Otvoreni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 26. svibnja 2016. u Križevcima započeli su se održavati 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Prvi Dan počeo je molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenom sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem kojeg je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak i otvorenjem izložbe dojmljivih portreta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ hrvatskog akademskog slikara Ante Mamuše

004 Otvorenje izložbe skupna

U crkvi sv. Ane u Križevcima započela svečanost proslave sv. Marka Križevčanina

foto galerija

Uvodnim pozdravima križevačkoga župnika Stjepana Sovičeka i pretprogramom posvećenom sv. Križevčaninu, autorice Renate Vivek Božić, kojeg su vješto izveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i zbor mladih „Crisinus“ u crkvi sv. Ane otpočela je ovogodišnja svečanost proslave sv. Marka Križevčanina.

Euharistiju je u suslavlju s predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jurom Šarčevićem, kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Lovrom Cindorijem, župnikom Sv. Petra Orehovca Ivanom Žufikom, župnikom Maloga Ravna Zvonimirom Roginom, vlč. Goranom Bužakom, križevačkim grkokatoličkim župnikom Mihajlom Simunovićem i župnikom domaćinom Sovičekom, predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

002 Biskup Huzjak propovijeda

Govoreći u propovijedi biskup Huzjak za sv. Marka istaknuo je, kako je znao dostići baš ono što je vječno, jer mogao je zatajiti Isusa, napraviti kompromis, ali time ne bi ostvario svetost. „Biti svet znači prihvatiti Isusa u punini, a ne uzimati od Crkve samo ono što nam se sviđa“ – naglasio je propovjednik, nadodavši da se ne smije osuđivati one ljude koji nisu Božji, sveti, već da se za njih treba moliti. „Sv. Marko svoje progonitelje nije proklinjao, već je molio za njih“ – podsjetio je biskup Huzjak i zaključio da su sveci u smrti svojega tijela, osobnoga predanja, otvarali vrata života. Glazbeni obol euharistijskom slavlju dojmljivo je udjelio mješoviti zbor župe sv. Ane.

Zatim je program nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe akademskog slikara Ante Mamuše „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Među gostima i mnoštvom posjetitelja na svečanosti su sudjelovali Mladen Tenodi pročelnik za društvene djelatnosti Grada Križevaca, Lana Okroša Rožić ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja, Ksenija Abramović direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ i organizatorica izložbe, Stanko Špoljarić ugledni hrvatski likovni kritičar i sam autor.

Zapažen glazbeni izričaj svečanosti izvrsnim nastupom podario je Vokalni sastav „Allegro“, i glumac Dubravko Sidor koji je baš onako kako samo on zna i umje znalački recitirao prigodne stihove o svetosti. Izložbu je otvorio mons. Huzjak, program 8. Dana hrvatskih svetaca i blaženika vješto je vodila Tanja Baran u ime organizatora Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačkih župa sv. Ane, BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Izložbu prati vrlo sadržajan i pregledan katalog ilustriran portretima svetaca, u kojem su zapisana estetska zapažanja o stvaralačkom ujeću umjetnika koju je sa svoje razine znalački vrlo vješto interpretirao ugledni hrvatski likovni kritičar Stanko Špoljarić. U katalogu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, baš kao i slugu i službenica Božjih, prikazani su portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima koja za posjetitelje ostaje otvorena do 13. lipnja, potom će se ta ista izložba otvorit 13. srpnja u Trogiru, rodnom gradu bl. Augustina Kažotića. Zatim uz Redovničke dane 18. rujna u galeriji „Vinko Draganja OP“ dominikanskoga samostana u Splitu. Početkom 2017. izložba će biti postavljena u Slavonskom Brodu, a tijekom korizme u župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu,a nakon korizme u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi.