Skip to content

Do 20. lipnja Hrvatska mora regulirati zakon o duhanskim proizvodima

Zemlje članice EU-a imaju rok do 20. lipnja 2016. za usklađenje nacionalnih zakona s EU zakonom o duhanskim proizvodima

tnblsbbig

Europski Parlament i Vijeće ovaj su zakon donijeli prije dvije godine, stoji u priopćenju zastupnice EU parlamenta Biljane Borzan koja je sudjelovala u izradi teksta EU direktive, piše Hina

U lipnju ove godine na snagu trebaju stupiti mjere kojima bi se smanjivao broj pušača i time spriječio dio od 700 tisuća smrti od posljedica konzumacije duhana godišnje u Europskoj uniji. Duhan je svake godine, direktno ili indirektno, odgovoran za broj smrti blizu broju stanovnika Zagreba.

Tijekom saslušanja saslušanja o implementaciji nove direktive o duhanskim proizvodima predstavnik Europske komisije koja nadzire prenose li države članice EU odredbe u nacionalno zakonodavstvo, nabrojao je osam zemalja koje su već ispoštovale svoje obveze. Hrvatska nije među njima, no Komisija nije htjela posebno komentirati situaciju u našoj zemlji dok ne prođe rok od 20. lipnja.

‘Moramo odvratiti mlade od pušenja. Broj pušača u EU ubrzano opada osim u kategoriji najmlađih, stoga nam je glavni cilj bio duhanskoj industriji otežati regrutiranje novih pušača. Šokantan je podatak da većina pušača počinje pušiti prije 18 godine, a njih 94 posto prije 25 godine. Zato smo zabranili privlačna uska pakiranja koja podsjećaju na npr. šminke i bombone, ali i aromatizirane cigarete’, izjavila je Biljana Borzan.

Kao članica resornog Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta Borzan je sudjelovala u izradi teksta EU direktive. Eurozastupnici su tada bili izloženi svoj sili moćne duhanske industrije i njezinih lobista, a samo je Phillip Morris angažirao 250 lobista koji su ‘obrađivali’ zastupnike i radili na ‘razvodnjavanju’ novih propisa. Čak i nakon izglasavanja, duhanska industrija pokušava srušiti neke odredbe kroz tužbe na Europskom sudu pravde.

‘Kroz lobiranje su uspjeli smanjiti upozorenja sa 75 na 65 posto kutije, no i to je dovoljno. Slike bolesnih ljudi i organa su se pokazale kao uspješan način za odvraćanje od pušenja. Na okorjele pušače neće imati veliki utjecaj, no hoće na potencijalne pušače. Zabranjuju se i podaci o katranu i nikotinu na kutijama kako ne bi dovodili u zabludu da su neke cigarete manje štetne od drugih’, rekla je Borzan.

See also  Slovenski liječnici: Potpunom legalizacijom konoplje suzbiti rast crnog tržišta

Direktiva 2014/40 EU, među ostalim, propisuje da 65 posto površine ambalaže duhanskih proizvoda zauzima upozorenje i slika, zabranjuje sve dodane okuse, s izuzetkom mentola koji će biti izbačen do 2020. godine, a dozvoljava se jedino duhan s okusima za nargile.

Među mjerama koje propisuje direktiva su i zabrana kancerogenih, mutagenih i neurotoksičnih dodataka štetnih već u nezapaljenom duhanu, ne dozvoljava se navođenje količine katrana i nikotina kako ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste zdravije cigarete, zabrana promotivnih popusta i kupona na ambalaži, a određuje se i da svi laboratoriji za testiranje moraju biti potpuno neovisni od duhanskih tvrtki.