Skip to content

Potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Irana

Svečanim dočekom u Predsjedničkoj palači iranskog predsjednika Hasana Rouhanija, započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Islamskoj Republici Iranu

DSC 3200

Nakon tête-à-tête susreta dvoje predsjednika i bilateralnog sastanka hrvatskih i iranskih službenih izaslanstava, ministri gospodarstva Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana, u nazočnosti dvoje predsjednika, potpisali su Ugovor o gospodarskoj suradnji, a predsjednici gospodarskih komora Hrvatske i Irana potpisali su Memorandum o razumijevanju dviju gospodarskih komora.

Današnji sastanak bio je prigoda kako bismo razgovarali o odnosima naših dviju država i područjima od zajedničkog interesa, napose o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Bilateralne odnose između Hrvatske i Irana ocijenila je prijateljskima, bez otvorenih pitanja te istaknula kako kontakti između dviju država nisu posustali ni tijekom prethodnog razdoblja.

Isto tako, tijekom sastanaka razgovaralo se o sadašnjem stanju gospodarskih odnosa i o izgledima za njihov daljnji razvoj. Hrvatska je članstvom u EU ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva, kazala je hrvatska Predsjednica i kao novi cilj Hrvatske istaknula ostvarivanje pune suradnje, osobito gospodarske, s izvaneuropskim državama. Upoznala sam se s razvojnim planovima Irana koji uključuju velike projekte modernizacije, izgradnje elektroenergetske infrastrukture, obnove morske flote kao i izgradnje nove ili obnove postojeće prometne infrastrukture, kazala je. Istaknula je hrvatsku predanost obnovi gospodarskih veza s Islamskom Republikom Iranom. Realizaciji tog plana pridonijet će i šezdeset hrvatskih tvrtki, koje su u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, stigle u Iran i koje će sudjelovati na Gospodarskom forumu, kazala je.

Hrvatska kao država članica EU podupire napore za ostvarivanje čvrste suradnje između EU i Irana, kazala je Predsjednica i dodala kako u Hrvatskoj Iran ima pouzdanog prijatelja. Naglasivši ključnu ulogu Irana u ovom dijelu svijeta, kazala je kako je od iznimnog značaja konstruktivna uloga Irana i doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz djelovanje u rješavanju sukoba i kriza u njegovom susjedstvu. Držimo kako je s Iranom potrebno raditi na utvrđivanju područja od zajedničkog interesa i potencijala za suradnju, posebno kad je riječ o Siriji, Iraku i Afganistanu ili borbi protiv terorizma, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.
„Pozdravljamo diplomatske napore iranske vlade prema svojim susjedima te potičemo daljnje korake u tom smjeru, kako Irana, tako i ostalih država u susjedstvu“.

Osvrnuvši se na aktualne migracijske izazove i izbjegličku krizu te velik broj afganistanskih izbjeglica koje u Europu dolaze iz Irana, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska u EU ističe važnost sveobuhvatnog dijaloga Europske unije s Iranom o migracijama, po uzoru na suradnju s Turskom, Jordanom i Libanonom, a u cilju iznalaženja modaliteta za pružanje pomoći Iranu u integraciji afganistanskih izbjeglica u Iranu kao i poticajima za njihov povratak u Afganistan.

U nastavku posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović u Teheranu će održati odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, vrhovnim vođom Islamske Republike Irana ajatolahom Alijem Hameneijem, predsjednikom Parlamenta Islamske Republike Irana Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem te ministrom vanjskih poslova dr. Mohamadom Džavadom Zarifom. predsjednica.hr