Savjeti građanstvu kako pomoći pčelama

Dan pčela c PID Houdek

Kasni je mraz ovog proljeća uništio mnogo cvata koji pčelama služi kao glavni izvor hrane. Zato je pčelama ove godine naša pomoć još važnija, a bečke gradske vlasti u tu su svrhu izdale besplatnu brošuru kojom građane nastoje poučiti kako to učiniti

Brošura obuhvaća 15 savjeta koji mogu doprinijeti sprečavanju izumiranja pčela, a dostupna je u bečkom uredu za zaštitu okoliša.

Građanima se tako savjetuje da na svojim balkonima i u vrtovima zasade šareno poljsko cvijeće i začine jer su atraktivne biljke punih cvjetova pčelama nezanimljive zbog vrlo male količine nektara.

Osim toga savjetuje se i sadnja divljih livada umjesto engleskih travnjaka te neuporaba kemijskih zaštitnih biljnih sredstava u vrtu i na balkonu.

No, i oni koji nemaju vlastitu zelenu površinu mogu pomoći pčelama i to kupnjom bio namirnica koje se ne špricaju jer kao što je već dobro poznato pesticidi su u današnje vrijeme najveći neprijatelji pčela.

Isto tako treba smanjiti i korištenje insekticida u domaćinstvu jer i sprejevi protiv mrava sadrže recimo jako puno tvari štete pčelama.

Kako bi se naglasila važnost zaštite pčela, čiji se broj u zadnjih nekoliko godina prepolovio, u bečkom se poglavarstvu, na čijem su krovu smještene i četiri košnice, od 2014. u svibnja odražava i Dan pčela.

Ovogodišnja će manifestacija održati 24. svibnja, a posjetitelji će uz slobodan ulaz od pčelara moći saznati sve o uzgoju pčela te dobiti praktične savjete o primjeni meda, a slatki će se pčelinji proizvodi dakako moći i kušati i kupiti.

Tijekom ljeta u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a u gradu je trenutno aktivno oko 700 pčelara. Broj košnica koje su raspoređene po bečkim zelenim površinama iznosi 5.300, a neke od njih smještene su na jako neobičnim mjestima, kao što su primjerice glavno gradsko groblje, već spomenuti krov gradske vijećnice te jednog hotela.

Leave a Reply

Your email address will not be published.