Skip to content

Michelangelo susprezao artritis intenzivno radeći

Michelangelo je patio od osteoartritisa, najčešćeg medicinskog stanja zglobova koje uzrokuje bol, oticanje i ukočenost

mik

No, novo istraživanje objavljeno u Journal of the Royal Society of Medicine otkriva da je nastavak njegovog umjetničkog stvaralaštva – slikanje kao klesarstvo i kiparstvo – pomoglo očuvati njegove ruke da potpuno ne podlegnu ovom stanju sve do njegove smrti.

Analizirajući neke njegove autoportrete, kada je imao između 60 i 65 godina, istraživači su mogli vidjeti da Michelangelova lijeva ruka ima neke zajedničke degeneracije u usporedbi s ranijim autoportretima, koji ne pokazuju osteoartritis na njegovoj ruci.

Osim toga, pregledavajući neka njegova pisma otkrili su da je 1552. pisao svom nećaku pismo u kojem se žali na neugodu dok piše, piše Medical Daily.

‘Jasno je iz literature da je Michelangela pogodila bolest koja uključuje njegove zglobove’, rekao je dr. Davide Lazzeri, specijalist u plastičnoj rekonstruktivnoj i estetskoj kirurgiji iz Rima.

‘U prošlosti ovo se povezivalo s gihtom, no naše analize su pokazale da se giht može odbaciti’.

Michelangelo je nastavio raditi do šest sati dnevno prije smrti, neposredno prije nego je navršio 89 godina. Nastavio je stvarati remek djela i nije prestao klesati skulpture i u dubokoj starosti unatoč činjenici da mu je upravo klesanje uzrokovalo artritis, napisali su autori istraživanja.

Može li aktivnost poboljšati simptome osteoartritisa?

Dok nema pravog znanstvenog dokaza koji bi pokazao da klesanje mramora u remek djelo bude sačuvalo vaše ruke, Zaklada Artritis potiče pacijente da ostanu fizički aktivni kako bi olakšali bol artritisa, bez obzira uključuje li to hodanje, plivanje, istezanje, često ustajanje nakon dugog perioda sjedenja ili jogu. Dakako, nedavno istraživanj je otkrilo da pacijenti oboljeli od artritisa, koji su probali jogu, imaju 20 % poboljšanja kod boli i raspoloženja.

sikstinska kapela

Kada čovjek ostaje aktivan pomaže graditi muskulaturu i otpornost, što će zaštititi i zglobove, navodi Zaklada. No, treba se držati podalje aktivnosti koje uključuju udarce nogama i zglobovima poput trčanja, kickboxinga ili aerobika. Laganije aktivnosti poput plivanja i vožnje biciklom su sigurnije i jednako učinkovite.

Michelangelo je klesanjem nekako uspio očuvati snagu svoje ruke. Moguće je da su fokusiranost i motiviranost na rad u njegovoj dobi imali blagotvoran učinak na njegovo tijelo.

‘Dijagnoza osteoartritisa nudi uvjerljivo objašnjenje za gubitak spretnosti u starosti Michelangela te naglašava njegovu pobjedu nad nemoći jer je u svom radu ustrajao do posljednjih dana’, rekao je Lazzar. lijecnik.hr