Skip to content

Višnja Knežević: Nakitom se bavim cijeli svoj život!

Visnja Knezevic 1

Zadar je često u našim retcima i sve češće u našim mislima budući da se bliži ljeto i naša verzija “ljetnog ureda” seli upravo u taj predivan kraj. Stoga nas svaka priča iz tog dijela Dalmacije posebno veseli, ima nešto u tom gradu, kraju, tim ljudima i posebnim ženama. Danas donosimo priču o Višnji Knežević, ona ima 35 godina, diplomirani je novinar i karijeru na lokalnoj televiziji odlučila je zamijeniti također vrlo kreativnim poslom – izradom nakita od staklenih perli. Neobično ime brenda D’ se:riz ima iza sebe zanimljivu priču

D’ se:riz je fonetska izvedenica francuskog značenja od Višnje tj. Višnjin. Nedugo prije nego što sam trebala nadjenuti ime pod kojim ću prezentirati svoj nakit bila sam u posjeti prijateljici u Parizu. Smišljajući ime brenda odlučila sam udahnuti francuski šarm u cijelu priču, a zaštitni mu je znak riječni bijeli i crni biser.

S: Draga Višnja, koliko dugo već izrađujete nakit i kako se osjećate izrađujući unikate za koje znate, a uljepšavaju svakodnevicu onima koji ih nose?

Nakitom se bavim cijeli svoj život. Još kao dijete počela sam prepravljati mamin nakit. U procesu usavršavanja stradali su brojni njezini primjerci. Sad joj se barem mogu odužiti i napraviti komad nakita samo za nju.

Cijela D’ se:riz priča započela je tako što mi je nedostajao završni detalj za upotpunjavanje jednog stylinga. I tu nastaje panika – bez pravog komada nakita nemam što obući! Odlučila sam tada uzeti stvar u svoje ruke i kreirati svoju prvu D’ se:riz narukvicu. Prijateljica ju je vidjela, poželjela jednu za sebe i tako je započela moja igra staklenim perlicama. Danas, teško da me ikada možete vidjeti u šetnji gradom bez crvenog ruža i D’ se:riz narukvica.

Uvijek me iznova oduševi kada moja narukvica upotpuni besprijekorni styling, a sve moje klijentice ga zaista i imaju. Moram se pohvaliti da ih nose vrsne poznavateljice mode i stila poput  RTL-ove voditeljice Edite Misirić, modne dizajnerice Martine Ješe, stilistice Zizi Kurtin, voditeljice NOVE TV Ivane Tomić, plus size modela Lucije Lugomer, glumice Male scene Paole Slavice, make up vlogerice Maše Zibar, voditeljice Maje Lene Lopatny, pjevačice Elene Stelle, modela Natalije Vulić, dizajnerice nakita Antonije Gospić, fitness instruktorice i jedne od najljepših Hrvatica na Instagramu prema odabiru portala Net.hr Andree Dugandžić…). Nema veće sreće za mene nego kad na nečijoj ruci ugledam svoju narukvicu. To je prava potvrda uspjeha!

See also  Vivienne Westwood: Čitam modne časopise samo ako sam ja u njima

Visnja Knezevic 2

S: Kako ide proces stvaranja u vašem slučaju: od ideje do realizacije?

Sama izrada nakita nije toliko zahtjevna koliko je zahtjevan odabir dizajna koji će biti primamljiv damama s istančanim modnim ukusom poput mojih klijentica. Nakit biramo instinktivno, a ono čemu ja težim je napraviti komad nakita u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Moj zadatak  je stoga napraviti narukvicu zbog koje ćete osjetiti leptiriće u trbuhu, koju ćete instinktivno poželjeti, koja će vam izmamiti osmijeh. Kada je stavite na ruku morate osjetiti njezinu snagu, njezinu priču. I sve dok to ne postignem – ja iznova i iznova slažem perlice. Ali kada to postignem i D’ se:riz narukvica bude gotova – nećete je skidati s ruke!

Od materijala koristim staklo i poludrago kamenje poput koralja, tirkiza, opala, ametista, aventurina. Novi medij koji me oduševljava je riječni biser, bijeli i crni. S njima svaka kreacija dobiva glamurozan prizvuk. Ono čemu težim je komad nakita u kojeg ćete se zaljubiti, prema kojem nikad nećete biti ravnodušni i kojeg nećete skidati s ruke. Boje biram spontano, nekad prema godišnjem dobu, nekad prema svojem raspoloženju. Nekad neku kreaciju sanjam i znam da je moram napraviti.

