U župi Svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, svečano je u subotu 23. travnja proslavljen blagdan sv. Jurja, nebeskog zaštitnika župe. Pored starohrvatske crkvice Sv. Jurja na brežuljku Putalj, na obroncima Kozjaka, koju je davne 839. godine dao sagraditi knez Mislav, ujutro je slavljena Sv. Misa s blagoslovom polja, dok je u 19 sati Sv. Misa održana i u župnoj crkvi Sv. Jurja m.

sveti jure putalj2

Već za ranog jutra, mnoštvo vjernika zaputilo se hodočastiti u kolijevku svoje vjere – na Putalj, kako bi obnovili svoju vjeru i pradjedovski zavjet vjernosti Bogu

Govoreći o liku sv. Jurja, koji simbolizira pobjedu dobra nad zlim, hrabrosti nad strahom i svjetla nad tamom, don Ivan Delić istaknuo je kako je Sv. Juraj jedan od najštovanijih pučkih svetaca, a ujedno i hrabri vitez i mučenik, koji se hrabro, svjesno i odlučno borio protiv zla, kojega simbolizira zmaj.
– Sv. Juraj je za svoju vjeru i Boga postao mučenik, te slovi za simbol pobjede dobra nad zlim, i simbol nepobjedivosti i ustrajnosti u kršćanskoj vjeri. I mi se u današnje vrijeme moramo hrabro boriti protiv svega zloga, baš poput Sv. Jurja – nebeskog zaštitnika Kaštel Sućurca. – rekao je sućurački župnik don Ivan Delić, nakon čega je svima uputio čestitku.

Na koncu euharistijskog slavlja održan je blagoslov polja, maslinika, vinograda i vrtova, nakon čega su vjernici uživali u kratkom glazbenom programu, održanom na inicijativu gosp. Jerka Božina, a u sklopu kojega su pjesme u čast sv. Jurja i domovine pjevali: Župni zbor sv. Jurja m., Pučki pivači sv. Jurja m. i muška klapa Podvorje, dok su stihove kazivali: sućurački pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev i djeca iz Gradske knjižnice Kaštela – Nevena Kovač i Anton Jerkunica.

Nakon zajednički otpjevane himne “Lijepa naša Domovino”, čiji su se stihovi na blagdan sv. Jurja razlijegali obroncima Kozjaka, unatoč lošem vremenu, hodočasnici su se nastavili družiti na Vazdanu, na proslavi u okolici crkvice Sv. Jurja na Putalju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.