Marš protiv Monsanta i TTIP-a: Stop GMO-u, ne trgujte našom hranom!

Međunarodni marš protiv Monsanta, vodećeg proizvođača genetički preinačenog sjemena, i protiv TTIP održao se u podne i u Zagrebu i Osijeku

PXL 210516 1304

Stop GMO-u, Ne trgujte našom hranom, Priroda ljudima, a ne korporacijama… samo su neke od poruka s prosvjeda u Zagrebu i Osijeku kojima je cilj bio spriječiti uzgoj i distribuciju genetički modificirane hrane u Hrvatskoj

To nije priča od jučer, to je nešto što se već ponavlja, ali ovaj prosvjed, ovaj skup građana je velik korak za buđenje građanske svijesti da ipak želimo znati ono šta jedemo. Želimo dati podršku domaćoj poljoprivredi te na kraju krajeva zašto ne bismo bili jednoga dana pri vrhu u proizvodnji ekološke hrane, izjavila je Darija Gabrić, predsjednica udruge “Plantaža”.

Naša se zemlja deklarira kao GMO slobodna i službeno, pita li se mjerodavne, GMO-a nema. No dvije i pol tisuće prosvjednika na današnjim skupovima upozorava da je GMO već tu.
A poruka prosvjednika je jasna: ne žele da nestanu hrvatski poljoprivrednici i da nam se kao dijelu Europe, poput Španjolske i Portugala, nametne uzgoj GMO-a.

Multinacionalne kompanije će nam uništiti domaću proizvodnju, sa Monsantom koji je samo simbol tu je još tisuću kooperativnih firmi, upozorava Antonio Dražović, organizator prosvjeda “Slobodna Hrvatska.”

Prosvjednici traže od mjerodavnih da zabrane uvoz gentički modificirane soje i kukuruza u Hrvatsku. Problem je, kažu, i nekontrolirani uvoz hrane. Uvozimo je iz 125 zemalja. Kontrola je loša pa tako neometano na tržište stiže i hrana koja je dijelom kontaminirana genetički modificiranim organizmima. Svuda je možemo vidjeti, kažu – u tragovima u hrani koju jedemo sigurno da je preko sadržajnih vrijednosti uključena u našu hranu.

Posljedice konzumacije GMO-a su tragične, a vidjet će se nakon niza godina, ističe dio genetičara. To su promjene u plodnosti, čak imate nakazne porode, nakaznu djecu, bez ruku, glave, upozorava genetičar Marijan Jošt.

Iako su sve naše županije proglašene GMO slobodnim zonama, genetički modificiranih usjeva i hrane kod nas ima, upozorava saborski zastupnik Ivan Lovrinović. Naše su granice što se toga tiče šuplje. Ja sam uvjeren i po nekim mojim spoznajama da inspekcija što se tiče toga ne obavlja u potrebnoj mjeri ono što se od njih očekuje. HRT

 PXL 21051