevcu.

Fotografije: Dijana Nazor