Uskoro 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima – Program

dhs 1

od 26. do 29. svibnja 2016.

dhs 1

Ovogodišnji 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika održavat će se od četvrtka 26. do nedjelje 29. svibnja 2016. u Križevcima. Na kojim će ove godine pretprogramom i misnim slavljem biti tematizirani: sv. Marko Križevčanin, sluga Božji Bonifacije Pavletić, sv. Leopold Bogdan Mandić ali i hrvatski dominikanski blaženici, pritom kulturski dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika, projekcije dokumentarnoga i crtanoga filma.

Manifestacija započinje u četvrtak 26. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati oba križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka, baš tog dana koji je posvećen sv. Marku Križevčaninu, kad će molitveni, književni i glazbeni program njemu u čast nakon otvorenja Dana izvesti članovi Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol euharistiji dat će zbor župe sv. Ane Križevci.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba slika s likovima hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici akrilika na platnu akademskog slikara Ante Mamuše. Uz križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnateljice Gradskoga muzeja u Križevcima Lane Okroša Rožić, na otvorenju će izložbe sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba Ksenija Abramović koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić i sam autor. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Vokalni sastav „Allegro“. Program će voditi novinarica Tanja Baran, a izložbu će otvoriti mons. Vjekoslav Huzjak.

Drugi dan manifestacije, petak 27. svibnja, u povodu otvorenja kauze za proglašenje blaženim sluge Božjeg Bonifacija Pavletića bit će u čast novoga sluge Božjega. Pretprogram će u 18.30 sati u crkvi sv. Ane biti u izvedbi promicatelja štovanja sluge Božjeg Bonifacija Pavletića Dragutina Pasarića. Nakon toga će u 19.00 sati uz glazbenu pratnju katedralskog zbora Sisačke biskupije, misno slavlje predvodit sisački biskup mons. Vlado Košić. U 20.15 će sati u Hrvatskom domu u središtu Križevaca biti održan okrugli stol „Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?“ na kojem će sudjelovati biskup Košić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml., prof. hrvatskoga jezika na KBF-u u Zagrebu Nada Babić, v. d. glavnog urednika 3. programa Hrvatske televizije Krešimir Čokolić i učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci uz vodstvo prof. Danijele Zagorec. Moderatorica okrugloga stola bit će Lejdi Oreb, a u glazbenom će programu nastupiti glazbenik Ivan Mikulić.

Trećega dana u subotu 28. svibnja u povodu Godine Božjeg milosrđa, program će biti posvećen zaštitniku Godine sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Pretprogram će u crkvi sv. Ane od 18.30 sati biti u izvedbi tajnika Hrvatske kapucinske provincije fra Nedjeljka Golubara. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, a misu će glazbeno animirati Klapa „Janjevo“ – Zagreb. Nakon toga će biti projiciran filmski prikaz života i djelovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića „Dođite k meni i ja ću vas odmoriti“ autora Tomislava Jelinčića i Petre Radin.

Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10.00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15.00 sati. Pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mali koncil – Mak“. Mjesečnik će tom prigodom proslaviti 50. godišnjicu postojanja te će biti izvučeni dobitnici jubilejske „Makove“ nagradne igre posvećene hrvatskim svecima i blaženicima. Dobitnike nagrada izvlačit će fra Jure Šarčević.

Zadnjeg četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 29. svibnja, program će biti posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima bl. Augustinu Kažotiću, bl. Ozani Kotorskoj, bl. Nikoli Milinoviću i fr. Dominiku Baraču, povodom 800 godina djelovanja dominikanskoga reda na hrvatskom ozemlju. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima (u 09.30 sati) u crkvi sv. Ane izvest sestre dominikanke i dominikanski bogoslovi. Misno će slavlje u 10.00 sati predvoditi provincijal Hrvatske dominikanske provincije prof.dr.sc. Anto Gavrić, a pjevat će dječji zbor župe sv. Ane Križevci. Nakon mise premijerno će bit prikazan crtani film „Sveti Dominik“ iz serijala „Moja katolička obitelj“ EWTN televizije i u izvršnoj produkciji „Laudato televizije“.

8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika održat će se pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije i uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, i Glasa Koncila koji u zajedništvu suorganizatorski sudjeluje s Udrugom za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačkim župama sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba, Dječji mjesečnik „Mali koncil – MAK“, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci.

dhs 2