Skip to content

Predsjednik HAZU u Karlovcu govorio o Ivanu Supeku

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u ponedjeljak 9. svibnja 2016. na proslavi dana Europe u EDIC centru u Karlovcu u kojem je na tribini Humanizam i pacifizam – vrjednosti koje ne umiru govorio o akademiku Ivanu Supeku

daneu

Pritom je akademik Kusić u svom govoru za akademika Supeka kazao da je bio gigant hrvatske znanosti, umjetnosti i humanizma. Podsjetio je i da je akademik Supek zahvaljujući svom ugledu i vezama dao veliki doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske. „Bio je među rijetkima iz Hrvatske koji su svojim djelovanjem postigli svjetsku prepoznatljivost, kao i institucije koje je vodio – Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu i HAZU“, kazao je akademik Kusić. Kao najveće zasluge akademika Supeka istaknuo je osnutak Instituta Ruđer Bošković 1950. koji je pozicionirao kao najznačajniju znanstvenu instituciju u Hrvatskoj ali i na njegovo djelovanje kao rektora Sveučilišta u Zagrebu kad je započeo sveučilišnu reformu. „Akademiku Supeku kao predsjedniku HAZU možemo zahvaliti otvorenost Akademije javnosti jer u njegovom mandatu su osnovana brojna znanstvena vijeća koja okupljaju znanstvenike i stručnjake iz cijelog društva, čime se Akademija potvrdila kao referentno mjesto u društvu. Smatrao je da se Akademija mora otvarati i mobilizirati najbolje pojedince u društvu. Također, u njegovo je doba osnovan i Razred za tehničke znanosti“, rekao je akademik Kusić. Kao njegove zasluge spomenuo je i osnutak Interuniverziotetskog centra u Dubrovniku s više 200 svjetskih sveučilišta ali i djelovanje u pagvaškom pokretu, čime je u doba Hladnog rata dao doprinos međunarodnom razumijevanju, prevladavanju blokovskih podjela i miru u svijetu. Podsjetio je i na njegov doprinos fizici, na osnutak Zavoda za teorijsku fiziku i dvaju zavoda za povijest i filozofiju znanosti, kao i na pokretanje poslijediplomskog studija iz prirodoslovlja. Istaknuo je i njegov značajan književni opus koji broji više romana i 22 drame kroz koje je promicao svoje ideje. „Potkraj života kritizirao je globalizam kao da je predvidio sve krizne situacije koje su nastupile“, zaključio je akademik Kusić.

Među govornicima na tribini je sudjelovao i politolog i novinar dr. sc. Danko Plevnik koji je govorio o tomu kako je Supek doživljavao EU i vidio njezinu perspektivu.