S: Koji je najljepši dio u radu?

Prepoznati nečiji stil, pretvoriti ga u opipljivu kreaciju, udahnuti mu život – to je za mene definitivno najljepši dio posla. Nakit stoga mora biti klasično lijep i tek lagano koketirati s trendovima. Odgovarati osobnosti dame koja ga nosi kako bi odgovarao i svakom njenom stylingu, te joj u svakom trenutku popravio ne samo izgled nego i raspoloženje. Kada na ulici sretnem damu koja mi ponosno pokaže svoju novu D’ se:rizicu na ruci i zahvali mi se jer je dobila najljepši mogući poklon za rođendan – onda znam da sam na dobrom putu i da radim dobar posao.

Visnja Knezevic 3

S: Koliko nakit otkriva osobnost osobe  koja ga nosi?

Smatram da je nakit važan i neizostavan dio imagea svake žene, odraz njezina karaktera i samopouzdanja. Jedno istraživanje kaže da su žene kojima je omiljeni komad nakita baš narukvica tajanstvene i jače na djelima nego na riječima. Ne znam je li to baš potpuno istinito, ali osobno – volim se smatrati tajanstvenom.

See also  Victoria Beckham prvi se put okušala kao urednica Glamoura

S:  Podržavate li i sami rad domaćih dizajnera i imate li favorite?

Svakako. Kultni zadarski fashion store MariVal najpoznatije je prodajno mjesto hrvatskih dizajnera u gradu. Stilistica Zizi Kurtin bila je zadužena za moj styling dok sam radila kao voditeljica, te sam se već tada zaljubila u radove hrvatskih dizajnera poput Ivone Martinko, Marte Tokić, Nataše Jeletić, Charlija… Stoga se MariVal i danas brine o mojem izgledu.

S: Koliko je bitno da u današnje vrijeme žene ženama budu potpora i vjetar u leđa i postoje li neke žene u vašem životu koje su vam puno pomogle i bile vam ohrabrenje?

Radeći 6 godina na televiziji gdje sam pratila modu i ljepotu, imala sam čast upoznati jako puno talentiranih dama, pravih umjetnica iz polja dizajna i nakita. Kada sam se i sama odlučila upustiti u svoju modnu avanturu, mogu reći da sam imala zaista puno potpore i podrške. Izdvojila bih svakako umjetnicu Ljiljanu Surać, vlasnicu  galerije DaLi koja mi je mentorica od samih početaka i od koje još uvijek učim trikove zanata.

Visnja Knezevic 4

S: Malo smo i znatiželjni, kakvi su vam planovi za budućnost?

Upravo je dovršena kolekcija proljeće/ljeto 2016. Kampanja je realizirana u suradnji s već uigranom ekipom – zaštitnim licem brenda Donatellom Marin i fotografom Josipom Vukićem. Okosnica cijele kolekcije su riječni bijeli i crni biseri, zaštitni znak mojeg brenda. Tu se pričom ponovno vraćam u Pariz kao modnu meku. Jer upravo je bisere obožavala velika Coco Chanel, obožava ih i D’ se:riz, a rijetko koja dama ostaje imuna na njihovu ljepotu i energiju. Osim bisera kolekcijom dominiraju pastelne nijanse koje se u igri staklenih perlica sjajno nadopunjuju s modelima žarkih boja. Linije nakita su čiste, forma i dizajn pravilni i jednostavni. Prevladavaju elegancija i decentnost što se možda najbolje ogleda u novitetima kolekcije – nevidljivim ogrlicama i narukvicama ukrašenim neizostavnim biserom te ogrlicama od čipke koje svakoj kombinaciji daju romantičnu notu.

Plan za budućnost je ostati svoja, dosljedna sada već prepoznatljivom D’ se:riz modnom izričaju, voljeti posao kojim se bavim te i dalje uveseljavati dame koje s ljubavlju nose moj nakit.

See also  Pregršt frizerskih sadržaja - PRELISTAJTE Hairstyle News!

Intervju: Marija Mažar, poduzetnica, novinarka, profesorica hrvatskog jezika, PR stručnjakinja, vlasnica agencije Alura i urednica portala Stilueta sa sjedištem na Kvarneru.

Fotografije: Facebook stranica D’ se:riz