PR MihaelaPlantak5

IDENTITETI

međunarodna izložba studenata Tehničko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i University of Pretoria, Department of Visual Arts, Južnoafrička Republika

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
24.5. – 2.6.2016.
Otvorenje izložbe u utorak, 24. svibnja u 19 sati
(nastavak druženja od 20 h na Trgu Petrice Kerempuha (Opatovina), ispred Harats Pub Potepuha, glazba: DJ Emir (Izvorišta) uz piće dobrodošlice)

Izložba je dio manifestacije Tjedan Afrike koji se njome ujedno otvara. 

PR B V.Ljubic5

Ideja projekta – kreativna interpretacija Identiteta

Radi se o projektu ne samo međunarodne, već i međukontinentalne suradnje studenata i mentora-nastavnika, koji su se okupili oko teme identiteta – lokalnog i nacionalnog. Ideja je nastala u sklopu još jednog Tjedna Afrike, a ovo je ujedno treći projekt suradnje udruge Dyalli s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uz podršku ULUPUH-a. Novi projekt potaknut je dobrim odjekom onih prijašnjih, entuzijazmom studenata TTF-a kao i kvalitetnom suradnjom koju smo ostvarile doc. art. Koraljka Kovač Dugandžić kao mentorica i ja kao idejna začetnica. Suradnja je ostvarena između Odjela vizualnih umjetnosti Sveučilišta u Pretoriji i TTF-a. Ovakvu suradnju nam omogućuju nove tehnologije. Priprema projekta bila je zahtjevna jer je trebalo izdvojiti tri ključna elementa hrvatskog kulturnog nasljeđa kao polazišta za istraživanje identiteta. Odabrala sam glagoljicu, etno elemente hrvatskih narodnih nošnji i crveno-bijele kvadrate kao prepoznatljiv element hrvatskog grba, uz ponuđene linkove (poveznice), za suvremeni hrvatski dizajn. Materijali su razmijenjeni, a svaka grupa studenata radila je na projektu uz potporu svoje mentorice.

Dok su južnoafrički studenti svoja saznanja o hrvatskom identitetu izrazili kroz ilustracije i plakate, hrvatski studenti su kreirali uzorke tekstila inspiriranih Južnom Afrikom i od njih dizajnirali uporabne objekte. Treba reći da su hrvatski studenti ušli u samu srž južnoafričkog identiteta, nadahnuli se njihovim kulturnim nasljeđem, ali i suvremenim modnim dizajnom, i slobodno se izrazili, kreirajući apstraktne motive u raznim tekstilnim tehnikama i dizajnerskim pristupima. Za južnoafričke studente naša zemlja je predstavljala nepoznanicu, što je i razumljivo obzirom na veliku geografsku udaljenost i činjenicu da Hrvatska tek gradi svoju prepoznatljivost u svijetu. Međutim, njihovo istraživanje rezultiralo je zanimljivim, katkad vrlo poetskim ilustracijama, a neki od studenata su čak uočili poveznice dviju nacija – ugrožene životinjske vrste, prirodne ljepote nacionalnih parkova ili sličnu geometrijsku strukturu lepoglavske čipke i tradicionalne tetovaže kanom. Nadamo se da će rezultati ove interkulturalne suradnje pobuditi zanimanje javnosti.
mr.sc. Sanja Rocco

Neke od ilustracija koje su služile za otkrivanje elemenata hrvatskog identiteta.

Identiteti – proces nastajanja

Problemski i dizajnerski zadatak za moje studente je bio istražiti južnoafričke dizajnere i umjetnike na temelju dobivenih materijala i linkova (poveznica), pronaći nešto što bi bilo poticajno kao polazište za dizajn vlastite mini kolekcije. Kroz mentorski vođen proces rada studenti su, potaknuti AFRIČKIM DIZAJNOM, istraživali, kreirali i izradili niz radova u kombiniranim tehnikama, nakon toga realizirali mini kolekciju dizajna tekstila, te na kraju osmislili uporabni ili odjevni predmet koji je sašiven. Tekstil – dizajn tekstila je realiziran u tehnikama bojadisanja, ručnog sitotiska i digitalnog tiska (u suradnji sa Zavodom za tekstilnu – kemijsku tehnologiju i ekologiju, Martinija Ira Glogar i Ana Sutlović na TTF-u). Svaki od studenata je u svom senzibilitetu, odnosno području interesa kreativnog izražavanja, realizirao svoj dezen za tekstil, kolekcije dizajna tekstila, imajući potpunu slobodu, a isto su tako i mentorirani na tragu svog senzibiliteta unutar pravila struke. Čitav proces odvijao se u dvije faze. U prvoj fazi studenti su izradili idejne mape u kojima su trebali predstaviti svoje ideje. Zatim je žiri izabrao najkreativnije, najinovativnije, estetski, likovno i dizajnerski najzanimljivije radove s kojima su studenti išli u realizaciju. Različiti pristupi temi, realizacija isključivo u tekstilu kroz dezen na tkanini u zadanom formatu 100 x 30 cm i sašiveni odjevni ili uporabni predmet, glavne su karakteristike ove izložbe.
Koraljka Kovač Dugandžić, doc. art.

