Skip to content

U nastavku dvoboja Nizzolo ponovno pobijedio Cavendisha

I treći dan zaredom Tour of Croatia doživio je hektičnu i kaotičnu sprintersku završnicu. U njoj je do druge pobjede na biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku, njegove druge pobjede uopće ove sezone, došao talijanski sprinter u timu Trek-Segafredo, Giacomo Nizzolo

c418ba1dde564bc

Nizzolo je tako ponovno pobijedio Marka Cavendisha u njihovu trećem okršaju na drugom izdanju Toura of Croatia, u dosad najzahtjevnijoj etapi koja se u četvrtak vozila od Makarske do Šibenika u dužini od 190 kilometara. Talijan je jednostavno iskoristio bolju timsku podršku u završnici. U završnom lovu na šestoricu vodećih Britančev se Team Dimension Data previše iscrpio. Nizzolova se momčad uspjela bolje pozicionirati tijekom posljednjeg uspinjanja u drugom krugu vožnje Šibenikom, a time i kvalitetnije pripremiti samu završnicu, u kojoj je usamljeni Cavendish stigao tek na četvrtom mjestu. Drugo mjesto pripalo je izvrsnome belgijskom sprinteru Veranda’s Willems Cyclinga Timothyju Dupontu, kojem je to drugo postolje ove godine, nakon što je u Varaždinu osvojio treće mjesto. Ispred Cavendisha ciljnom je ravninom još prošao Talijan Matteo Pelucchi, dosad samozatajni sprinterski specijalist iz IAM Cyclinga. Pobjedničko je vrijeme na trećoj etapi iznosilo 4 sata, 35 minuta i 42 sekunde.

Da će se raditi o izazovnoj i sadržajno bogatoj utrci, s pregršt uspona, spustova i sužavanja, vidjelo se na odmah po startu druge najzahtjevnije etape ovogodišnjeg izdanja Toura of Croatia, u kojoj su se biciklisti penjali kroz ukupno 2800 metara visinske razlike. Već u uvodnih desetak kilometara utrke bilo je više pokušaja bjegova. Kod Brela, poznatih po jednoj od najljepših svjetskih plaža Punti Rati, koju je američki magazin Forbes 2004. godine proglasio najljepšom europskom te šestom najljepšom svjetskom plažom, odvojila su se osmorica vozača. Na 15. kilometru skupina je ostvarila pola minute prednosti pred pelotonom. Nakon 20 kilometara iz nje su već otpala dvojica natjecatelja spojivši se s ostatkom. Utrku su doslovno do posljednjeg kilometra utrke nastavili voditi Josef Gerny (CCC Sprandi Polkowice), Nicola Boem (Bardiani CSF), Marcin Bialoblocki (One Pro Cycling), Artem Ovechkin (Gazprom-Rusvelo), Mark Christian (Team Wiggins) i Kamil Gradek (VERVA Active Jet).

Šestorica su najveću prednost ostvarili na 80. kilometru utrke, gotovo punih pet minuta. Između dviju i triju minuta njihova je prednost iznosila sve do 20-ak kilometara do pred kraj.

Nakon što su, najprije vodeća šestorka, a potom i peloton, kompaktno prošli kroz zahtjevni spust kod Roškog slapa, bisera Nacionalnog parka Krke, te na isti način nastavili prema Skradinu i potom Šibeniku, postalo je izgledno da ćemo i na kraju treće etape utrke imati masovni sprint. Činjenica da nije došlo do očekivanih “pucanja” pelotona, znači da su se svi najbolji željeli sačuvati za sutrašnju (petak), vjerojatno odlučujuću dionicu utrke. Peloton je, međutim, vodeću šestorku uspio uhvatiti u najkritičnijoj fazi utrke, tek kilometar pred cilj. U kilometru koji je prethodio posljednjem, pelotonci su istopili 20-ak sekundi prednosti u odnosu na vodeću skupinu. Trenutačno vodeći u poretku penjača, Talijan Nicola Boem, ostao je tako u posljednji čas lišen prilike za svjetsku slavu, nakon što je u vodstvu na zadnjim dvjema etapama proveo gotovo 400 kilometara, osvojivši većinu prolaznih i brdskih ciljeva, među kojima i oba u četvrtak. Dvostruki pobjednik i u ukupnom poretku vodeći Nizzolo, kao i kolege mu sprinteri, u petak će napokon malo pasti u sjenu. Na red dolaze penjači. Na najzahtjevnijoj dionici Toura of Croatia biciklisti će se u samo 122 kilometra dužine od Crikvenice do Učke popeti impresivna tri kilometra. Na red dolaze favoriti za konačnu pobjedu: Danac Jesper Hansen iz Tinkoffa, Austrijanac Riccardo Zoidl iz Trek-Segafreda te pogotovo njegov timski kolega, Kolumbijac Julian Arredondo.

Utrku izravno prenosi HRT i Eurosport, a svaku večer emitiraju i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos emitiraju brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih neke Tour prenose i uživo.

Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke. Tour of Croatia je dobio od institucionalnih partnera i sponzora, i to sve samo u dvije godine koliko se ova utrka održava u Hrvatskoj. Tour of Croatia ima službeno pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od sponzora se ističu HEP pa zatim Porsche Inter Auto, Škoda, Croz, Uniline, Vipnet, Sony Xperia, Jana, Jamnica Pro Sport, Vina Puhelek Purek, Generali, Adria Mobil, Valamar Riviera, LifeClass Terme Sv. Martin, Istraturist, Timex, Masaprint te HRT i Sportske novosti kao medijski partneri. (Foto: KL-Photo)