Tragajuci za Shakespeareom u Mimari

Uporedo s održavanjem diljem svijeta manifestacije Shakespeare Lives koja je posvećena 400. obljetnici smrti Williama Shakespeara, započeo je 21. travnja 2016. šestomjesečni multimedijski projekt Tragajući za Shakespearom u Mimari kojeg je pokrenuo British Council u Muzeju Mimara u Zagrebu. Fotografije s otvorenja izložbe snimio je ugledni hrvatski fotograf Goran Vranić

shakespeare mimara foto glumica amanda prenkaj svicarska kuca

Multimedijski umjetnički projekt Tragajući za Shakespeareom u Mimari izložbom i edukativnim programom s projekcijama filmova na temu Shakespearea, priključuje se globalnom projektu Shakespeare lives – Shakespeare živi kojeg je organizirao British Council, na kojem će se tijekom održavanja izložbe redovito održavati učtive likovne radionice. Izložba traje od 21. travnja do 31. prosinca ove godine

foto galerijaFoto Goran Vranić

Ugledna muzejska kustosica Leila Mehulić osmislila je izložbeni koncept kojim na zanimljiv način predstavlja izbor predmeta iz stalnog postava Muzeja kojeg putem multimedijskog Smart Guide, vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku, upotrebivši pametne telefone i Samsungove tablete, čime potiče posjetitelja na potragu i otkrivanje Shakespearea u Mimari. Shakespeareove misli u dramskom izričaju mladih glumaca Amande Prenkaj i Nikše Marinovića povezane s muzejskim izlošcima otvaraju čarobni prozor u virtualni svijet unutar Muzeja. Muzejski prostor je oživljen, postao je pozornica, škola života i igra.

Tragajuci za Shakespeareom foto Goran Vranić 2

U suradnji s Tekstilno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu osmišljen je likovno dizajnerski zadatak vezan uz temu projekta koji će rezultirati modnom revijom najboljih studentskih radova ujesen u muzeju.

„Cijeli je svijet pozornica, a svi su muškarci i žene puki glumci; imaju svoje izlaske i ulaske, i jedan čovjek u svom vijeku glumi mnoge uloge (…)“ William Shakespeare, Kako vam drago, 1603.

Iz bogatog i raznolikog muzejskog postava odabrane su umjetnine koje s bardovim opusom povezuje niz tekstova i video klipova. Video zapisi redatelja i montažera Mira Manojlovića i snimateljice Eve Kraljević mogu se pogledati na smart uređajima preuzimanjem besplatne aplikacije tvrtke Astarta. Maksimirske lokacije poput Švicarske kuće, Kapele sv. Jurja i Vidikovca poslužile su kao scenografija za zagrebačku izvedbu odabranih Shakespearovih tekstova koje čitaju glumci Nikša Marinović i Amanda Prenkaj.

Tragajuci za Shakespeareom foto Goran Vranić 12

Ostatak suradničke skupine projekta, kojeg potpisuje kustosica Muzeja Mimara Leila Mehulić, čine Nika Pavlinek i Aleksandar Kovač, autori vizualnog identiteta. U sklopu projekta publika će moći u muzeju nazočiti nizu događanja među kojima vrjedi istaknuti projekcije filmskih uprizorenja Shakespearovih drama glasovitih redatelja Petera Greenawaya, Dereka Jarmana i Basila Deardena. Pritom izložbu prate i edukativne radionice muzejske pedagogice Danijele Šoštarić Brne.

Iznošenjem univerzalnih refleksija o životu i dubokim poniranjem u dvojbe ljudskog srca, britanski je autor blizak ovodobnom čovjeku. Zato danas nastojte hodati tragom Shakespeara među muzejskim eksponatima u Mimari, možda iščitate osobnu priču iz drama njegovih heroja i heroina.

Svrha ovog projekta u Muzeju Mimara da s digitalnom tehnologijom i učtivim programima privuku publiku, poglavito mlade, školarce, gimnazijalce i studente, u posjet muzeju i izložbi. Pritom se želi potaknuti publiku na promišljanje o uvijek živim temama Shakespearovih drama kao što su ljubav i strast, moć i častohleplje, identitet i jednakost, obitelj i odnosi, pravda i sudbina.

Tragajuci za Shakespeareom foto Goran Vranić 20