Vizija informacijskog dizajna i iskustvo suradnje

Mi na Odjelu vizualnih umjetnosti Sveučilišta u Pretoriji vjerujemo da je informacijski dizajn humanistička disciplina. Kako bi u okviru ove discipline bili djelotvorni, dizajnerima je potrebna sposobnost konceptualizacije, planiranja i artikuliranja ideja u široki spektar opipljivih vizualnih proizvoda i sustava s namjerom kreiranja iskustava koja koriste svakodnevnim potrebama i željama ljudi u društvu. Dizajnirajući s korisnicima u mislima, informacijski dizajneri moraju težiti prema poboljšanju kvalitete ljudskih života na fizičkoj, kognitivnoj, emocionalnoj i duhovnoj razini. Stoga je cilj kolegija Informacijski dizajn da kod studenata podupiru i njeguju orijentiranost prema ljudima te duboko ukorijenjeno shvaćanje i izvrsnost u vještinama dizajnerskog razmišljanja. U tom svjetlu, mnogi praktični projekti koji se realiziraju tijekom treće godine studija usredotočuju se na temu društvene osviještenosti i uključenosti unutar zajednice. Suradnja s drugim institucijama promovira i oplemenjuje interdisciplinarnost među raznim područjima dizajna i potiče dijeljenje humanih vrijednosti kroz razne kulture i industrije.
Bilo je fascinantno promatrati studente kako istražuju, ne samo kulturno nasljeđe svoje zemlje, već i nasljeđe, identitet zemlje koja je većini njih bila nepoznata. Raznolikost i raspon konceptualnih i vizualnih rješenja bili su uzbudljivo iskustvo. Istakla bih sličnosti koje su studenti pronašli među našim nacijama i zajednicama, koje nas podsjećaju kako smo uvijek više slični jedni drugima, nego različiti.
Amy van Vuuren
Amy van Vuuren u ovom projektu suradnje bila je voditeljica studenata Sveučilišta u Pretoriji. Amy je i sama diplomirala Projektiranje (cum laude) 2010. godine. Samostalni je predavač na raznim projektima treće godine, paralelno se baveći svojim dizajnerskim projektima, a posebno brendiranjem i ilustracijama.

Afrika u dva oblika

Tekstil je zahvalan medij jer ima mogućnost pružiti različite pristupe i načine izrade. Afrika u tekstilnom obliku, zahvaljujući raznolikim pristupima i materijalima, označava drugačije viđenje tradicionalnog afričkog motiva. Vizualni identitet radova označava nova tradicionalnost, ali i suvremenost. Od tekstilije do gotovog dizajnerskog proizvoda prisutna je ideja o Africi. No to nije nimalo jednostavan zadatak. U nekim je radovima tako vidljiva sklonost jakom kolorističkom izrazu dok u drugim potpuna negacija boje i uzorka. Dizajn tekstila rezultira uporabnim ili odjevnim predmetom gdje je forma u potpunosti oslobođena strogih okvira. Svaki tekstilni rad se može transformirati u gotov dizajnerski proizvod. Materijali koji su korišteni za svaki rad proizvoljni su te se na taj način, kombiniranjem tehnika, dobiva raznolikost. Svaki rad istovremeno zadobiva identitet, onaj afrički, ali i studentski. Kako uopće prikazati Afriku? Duh zemlje u kojoj je sve započelo, gdje je vizualnost tako snažno izražena? Uistinu nema boljeg načina nego tekstilom, jer on pruža uvijek iznova nove načine izvedbe i nove interpretacije. Tekstil, kao spona čovjeka i prirode, označava početak čovjekova života, ali i njegov kraj. Tekstilom se omatamo kada se rodimo i kada umiremo. Nema ništa prirodnije od toga. Afrika ima mnogo oblika i boja, a sve su one zauvijek prisutne, jer svi nosimo dio Afrike u nama.

Petra Krpan

POPIS STUDENTICA TEKSTILNO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU, ZAVOD ZA DIZAJN TEKSTILA I ODJEĆE: DIPLOMSKI STUDIJ DIZAJNA TEKSTILA / TTF

1. godina diplomskog studija – Valentina Banović, Nikolina Dragojević, Helena Drkelić, Mateja Gojević, Silvija Kranjec, Ivana Kučan, Valerija Ljubić, Mihaela Plantak, Petra Škrnanc, Helena Špiljarić, Dora Štefanec, Romina Zahtila, Jelena Zenko Milović
2. godina diplomskog studija – Lucija Katić, Irena Kuzmić, Ines Mazan, Hana Mikulič, Irena Šoštarec, Marina Šoštarec, Dijana Vojak Pokić, Lenana Spalatin,

Ivana Todorovski

POPIS STUDENATA INFORMACIJSKOG DIZAJNA SVEUČILIŠTA U PRETORIJI UNIVERSITY OF PRETORIA, VISUAL ARTS DEPARTMENT / UPVA
3. godina preddiplomskog studija: Carli Barnard, Amoné Booyse, Samantha Botha, Anya Crous, Natalie De Canha, Michaela du Plessis, Emilie Du Trevou, Roxanne Farrell, Marli Fouché, Megan Fowkes, Robert Fripp, Riaan Greeff, Amy Harrison, Gabriela Hall, Louise Hoffmann, Thomas Johnston, Christiaan Joubert, Lizelle Karg, Pam King, Nica Kruger, Clara Liebenberg, Andrew Marozwa, Sharon Martin, Madya Moller, Karen Oliver, Octavia Roodt, Junior Sebilimetsa, Theresa Stanley, Jared Van Damme, Nicoll Van der Nest, Danielle Van der Watt, Megan Van der Zwan, Pieter Van Zyl, Shannah Van Zyl, Emma Verster.

fotka br 75 B2 Previous post Retrospektivna izložba najfotografija Cest is d’ Besta
cfus 1 Next post Vatrenim showom najavljen Cirkuski ulični festival u Samoboru (CU’FUS)