Skip to content

Hamburgeri sadrže tragove štakora i čovjeka te patogenu DNA

Nakon što ste već naručili hamburger u fast food restoranu, jeste li se već pomirili da ispod šnite rajčice sigurno ne stoji konjsko meso?

donnapanino

No, dodatke poput DNA štakora i čovjeka možda biste teško mogli progutati, piše Independent.

Nova studija američke kompanije Clear Labs otkrila je na uzroku od 258 hamburgera, dva uzroka mesa u vegetarijanskim proizvodima, tri hamburgera s DNA štakora i jedan hamburger ljudske DNA.

‘Najčešće je riječ o kosi, koži ili noktu, koji su se slučajno pomiješali tijekom procesa prerade’, referirajući se na ljudsku DNA.

‘Ono što mnogi konzumenti ne znaju je da su neke količine ljudske i DNA štakora pale unutra – unutar prihvatljivog regulatornog raspona’, stoji u izvješću.

Također istraživanje je otkrilo da postoje ‘praznine’ kod sigurnosti hrane i standarda kvalitete, no sveukupno govedska industrija ‘profitirala je od strogih propisa i agresivnih ispitivanja’.

Nadalje, gotovo četvrtina vegetarijanskih hamburgera ima različite sastojke od onih koji su na etiketi. Dva su vegetarijanska hamburgera sadržavala govedinu, a jedan hamburger od crnog graha nije sadržavao grah. Uobičajen nalaz za mesne burgere je da su neočekivano dodavani kokoš ili puretina.

Još jedan je problem je da 4.3 % burgera sadrži patogenu DNA što može uzrokovati izbijanje zaraza i trovanje hranom.

Određeni patogeni pronađeni u proizvodima mogu uzrokovati simptome nalik onima od tuberkuloze, gastroenteritis, bolesti izazvane hranom i E. coli.

Patogeni u četiri vegetarijanska burgera, inače koja se smatraju da su u niskoj kategoriji za trovanje hranom, su zabrninjavajući, stoji u izvješću.

Osim mješanog mesa, moguće bolesti i tragova štakora, a za sve one koji uza sve ovo paze na težinu, vrijedi napomenuti da 12 burgera u studiji sadrži najmanje 100 kalorija više nego na naljepnici’. lijecnik.hr

mala retrospektiva
Zagorci i zdrava hrana u Zagrebu
U središtu Zagreba (Ulica kralja Zvonimira 31), svečano je otvorena trgovina Za...06th Mar 2022
Veliki gastro vodič po Baš Naš adventu donosi izbor favorita koje morate probati
Započela je zimska sezona Baš Naš festivala, a ako ste u potrazi za novim, zani...08th Dec 2022
Gozba u Academiji
U hotelu Hotelu Kaj u Mariji Bistrici u a la carte restoranu „Academia“ organiz...25th Jan 2022