Skip to content

Prosvjed aktivista protiv “Hoda za život”

Hod za život koji će se održati ovu subotu bit će proslava života, obitelji i Hrvatske

Collage2

Inicijativa “Obrani pravo na izbor” organizira protestni skup protiv “Hoda za život”

Inicijativa “Obrani pravo na izbor” navodi da građani trebaju ustati za svoje pravo na život, takav život u kojem ti nitko ne može oduzeti pravo na slobodan izbor.

Prema istraživanjima, čak 75 posto žena koje su imale pobačaj za to navode dva razloga – ekonomske razloge i pritisak okoline. Kad tome dodamo da jedan dio majki i očeva misli da je nerođeno dijete u 2. ili 3. mjesecu trudnoće tek „hrpa stanica“ te činjenicu da žena nema obavezu proći kroz savjetovanje koje ima za cilj otvoriti joj razne alternative pobačaju – onda je jasno da veliki dio žena odluku o pobačaju donosi u suženom prostoru slobode.

Glavna poruka građanske inicijative „Hod za život“ jest da je život prekrasan, dragocjen, i neponovljiv od samog začeća pa sve do prirodne smrti. Hodom za život izražavamo poštovanje i ljubav prema životu svakog čovjeka – jer život svakog od nas započeo je začećem, spajanjem jajne stanice majke i spermija oca. Kod začeća je određen naš spol, visina, boja kose i očiju, muzikalnost, smisao za sport, nasljedne bolesti koje ćemo možda razviti u dvadesetim ili tridesetim godinama svog života. Moje je srce, na primjer, počelo kucati samo tri tjedna nakon začeća, prije nego što je mojoj majci izostala mjesečnica, prije nego što je ona uopće znala da je trudna. Hodom za život želimo i s drugim ljudima podijeliti sve ove znanstvene istine o životu svakog čovjeka i vidjeti kako kao društvo možemo pomoći svakoj ženi u prihvaćanju i brizi o njezinom sinu ili kćeri. U Hrvatskoj zadnjih 30 godina postoji stalni trend smanjenja broja pobačaja, prošle ih je godine bilo oko 3000 što Hrvatsku svrstava među zemlje s najnižom stopom pobačaja u Europi. To pokazuje da sve više žena (i muškaraca koji ih u tome podupiru) zauzima bezrezervni stav poštivanja života. Taj trend ne čudi. U usporedbi s drugim zemljama Europe, Hrvatska pokazuje izuzetno visoku međugeneracijsku solidarnost, brinući se u vrlo visokom postotku unutar obitelji o starim ljudima, očevima i majkama, djedovima i bakama. Taj krug života koji se najvećim dijelom odvija u našim obiteljima država treba podupirati konkretnim, društvenim i ekonomskim mjerama, rekla je Hajdi Begović, članica organizacijskog odbora građanske inicijative Hod za život.