Nakon što ste već naručili hamburger u fast food restoranu, jeste li se već pomirili da ispod šnite rajčice sigurno ne stoji konjsko meso?
No, dodatke poput DNA štakora i čovjeka možda biste teško mogli progutati, piše Independent.
Nova studija američke kompanije Clear Labs otkrila je na uzroku od 258 hamburgera, dva uzroka mesa u vegetarijanskim proizvodima, tri hamburgera s DNA štakora i jedan hamburger ljudske DNA.
‘Najčešće je riječ o kosi, koži ili noktu, koji su se slučajno pomiješali tijekom procesa prerade’, referirajući se na ljudsku DNA.
‘Ono što mnogi konzumenti ne znaju je da su neke količine ljudske i DNA štakora pale unutra – unutar prihvatljivog regulatornog raspona’, stoji u izvješću.
Također istraživanje je otkrilo da postoje ‘praznine’ kod sigurnosti hrane i standarda kvalitete, no sveukupno govedska industrija ‘profitirala je od strogih propisa i agresivnih ispitivanja’.
Nadalje, gotovo četvrtina vegetarijanskih hamburgera ima različite sastojke od onih koji su na etiketi. Dva su vegetarijanska hamburgera sadržavala govedinu, a jedan hamburger od crnog graha nije sadržavao grah. Uobičajen nalaz za mesne burgere je da su neočekivano dodavani kokoš ili puretina.
Još jedan je problem je da 4.3 % burgera sadrži patogenu DNA što može uzrokovati izbijanje zaraza i trovanje hranom.
Određeni patogeni pronađeni u proizvodima mogu uzrokovati simptome nalik onima od tuberkuloze, gastroenteritis, bolesti izazvane hranom i E. coli.
Patogeni u četiri vegetarijanska burgera, inače koja se smatraju da su u niskoj kategoriji za trovanje hranom, su zabrninjavajući, stoji u izvješću.
Osim mješanog mesa, moguće bolesti i tragova štakora, a za sve one koji uza sve ovo paze na težinu, vrijedi napomenuti da 12 burgera u studiji sadrži najmanje 100 kalorija više nego na naljepnici’. lijecnik.hr
mala retrospektiva
U središtu Zagreba (Ulica kralja Zvonimira 31), svečano je otvorena trgovina Za...06th Mar 2022
Započela je zimska sezona Baš Naš festivala, a ako ste u potrazi za novim, zani...08th Dec 2022
U hotelu Hotelu Kaj u Mariji Bistrici u a la carte restoranu „Academia“ organiz...25th Jan 2022
Predstavljen je novi proljetni jelovnik hotela Esplanade u Zagrebu Na Bistro...29th Mar 2022