Povodom obilježavanja predstojeće 450. obljetnice Sigetske bitke u petak 20. svibnja u palači HAZU održan je zadivljujući koncert Palača zvijezda mađarskog ansambla Sebö, najuglednijeg mađarskog sastava za ranu povijesnu i izvornu narodnu glazbu koji su vrlo uvjerljivo izvodili onodobne renesansne skladbe otprilike baš kako su se i izvodile sredinom 16. stoljeća. Koncert su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Veleposlanstvo Mađarske u Hrvatskoj

Sebö

Na koncertu nazočnima se obratio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, podsjetivši ih na Srednjeuropski značaj Sigetske bitke koja se odigrala 7. rujna 1566., kazavši da je riječ o jednom od najznačajnijih događaja u povijesti Europe. „Prije 450 godina Nikola Šubić Zrinski zaustavio je moćnu osmansku vojsku i to je bio prijelomni trenutak za zapadnu kulturu i civilizaciju koji je promijenio tok povijesti za nekoliko sljedećih stoljeća. Nikola Šubić Zrinski pretvorio se u jedan od najvećih mitova i simbola hrvatskog naroda. On simbolizira junaštvo, požrtvovanje, sve najplemenitije oznake jedne nacije, a istodobno ga štuju i Mađari i on je poveznica Hrvata i Mađara koji su bili u suživotu 800 godina“, istaknuo je akademik Kusić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. Pohvalivši suradnju s veleposlanstvom Mađarske i veleposlanikom Jozsefom Magyarom i Mađarskim institutom u Zagrebu i njegovim ravnateljem dr. sc. Dinkom Šokčevićem, akademik Kusić najavio je središnje točke programa obilježavanja ovog značajnog jubileja. Središnja svečanost održat će se 7. rujna u Szigetvaru u nazočnosti pokrovitelja proslave, mađarskog predsjednika Janosa Adera, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. HAZU će pritom u svojoj palači 19. listopada organizirati svečanu akademiju kojom će biti otvoren međunarodni znanstveni skup o Nikoli Šubiću Zrinskom i njegovom dobu na kojem će sudjelovati najugledniji hrvatski, mađarski i drugi inozemni povjesničari. Zapadno od palače HAZU koja se nalazi na Trgu Nikole Šubića Zrinskog postavit će se njegovo poprsje, a u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU bit će izloženi svi radovi pristigli na natječaj za odabir idejnog rješenja spomenika. Na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu orkestar HNK iz Zagreba izvest će operu Nikola Šubić Zrinski skladatelja Ivana Zajca, koju će orkestar HNK iz Osijeka izvesti u Pečuhu i Budimpešti. U planu je nekoliko nakladničkih projekata. U organiziranje ovog jubileja i proslave uključene su i Međimurska i Sisačko-moslavačka županija kao i gradovi Čakovec i Ozalj. Hrvatski sabor i Mađarska Vlada proglasili su 2016. Godinom Nikole Šubića Zrinskog.
Mađarski veleposlanik Jozsef Magyar kazao je da je velika čast što se koncert uglednog mađarskog ansambla može održati baš u Hrvatskoj akademiji koja se nalazi na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, jednako kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je ustvrdilo da je riječ o snažnoj poruci o povezanosti Hrvata i Mađara koje spaja baš Nikola Šubić Zrinski i cijela obitelj Zrinski kao dokaz suživota dvaju naroda. Podsjetio je na Nikoline praunuke, braću Nikolu i Petra Zrinskog od kojih je jedan pisao pjesme na mađarskom, a drugi prjevodio ih na hrvatski.
Ansambl Sebő osovao je glazbenik Ferenc Sebő koji je 2012. zajedno s tadašnjim članovima grupe dobio najvišu mađarsku državnu nagradu za umjetnost (Kossuthovu nagradu). Ferenc Sebő od 2007. Poznati je profesor na Glazbenoj akademiji Ferenca Liszta u Budimpešti. Članovi ansambla su: László Perger (gitara, tamburica), Iván Barbich (turski klarinet, panova frula, tamburica), Réka Soós (vokal, violina), Sára Tímár (vokal, udaraljke) i Ferenc Sebő (vokal, gitara, ručne orguljice).

Ansambl u ovodobnici oblikuje onodobnu glazbu uglavnom na osnovu spoznaja iz starih zapisanih kodeksa i zbirki sakupljača narodne glazbe ali i na osnovu izvornih izvođačkih pučkih načina pjevanja rekonstruira melodije kako su renesansni pjevači izvodili te pjesme. Svojim nastupom ansambl posjetiteljima je omogućio doživljaj atmosfere života u doba renesanse u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu.

Nakon dojmljivog nastupa u Zagrebu, ansambl Sebő nastupit će u subotu 21. svibnja na Zrin Festu u Zrinu, rodnom mjestu Nikole Šubića Zrinskog, i u nedjelju 22. svibnja u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin.