Skip to content

Leonida Bernetič Zelenko: REMINISCENCIJE

Gradska galerija Fonticus Grožnjan, subota
od 28. 05. 2016. u 20.00 sati

Bernetic Lea Zelenko 1

LeonidaBernetič Zelenko: REMINISCENCIJE

Povijest obrade gline seže u najraniju poznatu pretpovijest svijeta. Keramička tehnologija u sebi objedinjuje, tradicionalno predstavljen, zapadni, filozofski, koncept pojašnjenja prirode s četiri elementa. To su vatra, zrak, voda i zemlja. Ovim slijedom glina je dio/vrsta elementa zemlje. Promjene njenog kvalitativnog stanja ovisne su o elementu vode. Uz to joj je, za sušenje, potreban zrak. Definitivan oblik, tvrdoću, postiže izlaganjem četvrtom elementu, vatri koja emanira toplinu. Umjesto etera, u kojem se sve događa, koji je prema tradiciji personificirani, čisti, sveobuhvatni nebeski prostor u kojem borave zvijezde i bogovi (Zeus), možemo prispodobiti onog koji umije obrađivati zemljani materijal. U našem slučaju, osoba koja hrabro mijenja oblik, svojstva, značenje i smisao bezobličnog komada zemlje je Leonida Bernetič Zelenko.

Medijem gline izgovoreni motivi, koje potpisuje Lea, rijetko su naseljeni ljudima. Bez obzira na to, pred nama su snažne impresije, iskazane kolorom i vedrim oblicima. Prepoznajemo sunce, ptice, ribe, puža, jedra, pijetla ili stablo i plodove. Najčešće u vidu blagog reljefa, površine radova su podijeljene linijama ili plošnim segmentima. Linije i fasete naočitih boja podređene su temi objekta. Forme su stilizirane, a ponegdje sasvim pretvorene u geometrijske oblike. Osjećajući ograničenje dvodimenzionalnošću, umjetnica prostor osvaja i doslovno, ponekad sklapajući višedijelne trodimenzionalne kompozicije.

Put od doživljaja do osmišljavanja i realizacije zamisli zahtijeva odgovornost. Materijalizacija ideje traži hrabrost izgovora. Lea Bernetič Zelenko zaista je odana zemljanoj tehnologiji. Njome, kroz umjetnički i edukacijski rad, postiže zadovoljenje i uspjeh. Zahtjevnost tehnologije umjetnica prekriva iskustvom. Poznajući tehnologiju u tančine, realizacija nosi odlike jednostavnosti i lakoće igre.

U kolekciji mnogobrojnih Leinih vizualizacija keramičkom tehnologijom, nameće se interpretacija istarskog brežuljka na kojem dugi niz godina živi i radi. Ona uzima stožac kao mjeru iskaza. Slijede mutacije eksperimenta i saznanja. Zrela ideja u dogovoru je s dosjetkom. Geometrijsko tijelo, stožac počinje nositi emocionalni i vizualni smisao brda značenja. Na ovo umjetničino brdo snova, na kojem ju dočekuje realnost, ona se uspinje ritualnim krugom ka vizualizaciji, materijalizaciji dojma. Mi smo zadovoljni njenim likovnim odbljescima svijesti gdje klasični slikarski rukopis figuracije autorica zamjenjuje pojednostavljenim izgovorom sličnim dječjem. To daje dodatni šarm predmetu koji postaje simbol: Grad na uzvisini. Ili, kretanje u spirali dostignuća.

See also  Izložba židovskih umjetnika u Galeriji Kranjčar

Poštujući izabranu i omiljenu tehnologiju, Lea ostvaruje atraktivne oblike. Vizualna interpretacija, uporabom kontrolirane geste i snažnih boja, svjedoči o iskrenoj zadivljenosti viđenim/doživljenim. Znalačka igra elementima, s početka ovog teksta, iznjedruje bogate vizualizacije koje odišu vedrinom i autorstvom.

Eugen Borkovsky, V. 2016.

Bernetic Lea Zelenko 2

Leonida Bernetič Zelenko – Lea, rođena je u Kopru, školovala se u Izoli i Ljubljani, gdje je završila grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost. Edukaciju nastavljana Pedagoškoj akademiji u Ljubljani, gdje je diplomirala 1981. godine sa temom „Ornament u keramici“. Keramičku tehnologiju usavršavala je u ateljeu Sonje i Karela Zelenka. Bavi se pedagoškim radom u TOŠ E. De Amicis u Bujama i TOŠ u Novigradu. U nizu godina rada bavila se i scenografijom, kostimografijom i grafikom. Njeno osnovno umjetničko stvaralaštvo posvećeno je keramičkim tehnologijama. Ostvarila je preko 40 osobnih prezentacija sa kolegama i suprugom, te sudjelovala na brojnim kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu (Grožnjan, Pula, Rijeka, Zagreb, (HR); Izola, Ljubljana, Piran, (SLO); Waterloo, (B); Roma, Trieste, Venezia, (I); Beograd, (SRB); Berlin, (D);…). Od 1980. godine živi i stvara u Grožnjanu u krugu obitelji, sa suprugom Rokom te sinovima Markom i Martinom. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre.

Bernetic Lea Zelenko 3

POLIVALENTNI KULTURNI CENTAR GROŽNJAN / CENTRO CULTURALE POLIVALENTE GRISIGNANA

GROŽNJAN Grad umjetnika 1965 – 2016 GRISIGNANA Cittádegli artisti