U Mimari postavljena Tarshitova izložba “Zaljubljeni putnik”

Slika3

Slika3

Tarshito Zaljubljeni putnik naziv je očekivane izložbe koja se otvara 1. lipnja u 19 sati u Muzeju Mimara, i koja prvi put hrvatskoj javnosti predstavlja 50-ak reprezentativnih djela iz jedinstvenog i raznovrsnog opusa talijanskog poznatog umjetnika, dizajnera, performera i arhitekta Tarshita. Izložba je vrlo pregledno postavljena u prikladnom prostoru Muzeja Mimare koju je kao brižan suorganizator realizirao u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, a kojoj je kustosica ugledna i poznata talijanska povjesničarica umjetnosti Martina Corgnati.

Izložba Tarshito. Zaljubljeni putnik pokazljivo donosi po prvi put u Hrvatsku odabir od 50-ak reprezentativnih djela iz jedinstvenog i raznolikog opusa ovodobno poznatijeg talijanskog umjetnika, dizajnera, performera i arhitekta Tarshita, koji dugi niz godina djeluje u Bariju, ujedno je strastven zaljubljenik i proučavatelj istočnjačkih kultura koje su za njega i njegov rad postale poput druge prirode. Izložba za posjetitelje u Muzeju Mimara ostaje otvorena do 19. lipnja 2016.

Tarshitov estetski i kulturski projekt zaista je bez premca u italskoj ovodobnoj umjetničkoj i dizajnerskoj izričajnoj sceni, stoga jer zasniva se na sustavnom preklapanju i integraciji tek naizgled različitih tehnika i praksi (istraživanju boje i oblika), kojima daje prednost nad iznalaženjem projekta i definiranjem predmeta i prostora, ujedno tu je i nezaobilazan dijalog s različitim umjetnicima i tradicijama, koji su uvelike usađeni u njegov umjetnički DNA, koji je raspoznajno karakterističan za svekupno njegovo djelo.

Posebnost Tarshitovog stvaralačkog načina izražavanja baš kao i djelovanja postala je primjetna i u samim životnim odabirima: nakon završenog studija arhitekture u Firenzi (na kojem mu je mentor bio Gianni Pettena), u sklopu kulturske udruge „Speciale“ tijekom 80-ih godina organizira niz zapaženih projekata i zbivanja posvećenih pojedinim od najpoznatijih talijanskih umjetnika kao što su Mario Merz, Aldo Mondino i Nanda Vigo.

Pritom Tarshito više od 30 godina njeguje razvijajući održvo bliske uspostavljene veze s Indijom i njezinom tradicijom, stoga jer i sam u noj je boravio u raznim prilikama stvarajući zanimljiva umjetnička djela, kako samostalno, tako i s lokalnim umjetnicima i obrtnicima, stvarajući slike, predmete i umjetničke intervencije bilo ekspresivne i simboličke, ili dekorativne i uporabne vrjednosti. Prema umjetnikovom shvaćanju uključivanje drugih umjetnika ili publike neizostavan je element za uspjeh i „život“ umjetničkog djela.

Hrvatskoj publici ova dojmljiva izložba predstavlja ukrasna tkanja, skulpture i predmete od raznih materijala bronce i keramike, podijeljene u različite tematske grupe: Doček/ponuda, Novo čovječanstvo, Rođenje novih svjetova i prirodnih elemenata i Svete životinje.

Prigodom otvorenja izložbe, umjetnik Tarshito izvest će performans Offering.

Stoga će na ulazu biti postavljena dva čuvara (ratnika ljubavi), velike heraldičke figure koje umjesto oružja i neprijateljskog stava nude cvijeće i blage pokrete. Pritom je tradicijska ikonografija ratnika zapravo izokrenuta, ovdje pretočena u nositelje ljepote i radosti. Zamišljeno je da ova dva lika dočekuju posjetitelja/e i uvodu ga/ih na središnji dio izložbe k raznobojnoj tapiseriji ovećih dimenzija koja prikazuje svete životinje u trenutku preobrazbe. Međutim sa strane na četiri zida obješena su djela na kojima se slikovito ističu zamišljeni predjeli, koji predstavljaju sintezu svijeta bez granica. Postavljene su i raznobojne vaze različitih obrada ali skladnih oblika s vješto ukrašenim slikarijama koje su po svemu prepoznatljivi simbolički i praktično upotrebljivi elemenati ili predmeti u svim epohama čovječanstva uključujući i one primitivne.

Primjetno na izložbi predstavljene su minijature nastale u Rajasthanu u Indiji, koje je Tarshito ostvario u suradnji s braćom Rajou i Mukesh Swami (Bikaner), koje uvjerljivo imitiraju tipični oblik minijatura iz lokalne tradicije. Na kraju spomenut ćemo dojmljivo predstavljene „tepihe“ koji su vješto oslikani crtežima svetih životinja u metamorfozi, kao i pomno odabrane predmete od keramike i bronce koji pripadaju ciklusu „zlatne barke“ i onom plemenskih i fascinantnih „ratnika ljubavi“.