Skip to content

EK vijesti 27.5.2016.

Plan ulaganja za Europu: EIF i banka Equa potpisali sporazum na dobrobit čeških malih i srednje velikih tvrtki

Europski investicijski fond (EIF) i banka Equa potpisali su prvi sporazum u Češkoj u okviru programa COSME. Sporazum podržava Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), koji je ključni element  Plana ulaganja za Europu, koji svrhovitim ulaganjima nastoji oživjeti strateške projekte diljem Europe. Sporazum omogućuje banci Equa da tijekom sljedeće dvije godine malim i srednje velikim tvrtkama ponudi zajmove u vrjednosti od 1,8 milijardi čeških kruna (približno 66,5 milijuna eura) uz osjetno smanjenje potrebnih jamstava. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Pokretanje europske platforme za neprijavljeni rad: Komisija i države članice zajedno protiv socijalnog dampinga

Nakon odobrenog  prijedloga Komisije o stvaranju platforme za poboljšanje suradnje na suzbijanju neprijavljenog rada ta je platforma danas pokrenuta. Zadaća platformi je pretvoriti neprijavljeni rad u prijavljeni rad i zajamčiti socijalnu zaštitu milijunima Europljana koji su na gubitku, zbog raznih rizičnih oblika zapošljavanja, uključujući nesamostalni rad koji je maskiran kao samozaposlenost. Platformom predsjedavat će Komisija koja će omogućit raspravu o sredstvima kao i o načinu poboljšanih mjera i politika koje se bave problemom neprijavljenog rada, pritom će poticati suradnju između nacionalnih tijela i drugih čimbenika, uključujući one povezane s prjekograničnim aspektima neprijavljenog rada. Platforma uz to usmjerena je i na bolje izvješćivanje javnosti o tom problemu. Platformu čine nadležna tijela svih država članica i predstavnici socijalnih partnera iz svih djelatnosti na razini EU-a. Govor povjerenice Thyssen u kojemu komentira problem dostupan je ovdje. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Ishod sastanka na vrhu skupine G7 u Japanu

Sastanak na vrhu skupine G7 završio je u Ise-Šimi donošenjem deklaracije čelnika i radnim sastancima s azijskim partnerima i međunarodnim udrugama. Europska unija, koju su kao punopravnu članicu skupine G7 predstavljali predsjednik Juncker i predsjednik Tusk, potaknula je ambiciozan ishod sastanka na vrhu pozdravivši njegove rezultate. U deklaraciji čelnika skupine G7 poglavito je naglašena posebna odgovornost skupine G7 u predvođenju međunarodnih napora na rješavanju globalnih izazova. U okviru gospodarske inicijative skupine G7 iz Ise-Šime čelnici su dogovorili niz mjera kojima se potiče snažan i održiv globalni rast, uz ostalo poticanjem ulaganja i provedbom preuzetih obveza glede pravednog i transparentnog oporezivanja. Dogovorili su i jačanje pomoći skupine G7 rješavanju globalne izbjegličke krize. Potvrdili su svoju odlučnost glede otvorene i pravedne globalne trgovine ali i pozvali na brzu provedbu raznih regijskih trgovinskih sporazuma, uključujući Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana i TTIP. Predsjednici Juncker i Tusk održali su više zapaženih sastanaka, na kojima su vodili dvostrane ili trostrane plodne razgovore, uključujući sastanke s Japanom, Kanadom i Vijetnamom. Deklaracija čelnika skupine G7 dostupna je ovdje. Dodatne informacije: www.ec.europa.eu/news. 

Otvaranje sezone lova na plavoperajnu tunu: povjerenik Vella priziva djelotovrnu zaštitu ribljih stokova u Sredozemlju

Stanje ribljih stokova u Sredozemlju zabrinjavajućom brzinom se pogoršava, što prijeti radnim mjestima i izvorima prihoda tisuća ribara. Prilikom izlaganja kampanje #MEdfish4ever pred Općom komisijom za ribarstvo na Sredozemlju u ponedjeljak, 30. svibnja na Malti, povjerenik za pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella pozvat će predstavnike na jačanje napora kod obnove ribljih stokova, pritom će kao primjer navest uspješan oporavak plavoperajne tune, čime dokazuje pristanak Međunarodne komisije za očuvanje atlantskih tuna (ICCAT), kako bi se tijekom naredne tri godine povećao ukupni dopušteni izlov (TAC) za 60 posto.Sezona lova na plavoperajnu tunu za plovila plivaričare ove će godine na Sredozemlju i u istočnom Atlantskom oceanu trajati od 26. svibnja do 24. lipnja. Kampanja Medfish4ever pokrenuta je na sajmu Seafood Expo. Napori su usmjereni na donošenje odlučne ministarske deklaracije u proljeće sljedeće godine.

Cijena energije u EU-u 2015. – cijena električne energije za kućanstva veća za 2,4 posto, cijena plina za kućanstva manja za 1,7 posto

Od druge polovice 2014. do druge polovice 2015. cijena električne energije za kućanstva u Europskoj uniji (EU) u prosjeku povećala se za 2,4 posto i dosegnula 21,1 euro za 100 kWh. Od 2008. cijena električne energije u EU-u povećala se za 33 posto. U državama članicama EU-a cijena električne energije za kućanstva u drugoj polovici 2015. kretala se od manje od deset eura za 100 kWh, u Bugarskoj do više do trideset eura za 100 kWh u Danskoj (u Hrvatskoj 13,1 euro). Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenikâ

European Commission 1