Skip to content

Velikani vjere u Hrvata

Pedeset i osam “osobnih iskaznica” i sažetih biografija hrvatskih svetaca, blaženika i blaženica, službenica i slugu Božjih te onih umrlih na glasu svetosti glavni je sadržaj novog izdanja “Glasa Koncila” – Maloga koncila, pod nazivom Velikani vjere u Hrvata. Riječ je zapravo o albumu za samoljepive sličice, priređenu za mlade čitatelje popularnog Maka, uz 50. obljetnicu izlaženja toga dječjega mjesečnog lista vjerskoga i vjeronaučnog sadržaja, koja će se navršiti u ožujku iduće godine

805 velikani vjere u hrvataStoga, uza sadržaje o velikanima vjere u Hrvata, osam stranica albuma – od ukupno 48 – posvećeno je i kratkoj ilustriranoj povijesti Maloga koncila – Maka, koji je svojim polustoljetnim trajanjem (1966. – 2016.) nadmašio i Anđela čuvara (1901. – 1944.), srodni crkveni list koji mu je prethodio i čiji je zadnji glavni urednik o. Gabrijel Đurak bio i jedan od prvih urednika Maloga koncila (koji skraćeno ime Mak dobiva 1977., u doba urednikovanja don Luke Depola).

Osobitost albuma Velikani vjere u Hrvata jest u tome da će zainteresirani makovci (ali možda i njihovi roditelji, bake ili djedovi) svih 90 samoljepivih sličica dobiti kao dar u nadolazećih pet brojeva Maka, počevši od prosinca ove pa do travnja iduće godine, 18 u svakom broju. Uza sličice za album, dočekat će ih i nagradni kuponi, pomoću kojih mogu sudjelovati u Velikoj nagradnoj igri za 50. rođendan Maloga koncila te možda osvojiti i poneku lijepu nagradu.

Tako su na uvriježen “makovski” način i u novom izdanju povezane i pouka, i vjera i igra! Pa da upoznavanje velikana vjere u Hrvata malenima bude poticaj da shvate da smo svi, pa i oni sami, pozvani na svetost, a sakupljanje sličica albuma sa samih stranica Maka da ih uputi i na obilje sadržaja – plemenitih i razbibrižnih – koje im njihov list nudi za rast u vjeri.

Cijena je albuma Velikani vjere u Hrvata 15 kuna, a u njemu će ih – i prije no što ulijepe predviđene sličice – već dočekati ilustracije znanih i dragih im junaka sa stranica Maka: Klare, Blaža, Đelka i Anđe.