Skip to content

Papa Franjo primio sudionike konferencije o regenerativnoj medicini

Papa Franjo primio je danas u audijenciju sudionike međunarodne konferencije o regenerativnoj medicini i njezinom utjecaju na kulturu. Konferencija je usredotočena na rak kod djece i rijetke bolesti te je okupila vodeće stručnjake na području stanične terapije, kao i liječnike, etičare, filantrope te vladine službenike (na skupu je govor održao američki potpredsjednik Joe Biden)

REUTERS140435

U obraćanju sudionicima na vatikanskoj konferenciji, Papa se usredotočio na tri vidika predanog djelovanja Papinskog vijeća za kulturu i povezanih institucija. „Od temeljne je važnosti da promičemo veću osjetljivost u društvu“ – kazao je – „te ne ostanemo ravnodušni na vapaj u pomoć našeg bližnjega, uključujući kad pati od rijetke bolesti“. Sveti je Otac taj vidik djelovanja opisao kao „povećavanje osjetljivosti“.

Također je naglasio važnost istraživanja, obrazovanja i stvarnog znanstvenog proučavanja. Obrazovanje – kazao je – potrebno je ne samo da bi se razvile intelektualne sposobnosti studenata, nego i da bi se zajamčila „ljudska formacija i profesionalnost najvišeg stupnja“. Istraživanje pak „zahtjeva nepokolebljivu pažnju za moralna pitanja, ako želi biti sredstvo koje čuva ljudski život i dostojanstvo osobe“.

Treći vidik koji je Papa istaknuo jest osiguravanje pristupa zdravstvenoj skrbi. Želja za profitom nikada ne treba prevladati nad vrijednošću ljudskoga života. Zbog toga se – rekao je – globalizaciji ravnodušnosti valja suprotstaviti globalizacijom suosjećanja.

Posvećujući pažnju obrazovanju mladih o rijetkim bolestima, povećavajući ulaganja u istraživanje te promičući „nužno zakonodavstvo, kao i gospodarski paradigmatski pomak“ – nastavio je – „iznova će se otkriti središnje mjesto ljudske osobe“. Papa je obraćanje zaključio poticajom sudionicima na vatikanskoj konferenciji: Tijekom Jubileja milosrđa, budite sposobni i velikodušni suradnici Očeva milosrđa. hr.radiovaticana.va