Karatisti se vratili u Zagreb

Hrvatska karate reprezentacija vratila se nakon nešto više od 17 sati putovanja s 51. Europskog prvenstva u Montpellieru, na kojem su osvojili četiri medalje

f4d6bf71

Srebro je osvojila ženska reprezentacija u borbama u sastavu Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić i Ana Lenard, koja je osvojila i pojedinačnu broncu u kategoriji do 61 kilograma, čime je postala jedna od najuspješnijih karatistica na EP-u u Francuskoj.

“Stojim iza toga da su to moje najteže borbe, jer svaka borba je sve teža i teža. Ekipni mečevi su bili izuzetno naporni, tri finala zaredom to je doista povijesni rezultat. Morala sam dati sve od sebe. Ovo su mi bez obzira na sjaj najdraže medalje koje sam osvojila. “, istaknula je Ana Lenard.

Kapetanica ekipe Ana-Marija Bujas Čelan podsjetila je na pobjede protiv BiH, Švedske i Švicarske, osobito naglasivši težinu uspjeha nad Francuskom u polufinalu.

“Pobijedili smo ih na dvije ploče, što je doista veliki pothvat”, rekla je Ana-Marija Bujas Čelan, dodavši kako s obzirom na zdravstvene probleme u finalu s Azerbajdžanom za nju u osvojenom srebru ima i podosta zlata “unutra”.

“Najgore što mi se moglo dogoditi je u posljednjem susretu nastojati nadoknaditi veliku bodovnu razliku. Ponosna sam osobito na taj svoj nastup, zamalo sam na kraju i uspjela… Sretne smo, jer svaki meč od prvog do posljednjeg bio nam je kao finale”, riječi su Azre Saleš.

Ivona Tubić praktički cijelo prvenstvo nastupila je pod blokadom zbog bolova u nozi. “Srećom Turci su nam puno pomogli, osposobili su me sva tri dana da mogu nastupiti. Izrazita mi je čast biti dio ove ekipe s kojom ništa nije teško”.

“Pucala sam na zlato, ali sam izuzetno sretna i ponosna što oko vrata danas imam još jednu medalju za Hrvatsku, Kad sam već izgubila u polufinalu, stalno sam ponavljala kako se bez bronce ne vraćam u Hrvatsku i na kraju sam je uvjerljivo i uzela”, ističe Maša Martinović, osvajačica brončanog odličja u teškoj kategoriji (+68 kg).

Kataši su još jednom, treći put zaredom osvojili ekipnu europsku broncu.

“Opušteno sam ušao u dvoboj za medalju, a nakon ostvarenog rezultata sreća je bila zaista velika”, rekao je najiskusniji član trojca Ivan Ermenc. Pošto su Franju Maškarina životne prilike odvele u sasvim drugom pravcu, muška reprezentacija u katama imala je izuzetno malo vremena za pripremu, svega mjesec i pol.

“Htio sam već odustati od svega, dugo su me nagovarali na povratak i sad mi je izuzetno drago što sam pristao još jednom biti dio ove ekipe”, istaknuo je Damjan Padovan, upozorivši da se novi član Tomislav Stolar uklopio iznad svih očekivanja.

“Dobio sam priliku biti dio ekipe koja već ima status u europskim okvirima, Trebalo je sklopiti ekipu tako brzo, ali uspjeli smo. Da nismo vjerovali da možemo konkurirati za medalju na EP-u, ne bi tamo ni išli”, rekao je najmladji član hrvatske reprezentacije u katama i osvajač brončanog odličja u Montpellieru Tomislav Stolar.Na još jednom zapažena ostvarenja upozorili su i izbornici Dragutin Galina i Tihomir Grgić, te predsjednik HKS-a i glavni tajnik Europske karate federacije Stjepan Čelan. Hina

Na 51. EP sudjelovalo je 515 natjecatelja iz 46 zemalja, najviše zlata osvojila je Francuska, a najviše medalja ukupno, domaćin idućeg seniorskog prvenstva Europe – Turska.