Skip to content

Izložba mladih autorica i autora: DISLOKACIJA

DISLOKACIJA
Galerija Collegium artisticum, Sarajevo
21. 05. – 03.06. 2016.

dislokacija plakat

Otvorenje izložbe: subota, 21.svibnja 2016. godine u 19:00 sati
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja

Alma Gačanin
Sunita Fišić
Zlatan Hadžifejzović
Dženan Hadžihasanović
Mak Hubjer
Emina Huskić
Lea Jerlagić
Kemal Konaković
Emir Mutevelić
Vanja Solaković
Bojan Stojčić
Nardina Zubanović

Kustosica izložbe:
Sanela Nuhanović

Tehnička postavka:
Jasmin Osmanković
Sanel Gluhović

Na izložbi će se predstaviti mladi autori i autorice koji su nedavno ili još nisu završili Akademiju likovnih umjetnosti, ali su itekako svojim individualnim ili zajedničkim djelovanjem i aktivnostima prisutni u kulturnom životu izvan Akademije i učestvuju u kreiranju i formiranju nove odnosno buduće kulturne i umjetničke scene.

U nedostatku prostora za rad te prostora za izlaganje i predstavljanje svojih djela, mladi autori i autorice se snalaze na različite načine i organizuju sami. Pozitivno je i pohvalno da se međusobno podržavaju i povezuju oko istih ili sličnih ideja, da sarađuju u zajedničkim aktivnostima i projektima.

Naziv izložbe “Dislokacija“ odnosi se na izvjesno iščašenje stvarnosti, udaljavanje i otklon od uobičajenog, prepoznatljivog, na fizičku i mentalnu, prostornu i vremensku dislociranost, te, između ostalog, na izmještanje djela iz alternativnih prostora u galerijski prostor.

Akcent je na procesualnosti, transformacijskom činu, intervencijama u prostoru, na stvaralačkoj i tragalačkoj igri, na znatiželji, preispitivanju i potrebi da se reaguje na aktuelne društvene problemske situacije koje oni kao mladi autori i autorice uočavaju i prepoznaju; takođe, akcenat je na uspostavljanju odnosa prema izložbenom prostoru, publici, te otvaranju mogućih dijaloga i komunikacije.

Njihovi radovi kreću se u otvorenom prostoru između crteža, slike, kolaža, skulpture, objekta, instalacije, videa, performansa…

Na izložbi učestvuje 12 autora i autorica: Alma Gačanin, Sunita Fišić, Zlatan Hadžifejzović, Dženan Hadžihasanović, Mak Hubjer, Emina Huskić, Lea Jerlagić, Kemal Konaković, Emir Mutevelić, Vanja Solaković, Bojan Stojčić i Nardina Zubanović. Kustosku koncepciju izložbe potpisuje Sanela Nuhanović, a za tehničku postavku izložbe su zaslužni Jasmin Osmanković i Sanel Gluhović.

Izložba će biti otvorena u subotu, 21. maja 2016. godine u 19:00 sati i moći će se pogledati do 3. juna 2016. godine.

Na samom otvorenju autori Zlatan Hadžifejzović i Vanja Solaković će predstaviti performans pod nazivom “Zašto se bojimo?“

Sanela Nuhanović