Skip to content

Hrvatski model županija je najbolji mogući model

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je sastanak s hrvatskim županima, gradonačelnikom Grada Zagreba te ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Tomislavom Tolušićem i pomoćnikom ministrice uprave Markom Kovačićem na temu „Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija“

DSC 7707

“Moj je čvrst stav da je sadašnji ustroj županija, koji je postavio još pokojni predsjednik Franjo Tuđman, dobar sustav, da treba ostati i da na pravi način odražava potrebe ljudi na terenu”, kazala je Predsjednica

“Držim da je hrvatski model županija ne samo održiv, nego i najbolji mogući model koji može ostvariti ravnomjerni razvoj Hrvatske”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i istaknula kako je upravo sadašnji model teritorijalnog ustroja omogućio uspješan razvoj Istri i Međimurju te poštivanje regionalnih specifičnosti u Hrvatskoj.

Ocijenila je kako regionalizacija, odnosno okrupnjivanje ne bi bilo dobro za Hrvatsku jer bi, smatra, dovelo do destabilizacije države i nedostatnog regionalnog razvoja. “Previše bi došlo do okrupnjivanja koje bi još više slijevalo funkcije u veće gradove, veće centre, a ja čvrsto stojim na poziciji jednakomjernog razvoja Hrvatske, svih njenih dijelova, pa i manjih gradova i najmanjih sela i zaseoka. Držim da ovakav županijski ustroj pruža priliku svima”, ustvrdila je.

U pogledu racionalizacije sustava, što je također bila tema sastanka, Predsjednica kaže kako postoji mogućnost osnivanja zajedničkog ureda u slučaju više županija kad je to potrebno, o čemu je potrebno nastaviti daljnju javnu raspravu. Nužnom, pak, smatra funkcionalnu i fiskalnu decentralizacija sustava, a s tim su se složili i svi župani. “Decentralizaciju sam zastupala i u kampanji, a i sada joj s izmještanjem svoga ureda u pojedine županije i gradove nastojim dati prilog i zamah”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U pogledu funkcionalne decentralizacije, naglasila je, više raznih djelatnosti treba prenijeti u ovlasti županija, a tu spada i upravljanje sredstvima iz EU fondova. “Čvrsto držim da bi se daljnjom decentralizacijom tog procesa i spuštanjem ovlasti na županije, koje puno bolje mogu prepoznati potrebe svoga stanovništva i razvoja svog teritorijalnog dijela, puno učinkovitije koristila sredstva iz EU fondova, posebno kohezijskih fondova, fondova za regionalni razvoj”, ocijenila je.

Kod fiskalne decentralizacije Predsjednica ističe da županije moraju imati puno veće ovlasti u određivanju i rashoda i prihoda te ocjenjuje da je fiskalni položaj županija definitivno pogoršan posljednjih godina. Napominje da je europski prosjek udjela proračuna lokalnih jedinca u proračunu opće države na razini 20 posto, dok je u Hrvatskoj on dvostruko manji, 10 posto. “To također pokazuje potrebu daljnje fiskalne decentralizacije, da lokalne razine moraju više upravljati svojim prihodima”, ustvrdila je.

Predsjednica je odbacila predrasude da su županije veliko opterećenje za proračun, navodeći da sve županije zajedno imaju dvije tisuće zaposlenih i raspolažu s 3,3 milijarde kuna prihoda, dok središnja država ima 140 milijardi kuna i 50 tisuća zaposlenih. “Zaposlenici svih županija čine tek 0,85 posto od ukupno 230 tisuća svih državnih službenika i namještenika. Napominjem da samo Fina ima više zaposlenih nego sve hrvatske županije zajedno. Toliko o tim predrasudama koliko županije imaju zaposlenika i koliki su teret”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Zabluda je, smatra, i da su jedince regionalne samouprave u EU puno veće nego u Hrvatskoj, ističući da njihova veličina europskim zakonodavstvom nije propisana, već je praksa različita od države do države.

Predsjednica Grabar-Kitarović je pohvalila hrvatske župane, odnosno Hrvatsku zajednicu županija u kojoj, tvrdi, bez obzira na političku pripadnost pojedinog župana vlada duh zajedništva te slaganje u svim temeljnim pitanjima značajnima za županije i teritorijalni ustroj države. predsjednica.hr