Rok Zelenko: ČETRDESET IDENTITETA

Gradska galerija Fonticus Grožnjan
40 portreta / 40 godina ateljea na Grožnjanu
od 28. 06. 2016. u 20.00 sati

Zelenko Rok 01

…Slikarstvo je ekspresija impresija, izražavanje dojmova i misli, mišljenje ideja čije oblike izražava kroz boju, a cjelina kojih stvara likovni jezik. On je samostalan medij, neprenosiv u drukčije načine izražavanja, uslovljen isključivo našim biofiziološkim datostima.

Slikarstvo je filozofija, promišljanje svijeta kroz lik i simbol.

U procesu percepcije najzanimljiviji je primarni dojam, arhetip, iz kojeg sastavljamo kategorije mišljenja, koje povezuju fenomen sa simbolom.

Ambicija slikara je pronaći osnovnu formu, koju kolektivni um može prihvatiti kao mit, kategoriju, kojom gradi sustav mišljenja, mitologije. Jedna od povijesnih zadaća slikarstva je reinterpretiranje mita, provjera: da li mit u inovacijama mišljenja još uvijek funkcionira, da li nam još uvijek govori o nama.

Rok Zelenko

Zelenko Rok 03

…Svijet motiva koje Rok Zelenko obrađuje, bez obzira na izabrani medij, slikarski ili keramički, uvijek je prepoznatljiv: krajolik s karakterističnom florom, vedute s različitom dnevnom svijetlošću i njezinim odsjajima na kamenim fasadama i drugim elementima arhitekture, morski pejzaži ili prikazi s ljudskom figurom, aktovi i portreti, svi su oni koloritom i kompozicijom autorski prepoznatljivi…

…Slikanje mu nikada nije puko dokumentiranje stanja: konkretan motiv samo je onaj direktni vanjski izazov koji oslobađa unutarnje stvaralačke energije. Duhovna, mitska, prirodna i urbana datost i konkretni ambijenti interpretirani su kao najsubjektivnija iskustva, uvijek uvjetovani isključivo unutarnjom kreativnom nužnošću…

Zelenko Rok 04

…Zelenkove slike, kao i keramika, posebne su, fantazijom snova i misterijom preplavljene poruke, koje nam, u estetsko- dekorativnom opuštanju dopuštaju oslobađanje fantazija, snova, ali i razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti, o značenju i ulozi elementarnog i autohtonog i sadašnje tehnološke kaotične stvarnosti. Usprkos prepoznatljivim konkretnim prizorima te su slike spokojne, vode nas u posebnu tišinu i meditativnost, gdje nema stresa i destruktivnosti. Žive vlastiti život, koji je – neovisno o vanjskim utjecajima i suvremenim likovnim tokovima – najautentičniji psihogram autorove nutrine…

…I baš su boje sredstvo koje autoru omogućuje, da sve što vidi i osjeća realizira u brojne interpretacije, u nove sadržajnosti, koje su intimna materijalizacija konkretnog i duhovnog, a istovremeno postaju univerzalni simboli. Figurativni motivi prirodni su sastavni dio modusa vivendi senzibilnog likovnjaka te njegovo sredstvo izražavanja dimenzija koja vidi i osjeća, a koje znanjem, iskustvom i mudrošću interpretira u kolorističke prikaze krajnje subjektivnog doživljaja određenog vremena i prostora.
Nives Marvin, 2015, iz teksta: INTIMNA KONOTACIJA U LIKOVNOM OPUSU ROKA ZELENKA

Zelenko Rok 05

Rok Zelenko rođen je 1951. godine u Ljubljani. Njegovi roditelji bili su među osnivačima umjetničke kolonije na Grožnjanu. Poslije završenog studija slikarstva na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, Rok seli u Grožnjan. 1980. godine ženi se Leonidom Bernetič i tada se nastanjuju u zgradu u kojoj se nalazi galerija. U sedamdesetima i osamdesetima Rok Zelenko obavlja različite javne dužnosti u umjetničkoj koloniji organizirajuči kulturne programe i kulturološka istraživanja. Surađuje u životu muzičkog kampa, u uličnim predstavama, s arhitektonskim studijima te restauratorskim radionicama. Godine 1998. seli u Izolu (Slo), ali nastavlja raditi u svom ateljeu u Grožnjanu. Njegove osnovne tehnike likovnog izraza su slikarstvo i keramika. Rokov slikarski opus sastoji se od oko tisuću slika u tehnici ulja ili akrila na platnu. Opus je podijeljen na nekoliko tematskih ciklusa: „Istarske noći“, “Crveno“, „Uspomene iz sna“, „Grad“, „Inferno“, „Muze“, „Mora“, „Genesis“. Osim više tisuća komada keramičkog nakita i tanjura izradio je nekoliko monumentalnih keramičkih kompozicija uključenih u arhitekturu, koje se nalaze u širem području Grožnjana. Svoje je radove izlagao na preko 150 samostalnih i otprilike isto toliko kolektivnih izložaba diljem Europe. Opširna monografija o njegovom stvaralaštvu izdana je 2015. godine, pod nazivom Pictia.

Zelenko Rok 08