Skip to content

Lovci – zaštitari prirode

Izložba je upriličena povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja i europske noći muzeja

lovci

Lov je u prapovijesti čovjeka bio temelj njegova održavanja. S razvojem oruđa postaje sporedniji, ali i dalje važan čimbenik ne samo čovjekove prehrane već i odnosa prema prirodi. Važan je dio života uglavnom bogatijeg sloja, a u 19. stoljeću prihvaća ga i građansko društvo. U cilju očuvanja životinjskog svijeta počinju se donositi i zakonske odredbe. Zakon o lovu poznat je od 1870. g.

čekaZa početak organizacije modernog lovstva u Hrvatskoj od presudne je važnosti osnivanje Društva za obranu lova u kraljevinah Hrvatskoj i Slavoniji u Zagrebu 1881. godine.

Ono je stvorilo pretpostavke za osnivanje, također u Zagrebu, Prvog obćeg Hrvatskog društva za gajenje lova i ribolova. Osnivanjem lovačkih udruga započeo je nadzor lova, a s vremenom kao iznimno važna razvila se skrb o uzgoju divljači – to je ujedno i najvažnija uloga lovačkih udruga.

Vođeni željom i namjerom za očuvanjem bogate lovačke tradicije Krapinsko-zagorske županije, želja nam je da najširoj javnosti i cjelokupnoj društvenoj zajednici prikažemo važnost razvoja lovstva, a posebno izobrazbe lovaca. Poštivanje lovačkih tradicija i lovačkih običaja vrlina je lovaca. U tome se ogleda i njegov odnos prema lovačkim kolegama, ali i prema divljači.

Izložba je namijenjena najširem krugu korisnika kao i osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji će putem edukativnih radionica, koje će se organizirati sa lovačkim društvima, učiti o staništima divljači, očuvanju vrsta, prehranjivanju u vrijeme zimskih mjeseci, vremenu i načinu lova, te lovnom turizmu.Izložbom se želi prikazati djelovanje lovačkih društava u ruralnoj sredini koja se bez obzira na osuvremenjivanje životnih uvjeta nisu bitno izmijenila. Lovstvo kao sastavni dio životne svakodnevice žitelja ovoga kraja i nadalje se prenosi iz generacije na generaciju, ono je ne samo etnografska prošlost, već i sadašnjost i budućnost mladih ovoga kraja.

1.Lovci pozivnica

Organizator: Muzeji Hrvatskog zagorja „Staro selo“ Kumrovec i Muzej Moslavine Kutina
Mjesto: Galerija Muzeja Moslavine
Vrijeme: 3. svibnja 2016. u 18,00 sati, izložba ostaje otvorena do 22. svibnja 2016.
Tema: Lovci-zaštitari prirode
Autorica: Anita Paun-Gadža

Lovac

See also  Zadar - Izložba studentskih radova
mala retrospektiva