Skip to content

EK vijesti 10. travnja 2016.

Euroskupina poradila na prvoj reviziji programa za Grčku

Euroskupina jučer je raspravljala o prvoj reviziji programa za Grčku u okviru ESM-a. Komisiju su na sastanku zastupali potpredsjednik Dombrovskis i povjerenik Moscovici. Dnevni red imao je tri glavne točke. Euroskupina najprije je ocijenila napredak ostvaren glede paketa reformi potrebnih za dovršetak prve revizije. Paket među ostalim obuhvatio je mirovinsku reformu, reformu poreza na dohodak (grčki parlament obje je reforme donio u nedjelju), mjere za rješavanje problema loših kredita ali i uspostavu fonda za privatizaciju i ulaganje i neovisne agencije za prihode. Euroskupina zatim je raspravljala o mehanizmu za izvanredne situacije, koji bi trebao ponuditi dodatno osiguranje u svezi postizanja ustvrđenih fiskalnih okvira. Pritom na kraju Euroskupina je počela raspravljati i o pitanjima duga. Komisija je spremna pridonijeti raspravama svojim tehničkim stručnim znanjem. Zaključci Euroskupine oznanjeni su u izjavi. Povjerenik Moscovici sudjelovao je u konferenciji za medije kojom je završen sastanak. Njegova uvodna izjava dostupna je ovdje.

Predsjednik Juncker na svečanosti dodjele nagrade „Karlo Veliki“ papi Franji

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sudjelovao je 6. svibnja na svečanosti na kojoj je u Vatikanu papi Franji dodijeljena nagrada „Karlo Veliki“. Zajedno s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom predsjednik Juncker održao je govor u kojem je istaknut doprinos pape Franje europskom jedinstvu: „Vi ste utjelovljenje ideje da solidarnost i suosjećanje nisu samo lijepe riječi, već vrjednosti zbog kojih svi mi stalno moramo biti spremni zauzeti stav i djelovati.“ Predsjednik Juncker podsjetio je na činjenicu da Europska unija predstavlja solidarnost među europskim narodima: „Unija nije samo napredno područje slobodne trgovine, nije samo partnerstvo iz interesa u kojem su ljudi jedan dan punokrvni Europljani jer tako dobivaju sve, a sutradan napola Europljani jer nešto moraju žrtvovati.“ Tijekom svog boravka u Rimu predsjednik Juncker sudjelovao je i u raspravi o stanju u Uniji (5. svibnja) na kojoj je zajedno s predsjednikom Schulzom objavio članak komentar. Dodatne informacije o svim vidovima posjeta predsjednika Junckera Rimu dostupne su na stranici s novostima.

EU podupire 150 milijuna eura ulaganja u grčke male i srednje velike tvrtke

Europski investicijski fond (EIF) potpisao je tri sporazuma s grčkim posredničkim bankama i fondovima kako bi se osiguralo 150 milijuna eura dodatnih ulaganja namijenjenih vrlo malim, malim i srednje velikim tvrtkama (MSP) u Grčkoj.

Plan ulaganja za Europu: u Grčkoj potpisan prvi projekt u okviru EFSU-a

Europska investicijska banka (EIB) danas je potpisala sporazum o financiranju vrijedan 15 milijuna eura s poduzećem Creta Farms SA. Riječ je o prvoj EIB-ovoj transakciji u Grčkoj koja koristi podršku Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), instrumentu financiranja u okviru Plana ulaganja za Europu. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Komisija pokrenula istragu njemačkog plana uvođenja vektoriranja u širokopojasne mreže

Europska komisija danas je pokrenula detaljnu istragu prijedloga njemačke regulatorne agencije za telekomunikacije (BNetzA) da se Deutsche Telekomu (DT) dopusti nadogradnja mreže tehnologijom vektoriranja. Taj iskorak je nužan zbog iznimne složenosti predmeta i učinka nadogradnje koji bi se osjetio tijekom više desetljeća. Komisija u donošenju odluke tijesno surađuje s BEREC-om, tijelom europskih regulatora, a po dovršetku istrage može povući zadrške ili pak dati preporuku u okviru pravila EU-a o telekomunikacijama kojom će pozvati agenciju BNetzA da izmijeni ili povuče nacrt mjere. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

European Commission 1