Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 29. travnja 2016. prigodno je obilježila 155. godišnjicu osnutka, povodom toga u njezinoj zagrebačkoj palači održana je svečana sjednica na kojoj nagrađenima se tradicijski uručuju Akademijine nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015.

hazu 1

Predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić govoreći na ovoj prigodnoj svečanosti istaknuo je kako ove godine HAZU proslavlja svoj mali jubilej, 155 godina otkako je Hrvatski sabor na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera donio odluku o osnutku Akademije i koja se od tad počela pozicionirati kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, čuvar nacijinog identiteta i supstitut hrvatske državnosti

„Prvi članovi Akademije, uglavnom povjesničari, filolozi, književnici i pravnici radili su na osiguravanju temelja državno-pravnog kontinuiteta Hrvatske i izgradnji hrvatskog identiteta. Akademija je uz Katoličku crkvu najveći čuvar hrvatskog identiteta, od početka do danas“, kazao je akademik Kusić, koji je naglasio kako Akademija kao o i druge institucije za čiji je osnutak zaslužan Strossmayer, i dan danas doprinose društvenom i gospodarskom razvoju Hrvatske. Podsjetivši i na nezaobilaznu ulogu Hrvatske akademije koju je imala početkom 90-ih boreći za međunarodno priznanje Hrvatske, kad su njezini članovi predvođeni predsjednikom akademikom Ivanom Supekom svojim kontaktima sa svjetskom znanstvenom zajednicom imali zapaženu ulogu u promjeni stajališta međunarodne zajednice prema hrvatskoj borbi za samostalnost. Pritom je akademik Kusić kao treći značajniji doprinos HAZU pri rješavanju bitskih društvenih izazova ukazao na ulogu kakvu je Akademija imala u nastanku Strategije izobrazbe, znanosti i tehnologije koja je nastala na temelju smjernica čiju je izradu predvodila Akademija, dok su u samu Strategiju uvršteni i brojni dokumenti koje je Akademija donijela u protekla dva desetljeća.

Ujedno se akademik Kusić osvrnuo i na proteklu godinu u kojoj je HAZU organizirala ukupno 325 zbivanja koja su bila posvećena svim društvenim područjima. „Akademija se oglasila i dala smjernice i zaključke utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim postavkama“, kazao je akademik Kusić, spomenuvši i brojku od 266 knjiga i časopisa objavljenih zahvaljujući HAZU i njezinim članovima. „Od svog osnutka do danas Akademija je objavila ukupno 6135 edicija i to treba biti ponos svake nacije“, dodao je akademik Kusić. Istaknuo je i međunarodnu aktivnost HAZU, kao i izjave kojima se Akademija oglasila o temama od nacionalnog i strateškog značenja za društvo, bilo u svezi presizanja srpske filologije prema hrvatskoj književnoj baštini, ili u svezi presude Međunarodnog suda pravde u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, pa i u svezi rješavanja graničnog spora sa Slovenijom, ali i u svezi reforme izobrazbe, baš kao i u svezi prosvjeda hrvatskih branitelja.

Također je istaknuo i to da su mnogi hrvatski akademici u Hrvatskoj i inozemstvu dobivali najveće nagrade čime su potvrdili svjetsku reputaciju. U tom je smislu spomenuo i uspjehe umjetnika iz Akademijinih redova, poručivši da oni svojim stvaralaštvom izgrađuju novi hrvatski identitet, što je također značan dio poslanja HAZU.

Govoreći o radu HAZU u prvim mjesecima 2016., akademik Kusić rekao je da je u tom razdoblju održano 89 događaja, među kojima se ističu Dani otvorenih vrata koji su izazvali velik interes javnosti, posebno mladih. Najavio je da 12. svibnja slijedi izbor novih članova HAZU, kad će se birati do 17 redovitih članova, do devet dopisnih i do 12 članova suradnika, a nakon izbora pristupit će se sistematskoj evaluaciji pravila i načina izbora i broja članova u razredima. Do kraja godine objavit će se i treći broj Glasnika HAZU, ujedno se planira dovršetak.

hazu 2

Leave a Reply