Skip to content

Otvaranje Godine milosrđa u crkvi Bl. Miroslava Bulešića

O 96. obljetnici rođenja blaženog Miroslava Bulešića, 13. svibnja, u njemu posvećenoj crkvi u Valbandonu održan je obred otvaranja Godine milosrđa. Odlukom vojnog biskupa Jure Bogdana crkva Bl. Miroslava Bulešića u Policijskom odmaralištu u Valbandonu kod Pule proglašena je hodočasničkim mjestom u Svetoj godini milosrđa za Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj

46417

Svečani čin početka Godine milosrđa i otvaranja Svetih vrata održan je pod predsjedanjem umirovljenoga biskupa Ivana Milovana uz kojeg su koncelebrirali domaćin, policijski kapelan za PU istarsku vlč. mr. Ilija Jakovljević i vlč. Ivo Borić, policijski kapela za PU dubrovačko-neretvansku. Obred je počeo na ulazu u crkvu uvodnom molitvom. Prije spomena krštenja i blagoslova vode, djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova, voditelj samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj Josip Zagoršćak obratio se okupljenima i pročitao dekret vojnog ordinarija kojim crkvu Bl. Miroslava Bulešića proglašava hodočasničkom crkvom u Jubilejskoj godini.

Biskup je u prigodnoj homiliji povijesno kontekstualizirajući pojasnio pojam jubilejske godine, naglasio njezin veliki socijalni značaj napose zbog uzusa brisanja dugova. Govorio je potom o pojmu milosrđa, prisutnog u svakodnevnom životu te naglasio želju pape Franje za isticanjem milosrđa kojim je nadasve prožet njegov pontifikat. Mons. Milovan podsjetio je na važnost ispovijedi i iskazivanja duhovnih i tjelesnih djela milosrđa prema bližnjima.
U tom kontekstu biskup je spomenuo i našeg najmlađeg blaženika. Miroslav Bulešić živio je ne samo dosljednost i hrabrost, već i veliku dobrotu i milosrđe. “Među krvlju natopljenim narodom mi svećenici trebamo biti Samarijanci koji pružaju bijeli oblog ljubavi na rane toga naroda”, citirao je biskup zapis iz blaženikova dnevnika gdje spominje ratne strahote kojima je bio pogođen narod u Istri za vrijeme II. svjetskog rata. Iz Kanfanara je citirao zgodu kada je blaženik jednom prosjaku u dronjcima poklonio svoju košulju. Jubilejska godine treba prije svega biti prigoda da se sve više približimo Bogu, te da molitvom stvorimo i produbimo jedan svoj iskren i jednostavna stav prema Bogu. Neka nam bl. Miroslav svima bude uzor u nastojanju djelotvornog življenja milosrđa, zaključio je biskup Milovan.

See also  Nadbiskup Hoser: Najveći plodovi Međugorja su obraćenja

Na kraju misnog slavlja okupljenima se prigodnim zahvalama obratio domaći policijski kapelan za PU istarsku mr. Ilija Jakovljević, koji je ujedno i podsjetio na uvjete za dobivanje potpunog oprosta u toj crkvi. ika.hr